Další elektrické autobusy MAN pro Kodaň
45 MAN Lions City 12 E objednáno pro autobusové linky v širší oblasti Kodaně. Foto MAN

Ekologickou veřejnou dopravu v hlavním městě Dánska posílí na jaře 2023 nové autobusy MAN Lion's City 12 E.

Ekologickou veřejnou dopravu v hlavním městě Dánska posílí na jaře 2023 nové autobusy MAN Lion's City 12 E.

Dopravní společnost VIKINGBUS Danmark A/S vyhrála výběrové řízení Úřadu pro veřejnou dopravu (PTA) Movia na provozování autobusových linek v Kodani, okolních městech a v oblasti tzv. Velké Kodaně. „Otázka udržitelnosti je pro VIKINGBUS Danmark A/S zásadní, proto bylo rychle rozhodnuto, že na nově provozovaných trasách budou nasazovány ekologické městské autobusy,“ říká Rudi Kuchta, ředitel obchodní jednotky Bus v MAN Truck & Bus.

VIKINGBUS Danmark A/S má s provozem eBusů MAN zkušenosti, od loňského roku využívá 12 MAN Lion's City E na autobusových linkách v dánských městech Odder a Skanderborg. Spoléhá řadu let také na autokary od MAN. S novou objednávkou na 45 eBusů má ve svém vozovém parku 86 vozidel MAN a NEOPLAN.

Ani v Kodani nebudou elektrické autobusy MAN novinkou. Anchersen A/S vloni objednala 25 MAN Lion's City 12  E. Byly již dodány a budou nasazeny na centrální autobusovou linku 7A, která ročně přepraví více než 4,3 milionu cestujících. "Nejen v Dánsku se náš eBus, oceněný na IAA 2022 mezinárodní cenou "Bus of the Year 2023" osvědčil, ale také v Norsku a Švédsku. Nedávno u nás norská dopravní společnost Unibuss objednala 76 MAN Lion's City E,“ říká Rudi Kuchta. „Skandinávie je považována za jednoho z průkopníků alternativních pohonů, takže konkurence na trhu je odpovídajícím způsobem vysoká. Úspěch Lion's City E je tak velkým uznáním pro celý tým, který dál pracuje na dalším vývoji elektrobusu.“

Kromě bezemisního vozidla hraje při cestě k bezemisní mobilitě ústřední roli také komplexní poradenství od MAN Transport Solutions a digitální centrální řídící systém eManager. Využije se také při provozu 45 vozidel MAN Lion's City 12 E VIKINGBUS Danmark A/S. Cílem je co nejvíce zjednodušit správu vozového parku. Naprogramovat lze nabíjení i tepelně předpřipravit interiér eBusu, depo tak opustí s příjemnou vnitřní teplotou pouhým kliknutím myši, má to současně pozitivní vliv na dojezd, protože na vytápění nebo chlazení je na začátku cesty potřeba méně energie. "Určitě je to jeden z mnoha bodů, který VIKINGBUS přesvědčil o našich eBusech,“ uvedl Kuchta.

V současné době je MAN Lions City E v provozu také ve Švédsku v Malmö, přidá se Göteborg a Stockholm. V Norsku probíhají velká výběrová na elektrické autobusy pro region Oslo.