Daimler otevřel technologické centrum pro baterie
Battery Technology Center oficiálně otevřeno v závodě Mercedes-Benz v Mannheimu – montáž nové generace baterií in-house. Foto Daimler Truck

Battery Technology Center v závodě Mercedes-Benz v Mannheimu je důležitým krokem z hlediska elektrifikace produktového portfolia a milníkem v historii inovací. Vývoj a montáž budoucí generace baterií pro užitková vozidla zůstane in-house.

Battery Technology Center v závodě Mercedes-Benz v Mannheimu je důležitým krokem z hlediska elektrifikace produktového portfolia a milníkem v historii inovací. Vývoj a montáž budoucí generace baterií pro užitková vozidla zůstane in-house.

Battery Technology Center (BTC) bylo oficiálně otevřeno 19. července v závodě Mercedes-Benz v Mannheimu. Vývoj produktů a procesů Daimler Truck pro bateriová elektrická užitková vozidla probíhá na ploše více než 10 000 metrů čtverečních.

BTC kombinuje na ploše více než 10 000 metrů čtverečních vývoj s výrobou. Odborníci zde získávají znalosti o bateriích a jejich výrobních procesech. Proto budou vytvořeny dvě produkční oblasti, které byly na slavnostním otevření nazývány InnoLab Battery. Na jedné straně se zde budou pilotně vyrábět články pro získávání procesních znalostí. Zároveň se budou baterie vyrábět jako prototypy pro zkušební stolice a zkušební vozidla. S pilotní linkou pro bateriové sady se závod v Mannheimu připravuje na budoucí sériovou výrobu, která je plánována na druhou polovinu dekády v rámci zavedení nové generace lithium-iontových baterií.

Stávající budova s ​​číslem 18, která pochází z roku 1952, se nachází v srdci závodu a rozkládá se na ploše 7 500 metrů čtverečních. V posledních měsících byl rozsáhle zrekonstruován a rozšířen o přístavek o rozloze 3000 metrů čtverečních.

Bude instalováno přes 60 nových strojů a systémů, kde lze zmapovat příslušné procesy pro prototypovou výrobu bateriových článků a systémů: Technologie povlakování, svařovací procesy, montážní a lepicí procesy. Zařízení poskytne předpoklady pro získání rozsáhlých znalostí buněčné chemie.

Zkušenosti s montáží bateriových sad jsou získávány na pilotní lince pro výrobu bateriových sad: Bateriové moduly, další větší jednotka v baterii, jsou vyráběny z článků předtím, než jsou z těchto modulů následně vyráběny bateriové balíčky. Za několik let by se měly zkušenosti získané z této linky dostat v Mannheimu do sériové výroby.Celkem v BTC pracuje kolem 100 zaměstnanců

Bruno Buschbacher, předseda Works Council představenstva závodu Mercedes-Benz Mannheim: „Bateriové technologické centrum je důležitou strategickou součástí transformace naší tradiční motorárny směrem k bezemisním pohonům. Na jedné straně budeme pokračovat ještě dlouho ve výrobě motorů, ale zároveň s BTC vytváříme základ pro budoucí sériovou výrobu bateriových systémů. To zajistí pracovní místa."

Otevření našeho Battery Technology Center je důležitým krokem z hlediska elektrifikace našeho produktového portfolia – a dalším milníkem v historii inovací v závodě v Mannheimu. Rozhodli jsme se postarat se o montáž budoucí generace baterií sami a ponechat si tak důležitou přidanou hodnotu in-house. V Evropě a pro Evropu to uděláme v továrně Mercedes-Benz v Mannheimu a tím dále posílí budoucnost místa," řekl Andreas Gorbach, člen představenstva Daimler Truck a zodpovědný za Truck Technology.


Daimler otevřel technologické centrum pro baterie
Zhruba po roce od zahájení prací otevřel Daimler Truck 19. července 2024 Centrum technologie baterií (BTC) v závodě Mercedes-Benz v Mannheimu. Foto Daimler Truck
Daimler otevřel technologické centrum pro baterie
V oblasti článků se v BTC získávají produktové a procesní znalosti týkající se výroby bateriových článků. Nabízí například možnost experimentovat s různými recepturami při výrobě bateriové pasty, známé také jako „kaše“. Foto Daimler Truck