Daimler a Scania zastavují výrobu, MAN zatím zkracuje pracovní dobu

Daimler a Scania přerušují na dva týdny výrobu všech vozidel, včetně autobusů. MAN omezuje pracovní dobu. Důvodem je ochrana zaměstnanců a přerušení dodávek výrobních dílů.
Daimler a Scania přerušují na dva týdny výrobu všech vozidel, včetně autobusů. MAN omezuje pracovní dobu. Důvodem je ochrana zaměstnanců a přerušení dodávek výrobních dílů.
Skupina Daimler Group (Mercedes-Benz, Setra) kvůli zhoršující se situaci pandemie COVID-19 rozhodla pozastavit většinu své produkce v Evropě a práci ve vybraných administrativních funkcích. Zatím na období dvou týdnů. Řídí se doporučeními mezinárodních, národních a místních orgánů.

Pozastavení se vztahuje na výrobní závody automobilů, dodávkových a užitkových vozidel Daimler v Evropě a začne tento týden. Důvodem je ochrana pracovníků proti koronaviru a také nejistota v dodávkách dílů na výrobu z globálních dodavatelských řetězců, které v současné době nelze udržet v plném rozsahu. Prodloužení tohoto opatření bude záviset na dalším vývoji. Tam, kde je třeba pokračovat v činnosti, podnikne příslušná opatření, aby zabránil infekci svých zaměstnanců. Toto opatření se týká i výrobního závodu EvoBus Česká republika v Holýšově, kde je pozastavení výroby naplánováno od 19. března do 5. dubna 2020

Zároveň se chce Daimler připravit na dobu dočasně nižší poptávky a chránit svou finanční sílu.

Společnost Scania plánuje zastavit provoz ve svých evropských výrobních továrnách ve Švédsku, Nizozemsku a Francii ve středu 25. března. Důvodem je kromě ochrany zaměstnanců také nedostatek dílů a přerušení v dodavatelském a logistickém řetězci. Závody v Latinské Americe, které představují asi pětinu objemu produkce společnosti, budou i nadále pokračovat podle plánu.

„Abychom zajistili důležité požadavky související s přepravou u našich zákazníků, budou naše servisní dílny a centra náhradních dílů pokračovat v provozu,“ říká prezident a generální ředitel společnosti Scania Henrik Henriksson. V současné době Scania očekává obnovení výroby do dvou týdnů.

MAN Truck & Bus zavádí zatím zkrácenou pracovní dobu pro většinu zaměstnanců ve výrobních závodech v Německu od 23. března. V tiskové zprávě MAN ujišťuje, že dělá vše pro to, aby udržel provoz svých prodejních a servisních míst po celém světě v plném rozsahu, aby chránil dodavatelské řetězce. Samozřejmě přijal všechna nezbytná opatření ve všech lokalitách, aby zajistil, že zdraví jeho zaměstnanců nebude ohroženo ani v této extrémní situaci.

Tiskové zprávy výrobců