Cyklobusy v  západních a východních Čechách a na  Valašsku.

ČSAD autobusy Plzeň, Veolia Transport Východní Čechy, ČSAD Vsetín.
ČSAD autobusy Plzeň, Veolia Transport Východní Čechy, ČSAD Vsetín.
Cyklodoprava ČSAD autobusy Plzeň v roce 2010
Od 1. května 2010 budou spuštěny dvě základní trasy do Brd a Českého lesa. Cyklosezóna bude ukončena 28. září 2010. Třetí základní trasa, vedoucí na Šumavu, bude v provozu až od 1. června. Na cestující čeká také několik novinek, například Rodinné jízdné.

Cena za přepravu osob v cyklobusech do Brd a Českého lesa se řídí dle zvláštních ceníků za ujetý kilometr. Je však poskytována řada slev. Držitelé karet ISIC/ISTC obdrží 20% slevu, platí i sleva na žákovské jízdné a cestující s čipovou kartou ČSAD slevu ušetří dalších 5 % z ceny. Úplnou novinkou je zvýhodněné Rodinné jízdné pro tyto linky.

Cena za přepravu jízdního kola je jednorázově bez ohledu na přepravovanou vzdálenost 30 Kč za jednosměrnou jízdenku. Pro zpáteční přepravu kola je možné využít zpáteční dovozné se slevou za cenu 20 Kč. Zpáteční dovozné se poskytuje po předložení jízdenky z opačného směru, u které neuplynulo více jak 36 hodin od jejího vydání (tedy např. od soboty 7:50 do neděle 19:50).

„Letos je nově zavedeno zvýhodněné Rodinné jízdné, které může využít skupina až pěti osob, z nichž jen dva mohou být starší 15 let. Jízdné je ideální pro rodiče s až třemi dětmi do 15 let. Příbuzenský vztah však není podmínkou. Druhým tahákem pro skupiny s malými cestovateli je bezplatné dovozné na dětské složitelné kočárky, skládací dětský přívěsný vozík za jízdní kolo a na jízdní kola pro děti do 6 let,“ uvedl Miroslav Hucl, ředitel společnosti ČSAD autobusy Plzeň.

Zájemci si mohou místo ve všech cyklobusech předem zarezervovat v Plzni na Centrálním autobusovém nádraží, Husova 60 v pracovních dnech v době od 8:00 do 16:00 hodin, a to buď osobně, nebo telefonicky na čísle 377 327 272.

Přehled základních tras cyklobusů:
1) Brdský cyklobus – linka č. 440555 „Brdský cyklobus“ jezdí již od letní sezóny 2008 na běžné lince č. 440555 z Plzně do Příbrami přes brdské vrchy. Autobus s cyklovlekem jede na trase Plzeň - Starý Plzenec - Spálené Poříčí - Míšov/Brdy - Rožmitál p. Třemšínem - Příbram.

Cyklisté mohou po trase navštívit řadu zajímavostí, například Spálené Poříčí, Padrťské rybníky, legendární vrch Třemšín, půvabný Rožmitál pod Třemšínem, nebo Hornické muzeum v Příbrami. Autobusy pojedou s cyklovlekem každou sobotu, neděli a svátek již od 1. května, závěrečná jízda pak bude 28. září. Z Plzně vyjíždí autobus v 7:45 hodin, nazpět pak z Příbrami v 15:30. Přeprava minimálně 25 ks jízdních kol.

Rezervace je možná vždy pouze na úseky z výchozí stanice tzn. ze zastávky Plzeň,CAN nebo Příbram,aut.nádr. pro opačný směr.

Přímý odkaz s kompletními informacemi, včetně tipů na výlety: www.csadplzen.cz/brdy

2) Cyklobus Český les – linka č. 440444

„Cyklobus Český les“ vznikl loni jako iniciativa dopravce ČSAD autobusy Plzeň a.s. a obcí Bělá nad Radbuzou, Hostouň a Poběžovice. Linka č. 440444 jede v trase Plzeň - Nýřany - Zbůch - Stod - Horšovský Týn - Poběžovice - Hostouň - Bělá n. Radbuzou - Železná.

Cyklisté mohou po trase navštívit řadu zajímavostí, například Hrad a zámek v Horšovském Týně, romantické Sedmihoří, nepoznaný Český les, města Bělá, Hostouň a Poběžovice, pramen řeky Radbuzy, hrad Přimda, rybník Sycherák.

Autobusy pojedou s cyklovlekem každou sobotu, neděli a svátek již od 1. května, závěrečná jízda pak bude 28. září. Z Plzně vyjíždí autobus v 8:00 hodin, nazpět pak z Železné v 17:10. Přeprava minimálně 25 ks jízdních kol.

Rezervace je možná ve směru Bělá n. Radb,Železná pouze z výchozí stanice tzn. ze zastávky Plzeň,CAN. V opačném směru je rezervace možná pouze ze zastávek Bělá n.Radb,Železná až Poběžovice,žel.st.

Přímý odkaz s kompletními informacemi, včetně tipů na výlety: www.csadplzen.cz/ceskyles

3) Šumavský cyklobus – linka č. 440840 z Plzně a linka č. 433570 ze Sušice Linky šumavského cyklobusu budou v provozu až od začátku června. Podrobněji o nich budeme informovat v samostatné tiskové zprávě během května. Zájemci o Šumavský cyklobus se však mohou podívat na informace o linkách již nyní, a to na www.csadplzen.cz/sumava

TZ ČSAD autobusy Plzeň a.s.
Veolia Transport Východní Čechy: Cyklobusy Toulovcovy Maštale a Železné hory
Cyklobus Toulovcovy Maštale (linka č. 650 558 Pardubice-Chrudim-Nové Hrady-Litomyšl-Borová-Hlinsko), Cyklobus Železné hory (linka č. 650 555 Pardubice-Chrudim-Trhová Kamenice-Horní Bradlo-Seč-Heřmanův Městec-Pardubice) jezdí od 01.05.2010 do 28.09.2010 v sobotu, v neděli a ve státem uznávané svátky.

Přepravují se i cestující bez jízdních kol Cena za přepravu kola je bez ohledu na tarifní vzdálenost 20 Kč. Kolo z cyklopůjčovny Českých drah bude po předložení požadovaného dokladu přepraveno zdarma viz www.cd.cz

Bližší informace jsou k dispozici na www.veolia-transport.cz

CALLCENTRUM 844 555 888

Cyklobus Toulavcovy Maštale (linka 650 558 Pardubice-Chrudim-Nové Hrady-Litomyšl-Borová-Hlinsko) začíná svou trasu v 7.30 v Pardubicích a zaveze Vás do míst, která nabízejí jak kulturní památky, tak přírodní krásy. Cyklobus Železné hory (linka 650 555 Pardubice-Chrudim-Trhová Kamenice-Horní Bradlo-Seč-Heřmanův Městec-Pardubice) začíná v Pardubicích v 8.30 a doveze Vás do oblíbeného rekreačního střediska vodní nádrže Seč.

TZ Veolia Transport Východní Čechy
Cyklodoprava ČSAD Vsetín v roce 2010
Od 1. května 2010 začíná opět sezóna Valašského cyklobusu, který nabízí přepravu turistů i s jejich jízdními koly. Provoz všech sezónních linek cyklobusů bude ukončen 28. září 2010. Dopravce má již tradičně připraveny tři základní trasy cyklobusů, které obsluhují provozovny v Rožnově, Vsetíně a Zlíně.

Cena jízdného za přepravu osob v cyklobusech je stejná jako dle tarifu ČSAD Vsetín na jiných spojích. Cestující navíc zaplatí za přepravu jízdního kola ve všech cyklobusech pouze 15 Kč bez ohledu na přepravovanou vzdálenost.

„Jako doplňující službu si mohou zájemci objednat cyklobus – ať již upravený autobus pro přepravu 25 kol, nebo autobus s přívěsem pro 25 kol – pro kolektivy ve dnech, kdy nejsou provozovány na pravidelných linkách,“ dodal Holubář.

Na webových stránkách společnosti ČSAD Vsetín a na www.valasskycyklobus.cz jsou kontakty na jednotlivé dispečinky, u kterých si skupinka cyklistů může cyklobus pro svůj výlet zamluvit.

Přehled tras cyklobusů:
1) Provozovna ČSAD Vsetín v Rožnově pod Radhoštěm zahajuje 7. sezónu Valašského cyklobusu již 1. května 2010 speciálně upraveným autobusem s odděleným prostorem pro zavěšení celkem 25 jízdních kol a přepravě 29 cestujících. Kola jsou zde zavěšena na speciálních držácích a zajištěna gumovými popruhy, aby nedošlo k jejich poškození během přepravy.

Tento cyklobus bude provozován do 28. září 2010 o sobotách, nedělích a svátcích. Bude nasazen na dvou spojích z Valašského Meziříčí a Rožnova pod Radhoštěm na Pustevny a Bumbálku a jedním spojem v odpoledních hodinách z Rožnova pod Radhoštěm na Pustevny.

Od roku 2007 navíc došlo k rozšíření nabídky pro cykloturisty, kdy byly na vybraných trasách autobusy s cyklonosiči. Na cyklonosiči lze přepravit 7 jízdních kol na zádi autobusu a jsou v provozu po celou
2) Provozovna ČSAD Vsetín ve Zlíně zahajuje 1. května 2010 další sezonu Valašského cyklobusu ze Zlína. Doprava pro cykloturisty bude zajištěna autobusy vybavenými cyklonosiči pro sedm kol ze Zlína přes Vizovice a Vsetín do Velkých Karlovic a ze Zlína přes Lešnou, Lukov, Kašavu, Držkovou, Troják, Tesák do Bystřice pod Hostýnem.

Od 1. května do 28. září 2010 bude vyjíždět autobus s cyklonosičem v sobotu, neděli a státem uznávané svátky ze Zlína do Bystřice pod Hostýnem v 7:00 hod. a 14:00 hod. a zpět z Bystřice pod Hostýnem do Zlína v 12:10 hod a 16:30 hod.

Od 2. května do 28. září 2010 bude vyjíždět autobus s cyklonosičem každou neděli ze Zlína do Velkých Karlovic, Léskové v 7:00 a zpět z Velkých Karlovic, Léskové do Zlína v 16:00 hod.

3) Provozovna ČSAD Vsetín ve Vsetíně zahajuje taktéž další sezonu Valašského cyklobusu ze Vsetína. Doprava pro cykloturisty bude zajištěna autobusem s přívěsem s kapacitou pro 25 kol ze Vsetína do Velkých Karlovic od 8. května 2010 do 28. září 2010.

Na výlety na kolech však mohou lidé na Valašsku vyrazit i v pracovních dnech. ČSAD Vsetín totiž zavedla novou službu pro cykloturisty – provoz autobusů s cyklonosiči. Jedná se o speciální nosič umístěný na zádi autobusu, na který lze umístit až 7 jízdních kol. Na rozdíl od cyklobusů však jezdí tyto speciální autobusy i v pracovních dnech. A to na Pustevny, na Soláň, do Velkých Karlovic, na Horní Bečvu a do Bílé. Navíc o sobotách, nedělích a státních svátcích posilují nebo doplňují vytížený Valašský cyklobus na Pustevny, na Soláň a do Velkých Karlovic. Stejné cyklobusy se speciálními nosiči na jízdní kola na zádi autobusu jezdí i ze Zlína přes Vizovice a Vsetín do Velkých Karlovic a ze Zlína přes Troják a Tesák do Bystřice pod Hostýnem.
www.valasskycyklobus.cz
TZ ČSAD Vsetín.

Cyklobusy v  západních a východních Čechách a na  Valašsku.
Plzeňský cyklopřívěs na Apriliádě 2010