Čtyři  autobusy Mercedes-Benz Citaro FuelCELL-Hybrid v běžném provozu

v Hamburku u dopravce Hamburger Hochbahn. Nehlučné a bezemisní autobusy na palivový článek s hybridní technologií.
v Hamburku u dopravce Hamburger Hochbahn. Nehlučné a bezemisní autobusy na palivový článek s hybridní technologií.
Stuttgart/Hamburg – Tiše a zcela bez škodlivin - tak přijíždí "autobus budoucnost"i do Hamburku. Společnost Hamburger Hochbahn AG pořídila v rámci německého dopravního projektu „NaBuZ demo“ (trvale udržitelný systém autobusů budoucnosti - demonstrace) čtyři autobusy Mercedes-Benz Citaro FuelCELL-Hybrid. Další tři by pak měly následovat v příštím roce. Slavnostního předání se zúčastnili Olaf Scholz, první starosta svobodného a hanzovního města Hamburk a dále státní sekretář ministerstva dopravy, Rainer Bomba. Oba autobusy nové generace předal Hartmut Schick, ředitel společnosti Daimler Buses, Günteru Elstemu, předsedovi představenstva společnosti Hamburger Hochbahn AG. „S novými vozidly FuelCELL-Hybrid přebírá Hamburk opět roli průkopníka v této oblasti. Dopravní podnik si již testováním autobusů na palivové články předchozí generace udělal v Evropě dobré jméno a také nasbíral rovněž dobré zkušenosti. Také cestující a řidiči byli nadšeni“, řekl Hartmut Schick při předávání.

V porovnání s autobusy na palivové články, které byly od roku 2003 testovány v Hamburku, nabízí nové Citaro FuelCELL-Hybrid zásadní novinky: Hybridizaci s rekuperací energie a jejím ukládáním do lithium-ionových baterií, výkonné elektromotory s trvalým výkonem 120 kW v nábojích kol, elektrifikované přídavné agregáty a vylepšené palivové články. Ty by měly mít prodlouženou životnost v délce minimálně šesti let nebo 12 000 provozních hodin. Zásobníky palivových článků nového Citara FuelCELL-Hybrid jsou stejné jako u autobusu Mercedes-Benz třídy B FCELL s pohonem na palivové články, který je již v Hamburku v provozu. Oba zásobníky jsou stejně jako u starších autobusů na palivové články umístěny na střeše vozidla. Nově zde přibyly lithium-ionové baterie, které například ukládají energii získanou při brzdění. Pomocí proudu z tohoto zásobníku energie může nové Citaro FuelCELL-Hybrid ujet několik kilometrů pouze na bateriový pohon. Celkem vzato odpovídá koncept nového autobusu FuelCELL maximálně autobusům Mercedes-Benz BlueTec Hybrid, které jsou již provozovány na linkách v Hamburku. Tomu poskytuje elektrickou energii ještě dieselgenerátor. U nových autobusů FuelCELL vyrábí naproti tomu proud pro hnací motory palivové články, a to již zcela bez emisí.

Díky zdokonaleným komponentům palivových článků a hybridizaci s lithio-ionovými bateriemi uspoří nové Citaro FuelCELL-Hybrid ve srovnání s předchozí generací téměř 50 procent vodíku. Proto bylo možné snížit počet nádrží ve srovnání s autobusy na palivové články, které byly v Hamburku testovány dříve, z devíti na dnešních sedm s obsahem celkem 35 kg vodíku. Dosah autobusu na palivové články je přibližně 250 kilometrů. Kromě toho je pohonný systém s palivovým článkem prakticky bezúdržbový a má extrémně dlouhou životnost. Těmito četnými technickými vylepšeními se čistě elektrické autobusy s palivovými články jako výrobcem energie opět o výrazný krok přiblížily ke stavu vývoje, který umožní sériovou výrobu.

Günter Elste, předsedovi představenstva společnosti Hamburger Hochbahn AG, k tomu dodává: „Za 20 až 25 let bude podle všech prognóz ropa a s ní i nafta nedostatková a příliš drahá na to, aby bylo možné používat ji pro autobusy. Cílem společnosti HOCHBAHN proto je nakupovat od nastupujícího desetiletí pouze bezemisní autobusy s elektrickým pohonem. Uvedení této nové generace autobusů do provozu je důležitým krokem na cestě k elektromobilitě“.

Hartmut Schick, ředitel Daimler řekl: „Společnost Hamburger Hochbahn AG je ve všech ohledech velice progresivní firma, důsledná od výroby energií až po dlouhodobé užívání pro lidi. Také my v Daimler Buses máme pevně zakotvenou dlouhodobou udržitelnost jako podnikatelský cíl.“
BUSportál: Fotogalerie Mercedes-Benz Citaro FuelCELL-hybrid Hamburk 17.-18.11.2009

Projekt NaBuZ demo

Demonstrace hybridních autobusů Citaro FuelCELL v rámci projektu „NaBuZ demo“ bude probíhat v běžném linkovém provozu společnosti HOCHBAHN. Projekt je součástí programu CEP (Clean Energy Partnership). Projekt NaBuZ podporuje Národní inovační program (NIP) Spolkového ministerstva dopravy. Program NIP koordinuje NOW GmBH. Dále zde existuje úzká spolupráce s evropským projektem CHIC, v němž je dnes v pěti evropských městěch provozováno 26 autobusů na palivové články. Účastí na demo projektu NaBuZ a projektu CHIC tak společnost navazuje na úspěšné projekty Evropské unie CUTE a HyFLEET:CUTE prováděné do roku 2003 do roku 2009. Celkem 36 autobusů Mercedes-Benz Citaro poháněných palivovými články druhé generace se maximálně osvědčilo v provozu dvanácti dopravních podniků na třech kontinentech. S více než 140.000 provozními hodinami a více než 2,2 miliony ujetých kilometrů prokázaly autobusy Mercedes-Benz vhodnost ekologického pohonu na palivové články pro každodenní praxi.
TZ DAIMLER

Čtyři  autobusy Mercedes-Benz Citaro FuelCELL-Hybrid v běžném provozu
Čtyři  autobusy Mercedes-Benz Citaro FuelCELL-Hybrid v běžném provozu