ČSAD Semily a.s. bude do konce roku mít 30  autobusů s internetovým
Foto BUSportál březen 2009.

bezdrátovým přístupem.
Reklama
bezdrátovým přístupem.
Celkem 13 autobusů, v nichž cestující mohou během jízdy využít bezdrátový přístup na internet, jezdí na nejfrekventovanějších spojích v barvách společnosti ČSAD Semily a.s.

„V budoucnosti bychom chtěli docílit toho, aby všechny naše autobusy cestujícím nabízely bezdrátové připojení na web. Do konce roku bude internet, který je k dispozici okamžitě, jakmile řidič nastartuje, mít třicet našich autobusů,“ prozradil ředitel ČSAD Semily a.s. Tomáš Roubiček.

V současnosti se s autobusovým internetem mohou cestující setkat na většině spojů jezdících do Prahy, ale i do Brna či Ústí nad Labem. Například na linku Litoměřice-Praha firma nasadila tři autobusy nabízející bezdrátové připojení.

Reálná rychlost připojení dosahuje až 700 kb/s, což umožní pohodlné prohlížení webových stránek a běžných úkonů - přehrávání videí na YouTube či hlasové volání pomocí programu Skype však technická omezení zatím neumožňují.

Technologie CDMA, která umožňuje připojení na web, funguje podobně jako u mobilních telefonů. Spojení se postupně přepíná na různé „základnové stanice“ podél trasy pohybu autobusu. Vzhledem k tomu, že společnost ČSAD Semily a.s. provozuje linky na trasách, kde o pokrytí není nouze, mají cestující internet k dispozici takřka celou dobu.

TZ ČSAD Semily
Uveřejňování zajímavých informací od dopravců na BUSportálu je nekomerční, vítány jsou informace od všech dopravců, kteří mají co sdělit.