na výstavbu vlastní plnicí stanice zemního plynu. Společnost provozuje více než 40 CNG autobusů.
na výstavbu vlastní plnicí stanice zemního plynu. Společnost provozuje více než 40 CNG autobusů.
(čtk) HAVÍŘOV - Společnost ČSAD Havířov, která plánuje výstavbu vlastní plnicí stanice zemního plynu, podpoří Evropská unie. Firma dostane ze strukturálních fondů EU dotaci 10,146 milionu korun, což je více než polovina z celkových investičních nákladů, řekl Dalibor Drlík z majetkově spřízněné společnosti ČSAD Frýdek-Místek. Havířovský dopravce provozuje více než 40 autobusů s pohonem na stlačený zemní plyn.

"Se stavbou plničky chceme začít v srpnu nebo září, aby to do konce roku bylo hotovo," dodal Drlík s tím, že nyní se vyřizuje stavební povolení. Výstavbou vlastní plnicí stanice se firma zbaví závislosti na zprostředkovatelské firmě OKD, Doprava, a upevní tak postavení na dopravním trhu při zajišťování dopravní obslužnosti regionu v příštích letech.

Havířovský dopravce chce letos postupně nakoupit šest plynových autobusů, a stane se tak městem s nejvyšším počtem ekologických autobusů v jednom přepravním systému v ČR včetně potřebné infrastruktury, tedy vlastní plnicí stanice. "Celkový počet nových autobusů na pohon stlačeným zemním plynem dodaných v letech 2003 až 2006, které jsou všechny v nízkopodlažním provedení s plošinou pro přepravu invalidních vozíků, takto dosáhne 14 kusů, což bude představovat asi 40 procent z celkového počtu autobusů na ekologický pohon v přepravním systému MHD Havířov," dodal.

Na nákup plynových autobusů přispívá firmě havířovská radnice, roční dotace města se v posledních letech pohybuje kolem deseti milionů korun. V ČR jezdí kromě Havířova autobusy poháněné zemním plynem například na Ústecku nebo v Prostějově.

ČSAD Havířov ovládá a.s. Cidem Hranice. Havířovský dopravce pak vlastní kontrolní balík akcií v ČSAD Karviná, a té zase patří klíčový akcionářský podíl v ČSAD Frýdek-Místek.