Úpravy v organizaci linek reagují i na spuštění II. fáze optimalizace MHD v Plzni. Zrychlení na trase do Karlových Varů.
Úpravy v organizaci linek reagují i na spuštění II. fáze optimalizace MHD v Plzni. Zrychlení na trase do Karlových Varů.
Na neděli 29. srpna 2010 vyhlásil Krajský úřad Plzeňského kraje mimořádný termín změn jízdních řádů v linkové dopravě tak, aby mohlo dojít k nutným úpravám před zahájením školní docházky a tím zvýšené frekvence cestujících. Úpravy v organizaci linek rovněž reagují na spuštění II. fáze optimalizace MHD v Plzni, která ovšem ovlivní i příměstskou dopravu.

Nové zastávky a zlepšení obsluhy se od konce srpna dočkají obyvatelé plzeňské čtvrti Valcha. Změnou licence linky č. 450558 Vstiš-Dobřany-Plzeň, která je zařazena do Integrované dopravy Plzeňska (IDP), byla zřízena zastávka Valcha, u prodejny II. Tato linka také reaguje na výše zmíněné změny v MHD Plzeň a to tak, aby byla zajištěna návaznost na linku MHD č. 26 v Plzni-Lhotě pro cestující ve směru od Vstiše. Navíc spoje, které jedou ze Vstiše přes Dobřany, Lhotu a Valchu až na CAN, jsou v časovém prokladu s linkou č. 26.

Ve spolupráci s organizací POVED s.r.o., jež má nově na starosti systém veřejné dopravy v Plzeňském kraji, bylo dosaženo několika vylepšení. Příkladem je zajištění návaznosti na vlak v zastávce Přeštice,žel.st. pro cestující autobusové linky 450652 Letiny-Skašov-Horšice-Přeštice-Plzeň nebo zajíždění autobusů do zastávky Horažďovice,u školy kvůli zajištění bezpečnosti nejmenších pasažérů. Lepší spojení získají i občané obce Nezbavětice, kde bude zřízena stejnojmenná zastávka u linek 440581 z Míšova do Plzně a linky 450582 z Mladého Smolivce rovněž do Plzně.

Poměrně významné změny se dočkají zákazníci dálkové linky 440080 Plzeň – Karlovy Vary. Vybrané zastávky, které využívá jen několik lidí denně, budou zřízeny jako zastávky na znamení. Díky tomu mohla být částečně zkrácena jízdní doba, což jistě cestující ocení. Navíc pokud se novinka osvědčí, přistoupí se od prosincové změny jízdních řádů k dalšímu snížení času potřebného pro překonání vzdálenosti mezi oběma krajskými městy. Dále bylo zrušeno omezení nástupu/výstupu v zastávkách na území Plzně v souvislosti se zařazením linky do IDP. Cestující s Plzeňskou kartou s nahraným předplatným tak mohou plně využít výhod integrace.

Mnoha linek na Klatovsku se dotkne spíše administrativní změna. Stavební úpravy na Tylově nábřeží v Klatovech se dotkly i zde ležících zastávek. V rámci sjednocení došlo k přejmenování stávající zastávky Klatovy,Nádražní-u Dřevařských záv. na Klatovy,Tylovo nábř. Zastávku využívají také linky č. 2 a 4 klatovské MHD. Městská doprava v Klatovech se po letech dočká výraznějšího prodloužení. Vybrané spoje linka č. 2 budou od 1. září 2010 zajíždět až do nově vybudované zastávky Plánická u kruh. objezdu.

Přesun zastávky na podnět obyvatelů místního domova důchodců se odehraje v obci Černovice na Domažlicku. Na místo autobusové zastávky Černovice,Dom.důch. bude sloužit zastávka Černovice, Dom.důch. rozc. 0,1 umístěná nedaleko.

TZ www.csadplzen.cz