ČSAD autobusy Plzeň a.s. : ZELENÉ AUTOBUSY na Šumavě a  CYKLOBUSY 2006.

Provozování rekreačních linek se zajištěním přepravy kol na Šumavě. Změna v provozu páteřní linky Špičák – Boubín. Nově zařazení jednoho páru spojů autobusové veřejné dopravy s přívěsem na jízdní kola z Plzně až na Boubín.
Provozování rekreačních linek se zajištěním přepravy kol na Šumavě. Změna v provozu páteřní linky Špičák – Boubín. Nově zařazení jednoho páru spojů autobusové veřejné dopravy s přívěsem na jízdní kola z Plzně až na Boubín.
V hlavní turistické sezóně opět vyjedou na šumavské silnice „Zelené autobusy“ společnosti ČSAD autobusy Plzeň a.s. Akci Ve prospěch cestovního ruchu na Šumavě, kterou každoročně organizuje správa NP a CHKO Šumava ve spolupráci s naší společností, finančně podporuje Plzeňský kraj.

Provozování rekreačních linek se zajištěním přepravy kol má již na Šumavě svoji tradici. Kola se přepravovala nejdříve přímo v autobuse, kde byly vymontovány zadní sedačky. Na jejich místo se skládaly bicykly. Toto řešení se neosvědčilo, a proto společnost zavedla novinku – nejprve závěsné skříně za autobusy a před třemi lety přišla s inovací - za dva klimatizované autobusy s ekologickými motory Euro 3 byly zapojeny přívěsy na přepravu kol. Kapacita přívěsů je 25 bicyklů a jejich nakládku a vykládku zajišťuje pomocník.

Kapacita autobusů je celkem 70 cestujících, z toho 45 turistů může sedět. Známý „zvukový průvodce“ je i letos k dispozici pro lepší informovanost. Autobusy mají světelné návěští s názvem linky a oznamují směr jízdy.

Již v loňském roce byla tato služba rozšířena a cyklobusy jezdily i na lince ze Sušice přes Kašperské Hory do Srní. Tato doprava je zajištěna i letos a v době hlavních prázdnin budou opět dva páry spojů zajišťovat přepravu návštěvníků Šumavy i s jízdními koly.

Novinky ČSAD autobusy Plzeň a.s. a NP a CHKO Šumava pro letošek

Protože rekreační šumavské cyklolinky zajišťuje i dopravní společnost z jižních Čech, připravila společnost ČSAD autobusy Plzeň a.s ve spolupráci s NP a CHKO Šumava změnu v provozu páteřní linky Špičák – Boubín. Linka je nově ukončena v Kvildě, kde časově navazuje na spoje jihočeského dopravce. Zkrácením délky trasy této linky vznikl prostor pro zvýšení počtu spojů a zavedení návazného spojení na Churáňov. První ranní spoj ze Železné Rudy je po zkušenostech z let minulých opožděn o jednu hodinu, na trať vyjíždí tedy až v 8,00 hodin. Večerní ukončení provozu je též posunuto o jednu hodinu. Úplnou novinkou je zařazení jednoho páru spojů autobusové veřejné dopravy s přívěsem na jízdní kola z Plzně až na Boubín.

V době hlavních školních prázdnin, tedy od 1.7. do 1.9. 2006, bude linka vedena každý den a ukončena na Boubíně. V době od 17.6. do 30.6. 2006 a od 2.9. do 30.9. 2006 autobusy pojedou jen v sobotu a v neděli, spoj bude ukončena v Kvildě. Ranní odjezd z Centrálního autobusového nádraží v Plzni je stanoven na 6,30 hodin, příjezd do Kvildy v 9,50 hodin, resp. na Boubín v 10,30 hodin. Odjezdy zpět jsou plánovány na 15,25 resp. 16,15 hodin.

Rezervace míst na cyklobusy není nutná, v případě zvýšeného zájmu bude dopravce ČSAD autobusy Plzeň a.s. operativně zajišťovat posilování potřebných spojů.

Další podrobné informace najdete v informačních kancelářích NP Šumava i na internetových stránkách NP Šumava, popř na www.csadplzen.cz. Je vydán propagační materiál „Autobusem po Národním parku Šumava“, kde najdete jízdní řády, ceníky a další podrobnosti o ekologických šumavských linkách včetně cyklobusů.

Spojení na provozovatele dopravy: ČSAD autobusy Plzeň a.s. 377 262 911
provoz Plzeň, tel.: 377 262 911, 377 227 575
provoz Klatovy, tel.: 376 314 060, 376 310 767
provoz Sušice, tel.: 376 524 639, 376 524 541

TZ ČSAD autobusy Plzeň a.s

ČSAD autobusy Plzeň a.s. : ZELENÉ AUTOBUSY na Šumavě a  CYKLOBUSY 2006.
ČSAD autobusy Plzeň a.s. : ZELENÉ AUTOBUSY na Šumavě a  CYKLOBUSY 2006.