Člověk v tísni bojuje s nezaměstnaností na Srí Lance - školí řidiče autobusů.

Na Srí Lance získalo díky společnosti Člověk v tísni šanci na lepší život a práci 57 mladých mužů.
Na Srí Lance získalo díky společnosti Člověk v tísni šanci na lepší život a práci 57 mladých mužů.
Trincomalee, Srí Lanka, 30. června 2007 – Na Srí Lance získalo díky společnosti Člověk v tísni šanci na lepší život a práci 57 mladých mužů. Ti se zúčastnili kurzu pro řidiče autobusů a budou tak moct vykonávat profesi, pro které je v kraji s vysokou nezaměstnaností velký nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Zástupci mise společnosti Člověk v tísni a představitelé srílanského Dopravního inspektorátu slavnostně v pátek předali všem účastníkům kurzu řidičské průkazy.

V rámci tohoto projektu společnost Člověk v tísni studentům, kteří pocházejí ze sociálně slabých rodin a byli bez práce či dokončeného vzdělání, poskytl potřebné teoretické a praktické vzdělání v oblasti řízení těžkých motorových vozidel včetně autobusů. Mezi absolventy patří i pětadvacetiletý Antony, který pochází z Muthuru. Toto město se stalo středem etnického konflicktu loňského léta. Antony odsud uprchl se svou matkou a dvěmi mladšími sestrami do bezpečné oblasti Trincomalee. Rodinu živí od třinácti let, ve svém městě dříve pracoval jako námezdní dělník. „Na kurz jsem se těšil. Dokončil jsem pouze základní školu, pak mi zemřel otec a musel jsme se začít starat. Tady v Trincu jsme byli ubytovaní v kulturním sále spolu s ostatními uprchlíky a musel jsme začínat nanovo,“ říká Antony. Jako řidič si vydělá dvojnásobně více než jako dělník. Pronajímá si teď auto a je schopen i něco málo ušetřit.

„Mnoho z našich projektů se zaměřuje na vzdělání a projekty získávání obživy. Tento skloubil oba aspekty dohromady. Srí Lanka kromě toho, že se stále ještě vzpamatovává z tsunami, také bojuje s následky občanské války. A vzdělání a práce pomáhá snižovat napětí a posiluje stabilitu v celém kraji,“ říká Matěj Novák.

Intenzívní tříměsíční kurz byl realizován ve spolupráci se srílanským Dopravním inspektorátem, který absolventům kurzu potvrzuje a vydává řidičské průkazy. „Výuka je kvalitní a řidiči, kteří prošli kurzem u Inspektorátu, jsou velmi žádaní,“ popisuje kurz kooordinátorka společnosti Člověk v tísni Prathajani. Dopravní inspektorát pro východní region totiž pro nedostatek financí a učitelů ukončil tyto kurzy v roce 2003 a v Trincomalee tak bylo možné získat tento typ řidičského průkazu jenom prostřednictvím velmi špatné výuky prováděné soukromými firmami či ve 240 kilometrů vzdáleném měste Kalmunai. „I proto je v regionu v současné době velký nedostatek řidičů. Našimi projekty reagujeme na akutní potřeby v místě,“ doplnil Matěj Novák.

Člověk v tísni působí na Srí Lance od roku 2005, kdy po ničivé vlne tsunami začal poskytovat pomoc postiženým katastrofou ve východni oblasti Trincomalee. V rámci vzdělávacích aktivit dále plánuje rekvalifikační kurz pro švadleny a řídí projekty podpory rozvoje školního a předškolního sektoru či projekt na podporu učitelů angličtiny v regionu Trincomalee. Všechny tyto vzdělávací projekty jsou financované z veřejné sbírky SOS Srí Lanka, která byla otevřena 27.ledna 2004. Vedle financování takových aktivit z veřejné sbírky jsou nové projekty realizovány ve spolupráci s klíčovými donory působícími na tomto ostrovním státě. Patří mezi ně německá organizace GTZ (Německá společnost pro technickou spolupráci) a americká agentura USAID (Agentura Spojených států pro mezinárodní rozvoj) či rakousko-švýcarský Červený kříž.
TZ clovekvtisni.cz