CIVINET - síť k udržitelné mobilitě ve městech: Workshop k založení a činnosti
Zdroj: CDV

sítě CIVINET proběhne 20. 2. 2014 v budově Ministerstva dopravy v Praze.
sítě CIVINET proběhne 20. 2. 2014 v budově Ministerstva dopravy v Praze.
Ve čtvrtek 20. 2. 2014 se v budově Ministerstva dopravy sejdou zástupci měst a odborníci z oblasti udržitelné městské dopravy, aby diskutovali hlavní aktivity a připravili založení vznikající sítě CIVINET Česká a Slovenská republika (CIVINET). Tato nezisková organizace má ambici zpřístupnit zkušenosti evropské iniciativy CIVITAS a zastřešit témata udržitelné mobility a jejího plánování ve městech České a Slovenské republiky.

CIVINET nabízí výměnu zkušeností mezi městy zapojenými do této evropské iniciativy, vzdělávací akce, pravidelné informace vydávané v elektronickém zpravodaji, diskuse v rámci tematických skupin, přenos dobrých zkušeností a praxe z Evropy a možnosti dalších výměn a kontaktů s ostatními zapojenými českými i evropskými městy.

Mezi témata, která CIVINET pokrývá, patří problematika integrovaného plánování, veřejné hromadné dopravy, pěší a cyklistické dopravy, řízení poptávky po dopravě, parkovací politiky, snižování energetické náročnosti dopravy, car-sharing a car-pooling, logistika a přeprava zboží po městě a další. Velký důraz je kladen na vyhodnocování zavedených opatření z pohledu jejich dopadů na dopravní chování a životní prostředí (tzv. evaluaci) a komunikaci s veřejností.

Koordinátorem pro založení CIVINET Česká a Slovenská republika je Centrum dopravního výzkumu, v. v. i. (CDV). Z řady předchozích zkušeností CDV vyplynula pro města velká potřeba porozumět udržitelným modelům plánování dopravy ve městech a získat náhled na možnosti uplatnění plánů městské mobility v našich podmínkách. Proto jsou průřezovým tématem sítě CIVINET plány udržitelné městské mobility (Sustainable Urban Mobility Plans – SUMPs), které umožňují efektivně řešit problémy spojené s dopravou v městských oblastech a ze strany EU je na ně kladen velký důraz. Právě CIVINET může efektivně zprostředkovat zkušenosti z měst a zemí, kde mají s těmito plány nejvíce zkušeností (Francie, Velká Británie, Belgie, Itálie) a podpořit města z České republiky při jejich tvorbě a implementaci.

V rámci iniciativy CIVITAS podporuje Evropská komise inovativní opatření vedoucí k udržitelné dopravě ve městech. Konkrétně od roku 2002 poskytla finanční a organizační podporu více než 60 evropským městům v realizaci více než 800 opatření za 120 mil. EUR. Z fondů CIVITAS byla dosud podpořena dopravní řešení i ve třech českých městech:
  • Brno (2008-2012, projekt ELAN; 2012-2016, projekt 2MOVE2),
  • Ústí nad Labem (2008-2012, projekt ARCHIMEDES)
  • Praha (2002-2006, projekt TRENDSETTER)
Kontakt pro zájemce o účast na pracovním semináři CIVINET nebo o členství v síti CIVINET Česká a Slovenská republika: Radomíra Jordová, e-mail: radomira.jordova@cdv.cz

Účast na workshopu je ZDARMA. Registrace je možná pouze online na: www.cdv.cz/registrace-civinet/
TZ CDV

CIVINET - síť k udržitelné mobilitě ve městech: Workshop k založení a činnosti