Čínský elektrobus BYD standardní  délky 12 m bude představen na Busworldu

eBUS-12 má mít dojezd 250 km v městských podmínkách. Společnost BYD představí také svoji strategii pro Evropu. Testy proběhnou v mnoha metropolích. Aktualizováno
eBUS-12 má mít dojezd 250 km v městských podmínkách. Společnost BYD představí také svoji strategii pro Evropu. Testy proběhnou v mnoha metropolích. Aktualizováno
Je pravdou, že elektrobus ve standardní délce momentálně nenabízí žádný evropský výrobce, SOR je 10.5 metrový a Solaris představuje devítimetrový autobus. Ostatní jsou pouze mini a midibusy. Zrovna zástupce Solaris vyjádřil na jaře na konferenci v Plzni své pochyby o standardních délkách čínských elektrobusů v kontextu splnění evropských norem (např. zatížení náprav). Pokud BYD nabízí v Evropě homologovatelný 12 m elektrobus s dojezdem 250 km (bez pomoci solárních článků) k testům, je to hozená rukavice. Zkušební provoz je plánován v následujících měsících v Londýně, Kodani, Frankfurtu a Amsterodamu.

Výrobce prohlašuje, že eBUS-12 je první standardní plně elektrický autobus na světě. (BUSportál - Na loňském veletrhu Busworld Asia v Šanghaji bylo ovšem 12 m elektrobusů od různých výrobců více. Alespoň to na sobě měly napsané. Na EXPU také dle informací, které jsme dostali, byly nasazeny elektrobusy - možná ne 12 m)

BYD (Build Your Dream) vlastní z 10 % Warren Buffet. Je to velká korporace zaměstnávající 200000 lidí. Původně společnost začínala jako výrobce lithiových baterií, do automobilového oboru vstoupila v roce 2006. BYD se zaměřuje na vývoj elektrických vozidel všech druhů včetně osobních vozů a autobusů. Nyní jsou u výrobce k dispozici dva typy - automobil e6 a eBUS-12. Oba typy vozidel jsou v provozu v Číně, v rámci pilotních projektů v Nizozemí, Španělsku, USA a Hong Kongu. V blízké budoucnosti bude nabídka rozšířena o sedmimetrový model a double decker.

Vybrané informace z tiskové informace uvádíme v angličtině. Autobus je nízkopodlažní LF s rampou pro hendikepované.

Doplňujeme, že autobus má 27 sedadel plus 4 sklopná sedadla a samozřejmě sedadlo pro řidiče. Další podrobnosti by dle sdělení PR měly být na www.byd.com/eBUS.html
As BYD’s first pure electric bus, the eBUS-12 also employs many advanced technologies developed internally by BYD. For example, the unique BYD Fe Battery used on the eBUS-12 is non-polluting as the materials contained in the battery can be recycled or easily disposed of. Solar panels installed on top of the eBUS-12 supply power to help charge the Fe batteries. The trip computer on the instrument panel provides all the service information necessary for the driver and gives him clear information while driving.

eBUS-12 Highlights

• No direct emissions
• Low noise
• Recyclable Fe battery: no toxic electrolytes and no heavy metals
• Regenerative braking
• In-wheel drive • Easy charging - Fully charged in 3 to 6 hours, depending on charger type
• The eBUS-12 is able to run 250 km (155 miles) on a single charge in urban conditions (without input from the solar cells).
• Uni-body construction
• 4-wheel disc brakes
• ABS and ASR
• Three passenger doors with low-entry
• Special ramps for wheelchair access
• Flat floor throughout the passenger cabin

Due to time constraints the eBUS-12 on display at Busworld is an early, steel-bodied prototype. Production models will have aluminium bodywork with an unladen weight of 13,800 kg.

www.automotivepr.com