Čínský automobilový trh začíná růst
Čínská společnost BYD dodala do Bogoty v dubnu 2022 dalších 406 elektrických autobusů, tím se jejich počet v kolumbijské metropoli zvýšil na 1 048. Nové autobusy vyrobené v Číně se už objevují i v Maďarsku, BYD získal objednávku na 48 elektrických autobusů do pěti maďarských měst. Foto BYD

Autobusovým výrobcům se daří zlepšovat svou konkurenceschopnost na světovém trhu, za první pololetí vyvezli Foton, Yutong, BYD, King Long, Golden Dragon, Higer a další více než 26 tisíc autobusů.
Reklama
Autobusovým výrobcům se daří zlepšovat svou konkurenceschopnost na světovém trhu, za první pololetí vyvezli Foton, Yutong, BYD, King Long, Golden Dragon, Higer a další více než 26 tisíc autobusů.
Podle nejnovějších statistik zveřejněných Čínskou asociací výrobců automobilů (CAAM) dosáhl objem vývozu autobusů z Číny v červnu 5 294 kusů. Proti květnu 2022 jde o nárůst 16,56 %, meziročně o 3,58 % více (červen 2021 5 111 kusů). Naopak na domácím trhu zůstal trh s novými autobusy s 34 000 prodanými kusy v poklesu (o 34,3 % meziročně méně).

Za první pololetí letošního roku čínští výrobci vyvezli do zahraničí 26 200 kusů autobusů (meziročně o 10,4 % více) a na domácím trhu prodali 180 000 autobusů (o 30,5 % méně než minulý rok). "Velkých" autobusů vyvezla Čína 5 300 kusů (o více než 25 % meziročně více), středních 1 900 kusů (o 30,50 více) a lehkých 19 000 (o 5,32 % více).

V posledních letech je čínský autobusový průmysl, zastoupený zejména značkami Foton, Yutong, BYD, King Long, Golden Dragon a Higer, na globálním trhu úspěšný. Největším trhem s podílem přes 20 % je Egypt, následují s jednotkami procent Peru, Ekvádor, Chile, Jižní Afrika, Bolivie, Vietnam, Filipíny, Kazchstán a Mexiko.

Do světa se prodávají také čínské motory, největší podíl zaznamenal v prvním pololetí Yuchai. Vyrábí motory pro osobní a užitkové vozy a také generátory pro námořní lodě.

Po zrušení protipandemických opatření a vládním široce dostupným daňovým pobídkám vzrostly v červnu celkově prodeje nových vozů v Číně o 24 % na téměř 2,5 milionu. Oživení trhu způsobily zejména osobní automobily, jejichž prodeje stouply v červnu o 41 procent na více než 2,2 milionu. K nárůstu prodejů došlo poté, co Šanghaj – finanční a průmyslové centrum Číny – zrušila dvouměsíční blokádu a centrální čínská vláda 1. června zavedla dočasné daňové pobídky pro nákup benzinových aut.

Výrazně rostly prodeje elektrifikovaných vozidel. V prvním pololetí se celkový prodej elektromobilů zvýšil o 115 procent oproti předchozímu roku na přibližně 2,6 milionu.

CAAM předpokládá díky dotacím na nákup osobních vozidel růst trhu s novými vozidly v Číně v roce 2022 o 3 procenta za 27 milionů. Nižší poptávka po autobusech a nákladních vozidlech naopak podle očekávání CAAM způsobí pokles prodejů na 4 miliony kusů.