České Budějovice: Premiéra zrenovovaného historického  přívěsu DPmCB
Z Vycházky za historií. Foto Milan Binder.

proběhla na vyjížďce za historií.
proběhla na vyjížďce za historií.
České Budějovice, 14. 11. 2014 – V rámci oblíbeného cyklu vycházek za historií jihočeské metropole se ve čtvrtek uskutečnila Vycházka za historií 105 let městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích, kterou uspořádala agentura Kultur-Kontakt společně s Dopravním podnikem města České Budějovice.

Účastníci akce se dozvěděli zajímavé informace o budějovických tramvajích a prvních trolejbusech i následném vývoji autobusové dopravy a znovuobnovení elektrické trakce. Součástí programu byla prohlídka obou vozoven Dopravního podniku a centrálního dispečinku.

Výjimečným zážitkem pak byla okružní jízda městem historickým trolejbusem s nově zrenovovaným unikátním historickým osobním přívěsem typu Jelcz PO-1E, který tak byl poprvé představen veřejnosti.

Přívěs, který byl vyroben v roce 1973, zakoupil Dopravní podnik do soukromého majitele a v letech 2009 až 2014 jej pečlivě zrenovoval do původního stavu. Podobné přívěsy byly v českobudějovické MHD krátce používány v 60. letech, zejména na trasách do Rožnova a Suchého Vrbného.

Z TZ DPmCB

České Budějovice: Premiéra zrenovovaného historického  přívěsu DPmCB
Přívěs v soupravě těsně po dokončení renovace. Foto Petr Lundák.