Cena za energii a životní prostředí  pro Daimler Chrysler.

DaimlerChrysler vyhrál díky své technologii BlueTec v užitkových vozidlech Mercedes-Benz mezinárodní cenu Zlatá kapka ropy 2005.
DaimlerChrysler vyhrál díky své technologii BlueTec v užitkových vozidlech Mercedes-Benz mezinárodní cenu Zlatá kapka ropy 2005.
Stuttgart – Cena za energii a životní prostředí automobilového klubu Kraftfahrer-Schutz e.V. (KS) se nyní předává po pětadvacáté. Automobilový klub tímto způsobem v mezinárodní oblasti osobních a užitkových vozidel každoročně hodnotí technické inovace a organizační opatření, které představují významný přínos k úspoře pohonných hmot a zároveň přispívají k životnímu prostředí. Patron a příznivec akce je Spolkový ministr pro hospodářství a práci. Ke grémiu poroty patří neutrální experti z vědy, techniky, publicistiky a politiky. Členem komise je mimo jiné bavorský spolkový ministr pro životní prostředí, zdraví a ochranu spotřebitelů. Cena bude předána koncernu DaimlerChrysler 24.června 2005 v Mnichově.

Této mezinárodní soutěže se mohou zúčastnit všechny podniky, které ve svých vozidlech nasazují techniku ohleduplnou k životnímu prostředí, jež zároveň šetří pohonné hmoty. DaimlerChrysler získal svou dieselovou technologií BlueTec toto vyznamenání pro užitkové vozy. BlueTec na bázi technologie SCR (Selectiv Catalytic Reduction) je technické řešení ke splnění budoucí normy EURO 4 a EURO 5 u užitkových vozidel a toto spojuje s enormními úsporami pohonných hmot.

BlueTec s efektivními účinky filtru a nižší spotřebou pohonných hmot

Od počátku roku se zavádějí na trh užitkové vozy Mercedes-Benz s novými dieselovými technologiemi BlueTec, které již dnes splňují hraniční hodnoty výfukových plynů EURO 4 pro rok 2006 a normy EURO 5, platící až od podzimu roku 2009. Vůči dnešním předpisům to znamená minimálně o osmdesát procent méně emisí částeček a až šedesát procent méně oxidů dusíku ve výfukových plynech. To pro nové pohony BlueTec oproti Euro 3 znamená stupeň účinnosti filtru kolem 80 procent vzhledem k částečkám ve výfukových plynech. Zároveň spotřebují nákladní vozidla Mercedes-Benz s motory BlueTec o dvě až pět procent méně pohonných hmot. Při průměrném výkonu 150 000 kilometrů dálkového nasazení to odpovídá úspoře 1 500 až 2 000 litrů pohonných hmot za rok.To přináší podstatnou úlevu pro provozovatele a životní prostředí. Tato nová dieselová technologie je proto zákazníky vysoce akceptována.

Tato nová dieselová technologie BlueTec od DaimlerChrysler je základem i v dále vyvinutých motorech, jakož i dalším zpracování výfukových plynů. Přitom spalovací efektivita se postará o emise, které odpovídají, co se týká částeček prachu a podílů jemných částeček prachu, již filtrovaným výfukovým plynům. Oxidy dusíku se potom přemění v katalyzátoru pomocí integrovaného zařízení na zpracování výfukových plynů podle principu SCR s přidáním látky AdBlue (vodnatý roztok močoviny) cíleně na neškodný dusík a vodní páru.
Zdroj: Tisková zpráva EvoBus Bohemia.