Cegelec nově jako Electric Components
Šest parciálních trolejbusů SOR TNS 12 vyrobených ve spolupráci s Cegelec jezdí v Jihlavě. Smlouvu podepsal DPMJ v dubnu 2021, a to s konsorciem české firmy TRAM FOR ENVI a ukrajinské společnosti Bogdan Motors. Ukrajinská strana měla dodat karosérie, komponenty elektrické části společnost Cegelec. Později se dodavatel karosérie dodatkem změnil na SOR Libchavy. Po zdržení termínu dodání v červnu 2022 proběhla na podzim 2023 homologace a na přelomu let 2023/2024 vyjely do provozu.

Škoda Group koupila od VINCI Energies 100 % akcií společnosti Cegelec a.s.. Rozšiřuje tak své portfolio o další komponenty pro různá vozidla hromadné dopravy a také zajímavý rozsah servisních služeb. Navíc získává velmi zkušený tým pracovníků.

Škoda Group koupila od VINCI Energies 100 % akcií společnosti Cegelec a.s.. Rozšiřuje tak své portfolio o další komponenty pro různá vozidla hromadné dopravy a také zajímavý rozsah servisních služeb. Navíc získává velmi zkušený tým pracovníků.

Škoda Group prochází dlouhodobým rozvojem a součástí toho je i posilování našich vývojových, výrobních i servisních kapacit. Těšíme se na spolupráci s novými kolegy a práci na zajímavých projektech – ať stávajících, tak nových, které nás brzy čekají“, uvedl Karel Majer, předseda představenstva a obchodní ředitel společnosti Škoda Electric a.s. ze Škoda Group, pod kterou se Cegelec pod novým názvem Electric Components a.s. zařadí.  

Společnost Cegelec a.s. (nově Electric Components a.s.) se zabývá vývojem a výrobou elektrických zařízení se zaměřením především na městskou hromadnou dopravu. V centru pozornosti tak stojí zejména dodávky elektrických výzbrojí pro tramvaje, trolejbusy, metro a příměstskou železnici. Ve spolupráci s dalšími subjekty se podílí také na modernizaci kolejových vozidel, především tramvají z původní produkce ČKD Praha.  

Cegelec a. s. byla od roku 2010 součástí nadnárodní průmyslové skupiny VINCI sídlící ve Francii, konkrétně jako jedna z dceřiných společností VINCI Energies, divize Power & Mobility.

Miroslav Opa, dříve generální ředitel Cegelec a.s., se podle tiskové zprávy Škoda Group vydané 14. května 2024, stává nově předsedou představenstva Electric Components a.s. Firma by měla pokračovat dál ve své podnikatelské činnosti.

K Cegelecu a jeho převzetí Škoda Group se vyjádřil Libor Hinčica, který pět let působil v českém Cegelecu jako obchodní ředitel a současně je šéfredaktorem magazínu Československý Dopravák. Jeho komentář si můžete přečíst ZDE.