BYD a Alexander Dennis oslavily 1500. elektrobus
1500. vyrobený ebus BYD-ADL na lince Transport for London. Foto BYD-ADL

Největší autobusový dopravce v Londýně převzal výroční elektrický autobus Enviro200EV dodávaný v rámci partnerství Build Your Dreams a Alexander Dennis.

Největší autobusový dopravce v Londýně převzal výroční elektrický autobus Enviro200EV dodávaný v rámci partnerství Build Your Dreams a Alexander Dennis.

1500. elektrobus BYD–Alexander Dennis je jedním z téměř 300, které se letos připojí k flotile Go-Ahead London na trasách v hlavním městě Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. S číslem SEe199 je už od května v provozu na linkách Transport for London (TfL) 163 a 164. 7. srpna byl oficiálně předán vedení Go-Ahead London.  

Go-Ahead je největší londýnská autobusová společnost a britský provozovatel s největšími zkušenostmi s elektrickými autobusy. S BYD a Alexander Dennis úzce spolupracuje od roku 2016, kdy převzal 51 Enviro200EV do svého několika oceněními ověnčeného depa Waterloo, které bylo prvním přestavěným z dieselového na plně elektrický provoz v Evropě. V roce 2019 například získalo cenu Energy Globe 2019, přezdívanou "Nobelova cena přírody". Jako první byly elektrifikovány trasy 507 a 521 na hlavní nádraží v centru města. V listopadu 2017 následovala trasa 360 a 153 v únoru 2018.

S celkem 577 dodanými nebo objednanými Enviro200EV a jednopodlažními a dvoupodlažními Enviro400EV je Go-Ahead London největším zákazníkem BYD a ADL. Strategie Londýna je mít do roku 2037 všechny autobusy s nulovými emisemi.

David Cutts, výkonný ředitel Go-Ahead London: „Průkopnické autobusy BYD–Alexander Dennis ve Waterloo rychle prokázaly, že nulové emise jsou pro hlavní město životaschopné a okamžitě se staly oblíbenými mezi cestujícími, řidiči a inženýry. Je příhodné, že nám byl dodán 1500. elektrobus BYD–Alexander Dennis, který zajišťuje čistou veřejnou dopravu pro uživatele v oblastech Morden, Raynes Park, Sutton a Wimbledon na trasách 163 a 164. Blahopřeji všem, kteří se podíleli na tomto úspěšném příběhu, včetně Transport for London, jehož vizí je zajistit čistší vzduch v našem městě. Také vzdávám hold Richardu Harringtonovi za jeho vynikající vedení v této oblasti po více než deset let."

Richard Harrington, technický ředitel The Go-Ahead Group a ředitel jejího ZE Centre of Excellence, dodal: „BYD a Alexander Dennis si zaslouží uznání za vytvoření tohoto velmi oblíbeného produktu v hlavním městě i jinde. To umožnilo společnosti Go-Ahead London dosáhnout pokroku v dekarbonizaci svých vozidel a do konce letošního roku je naplánováno provozovat přibližně 600 elektrobusů, což je přibližně čtvrtina celkového vozového parku."

Jednopodlažní Enviro200EV je k dispozici ve čtyřech délkách v rozmezí od 9,6 m do 12 m, dvoupodlažní Enviro400EV ve dvou verzích s 10,3 m a 10,8 m. Elektrobusy BYD–Alexander Dennis byly prodány také do Irska a na Nový Zéland.

BYD je světovým lídrem v oblasti baterií, energetického managementu a elektrické mobility. Alexander Dennis, největší britský výrobce autobusů a autokarů, je dceřinou společností předního nezávislého světového výrobce autobusů NFI Group Inc. Kombinace bateriové technologie BYD a odborných znalostí Alexandra Dennise v oblasti designu a specifikací karoserie za posledních 7 let vydláždila cestu pro úspěšné přijetí bateriových elektrických autobusů BYD-ADL ve Spojeném království.


BYD a Alexander Dennis oslavily 1500. elektrobus
1500. vyrobený ebus BYD-ADL na lince Transport for London. Foto BYD-ADL