Busworld Europe v roce 2023 byl velmi úspěšný

Prestižní veletrh odvětví autobusové a autokarové dopravy se po čtyřleté přestávce ve svém 26. ročníku vrátil do Bruselu v Belgii velkolepě. Za šest dní přišlo přes 40 tisíc návštěvníků ze 111 zemí. Rekordní byl také počet vystavovatelů.

Prestižní veletrh odvětví autobusové a autokarové dopravy se po čtyřleté přestávce ve svém 26. ročníku vrátil do Bruselu v Belgii velkolepě. Za šest dní přišlo přes 40 tisíc návštěvníků ze 111 zemí. Rekordní byl také počet vystavovatelů.

Letošní veletrh Busworld Europe se ukázal jako monumentální úspěch, hodnotí 26. ročník organizátoři. Pokrýval 75 000 metrů čtverečních výstavní plochy, zahrnoval 7,8 kilometry uliček, přivítal 40 120 návštěvníků ze 111 zemí a 350 zástupců tisku ze 44 zemí.

Představilo se 75 výrobců autobusů a autokarů, což je oproti 66 v roce 2019 výrazný nárůst. Celkem své novinky předvedlo 526 vystavovatelů z 38 zemí, přičemž 182 bylo nováčků. Mezi zúčastněné země s největším počtem vystavovatelů patřilo Turecko s 96 společnostmi, Německo se 79 společnostmi a Čína s 61 společnostmi.

Uvnitř výstavních hal bylo k vidění celkem 222 vozidel, která ukázala nejnovější pokroky v autobusové a autokarové technice. Kromě toho bylo venku umístěno 29 vozidel pro praktické ukázky.

Jednou z významných změn na letošním Busworld Europe byl nový denní program, který byl od soboty do čtvrtka místo předchozích ročníků, které se konaly vždy od pátku do středy. Tento posun se setkal s pozitivní zpětnou vazbou ze strany vystavovatelů i návštěvníků, což přispělo k celkovému úspěchu akce, uvádí organizátoři.

Busworld Europe 2023 znamenal triumfální návrat na globální scénu a vytvořil nové rekordy, pokud jde o velikost, návštěvnost a vystavovatele. Znovu potvrzuje reputaci veletrhu jako hlavní akce pro autobusový a autokarový průmysl a opět poskytla platformu pro inovace, spolupráci a růst.

Ocenění a inovace přehledně:

1. 20. ročník Busworld Vehicle Awards oceňuje dokonalost v oblasti bezpečnosti, ekologie, pohodlí a designu

Prestižní soutěž Busworld Vehicle Awards ocenila vynikající úspěchy v odvětví autobusů a autokarů s velkým zaměřením na bezpečnost, ekologii, komfort a design. Slavnostní udílení cen Busworld Awards, které se konalo v pátek 6. října, ukázalo na vítěze a další místa v každé kategorii:

Kategorie autobusů:

Celkový vítěz, který vyhrává Grand Award Bus: Mercedes-Benz eCitaro

Na dalších místech (abecední pořadí): Anadolu Isuzu Citivolt a Ebusco 3.0

Design Label of Excellence: VDL Bus & Coach Citea New Generation
Značka Excellence COMFORT: Mercedes-Benz eCitaro
Label of Excellence EKOLOGIE: Ebusco 3.0
Značka Excellence BEZPEČNOST: Anadolu Isuzu Citivolt

Kategorie autokarů:

Celkový vítěz, který vyhrává Grand Award Coach: Setra S 516 HDH

Na dalších místech (v abecedním pořadí): MAN Truck & Bus - Neoplan Tourliner L a Van Hool T16 Astron

Design Label of Excellence: Yutong T15 E
Label of Excellence COMFORT: Setra S 516 HDH a Van Hool T16 Astron (ex aequo)
Značka Excellence ECOLOGY: Yutong T15 E
Značka Excellence BEZPEČNOST: Setra S 516 HDH

2. Digital Awards, první vydání

Busworld poprvé organizoval a uděloval Digital Awards v rámci konference Digital Mobility Solutions Conference, která byla také na Busworld poprvé. Svět autobusů a autokarů dnes nemůže existovat bez všech digitálních řešení, která přispívají k maximální bezpečnosti, účinnosti a provozuschopnosti.

Marc Vanhoutte, předseda Busworld Awards, vysvětluje: „Byl to naprosto nezbytný doplněk ke stávajícím oceněním Vehicle Awards a dostali jsme na něj mnoho pozitivních ohlasů. Signál byl jasný, že Busworld sleduje transformaci digitálních autobusů a autokarů."

Digital Awards jsou rozděleny do čtyř různých kategorií:

1. „Digital On-Board Comfort“ zahrnuje vše od nových zábavních systémů až po řešení rozhraní HMI (Human Machine Interface), díky nimž je zážitek z cesty pro cestující i řidiče příjemnější a pohodlnější.

Vítězem se stal MAN Truck & Bus a jejich nový digitální kokpit se SmartSelect. Nový digitální kokpit od MAN je jasným krokem do budoucnosti HMI. Díky inovativnímu ovládání „SmartSelect“ a plné integraci nové elektrické platformy a nejnovějších systémů ADAS pomáhá řidiči soustředit se na svou práci bez zbytečného rozptylování.

Dalšími nominovanými byli: Actia za „řešení ACTiVi“ a Navaho Technologies za své „Navaho Transport Systems“.

2. „Digital Operational Excellence“ je velmi důležitá pro řízení vlastního vozového parku způsobem, který kombinuje efektivitu a udržitelnost s telematikou a dalšími systémy, které dnes nelze žádným způsobem opomenout.

Vítězem se stala IVECO BUS s IVECO ON Heavy Buses Digital Services. IVECO ON Digital Services for Heavy Buses splňuje potřeby většiny PTA a PTO, pokud jde o proaktivní údržbu a snížení prostojů se specializovanými KPI a trendy dostupnými v online zprávách, stejně jako vzdálenou diagnostiku a programování. Dalším zaměřením systému je ochrana před kybernetickými útoky. Je možná správa dat pro více značek s „agnostickým“ telematickým systémem, stejně jako integrace aplikací třetích stran, což byl největší důvod, proč hlasovat pro tento širokospektrý telematický systém.

Dalšími nominovanými byli: TOTT UP‚ GPS Training Partner‘ a ZF Group za SCALAR.

3. „Digitally Enhanced Driving“ je o částečně a plně autonomních vozidlech a všech dílčích technologiích a nástrojích, které vyžaduje, aby mohl fungovat.

Vítězem se stal Karsan s autonomním e-ATAK. Turecký OEM vyvinul a vyrobil první autonomní sériový autobus na světě SAE úrovně 4. Společně s renomovaným partnerem ADASTEC, softwarovou společností, Karsan vyvinul a implementoval software autonomního vozidla a lidaru a na něm aplikovaných senzorů společně. Plně homologovaný midibus je již v provozu od roku 2021 v USA a od roku 2022 v EU (Norsko), díky čemuž je velmi hmatatelným způsobem ověřitelným. Mohlo by se testovat v prostorách Busworld Europe.

Dalšími nominovanými byli: Anadolu Isuzu za svůj systém ‚V2X‘ a Daimler Buses za ‚Active Drive Assist 2‘.

4. V neposlední řadě byla do ocenění začleněna kategorie "E-Mobility Management". Moderní e-mobilita již není jen o vozidlech, ale o celých systémech pro provoz a nabíjení vozového parku autobusů způsobem, který šetří čas a peníze.

Vítězem se stal ChargePoint/TWAICE za svůj „Battery Health Package“. ChargePoint a TWAICE jako lídři ve svých odbornostech se spojili, aby spojili své jedinečné přednosti a přinesli na trh první řešení analýzy baterií, které je bez problémů integrováno do softwaru pro správu vozového parku, nezávisle na jednotlivých OEM. Společnost TWAICE přinesla své odborné znalosti v oblasti analýzy baterií, stavěla na datovém centru ChargePoints a společně jej integrovala do systému ChargePoint pro maximální hodnotu pro zákazníka. Všeobjímající a OEM agnostický přístup k tématu absolutně zaměřeného na elektromobilitu a bezpečnost baterií porotu plně přesvědčil.

Dalšími nominovanými byli: MAN Truck & Bus za svůj software ‚eManager‘ a Rampini za vodíkový systém ‚Hy4Drive‘.

3. Inovace 2023, nový koncept

Busworld Europe 2023 byl svědkem vzrušující přehlídky inovací, když společnosti soutěžily o prestižní titul „Busworld Europe 2023 Innovation“. Akce se uskutečnila ve dvou krocích, do kterých se zapojila jak porota Busworld Awards, tak návštěvníci, který vyvrcholil uznáním deseti vynikajících inovací.

Nejprve porota Busworld Awards pečlivě definovala užší výběr, přičemž ocenila nejslibnější a průlomové inovace v oboru. Tento počáteční výběrový proces zajistil, že do dalšího kola postoupily jen ty nejpozoruhodnější inovace.

Druhá fáze uznání inovací zahrnovala nadšenou účast návštěvníků akce. Měli možnost hlasovat „ano“ nebo „ne“. Tento interaktivní přístup nejen zaujal účastníky, ale také umožnil širší pohled na inovace, které v oboru zaujaly. Po tomto přísném procesu byly jako nejlepší inovátoři oceněny titulem „Busworld Europe 2023 Innovation“:

Kombinované světlo 3 v 1 DRL/DI/POS od společnosti Superlee Corporation
Tepelné čerpadlo Athenia ENVI s R744 od Thermo King
CO2 tepelné čerpadlo Konvekta
EcoBusRapidDesign od Ctrine Engineering
Eleather od Generation Phoenix
I6s Hydrogen Efficient od Irizar
JTSolar Glass od Jaakko Tuote Oy
Reflexcontrol od Saint Gobain
ServoE od společnosti Bosch
Sedadlo coache Twiliner od Twiliner

Tato inovativní řešení představují špičku v odvětví autobusů a autokarů a nabízejí nové a vzrušující možnosti pro budoucnost dopravy

V rámci Busworld Europe proběhla řada konferencí, o kterých budou organizátoři informovat podrobně a samostatně.

Busworld Europe 2025

Busworld Europe 2025 bude hostit bruselské Expo od 4. října do 9. října. Prodej pro stávající vystavovatele bude zahájen na jaře 2024, noví zájemci budou mít příležitost zajistit si své místo od května 2024.

Mieke Glorieux, výkonný ředitel Busworld Europe, uzavírá: „Chceme poděkovat všem vystavovatelům, návštěvníkům a řečníkům za jejich loajální účast. Jsme věčně vděční za potvrzení vaší důvěry a nadšení po 4 letech. A co je nejdůležitější: "Tentokrát se vrátíme za dva roky!"