BUSportál jezdí na CNG: Poprvé za volantem CNG vozu z výroby

Krátkou testovací jízdou jsme vyzkoušeli Fiat Doblo. Dozvěděli jsme se, že se můžeme těšit na plnící stanici CNG u D5 v Žebráku.
Krátkou testovací jízdou jsme vyzkoušeli Fiat Doblo. Dozvěděli jsme se, že se můžeme těšit na plnící stanici CNG u D5 v Žebráku.
Zdická společnost CNG Company s.r.o. nabízí originální vozidla s pohonem na stlačený zemní plyn CNG, výběr z domácích, firemních či veřejných plnících stanic a zařízení, informace pro motoristy a další. Specializuje se na prodej a zprostředkování prodeje nových originálních osobních, užitkových a nákladních automobilů užívajících prioritně palivo stlačený zemní plyn (CNG). Dále nabízí prodej domácích - firemních plnících stanic a zařízení. Ve spolupráci s firmou BONETT, a.s., připravuje CNG Company výstavbu veřejné plnící stanice „Žebrák“, která bude umístěna na trase mezi Prahou a Plzní (dálnice D5 – exit 34). V areálu této stanice bude vybudováno zázemí pro provoz autobazaru ojetých vozidel s pohonem na CNG a servis pro originální vozidla CNG všech značek.
BUSportál dlouhodobě sbírá zkušenosti s vozidlem Škoda Fabia Combi přestavěným na pohon CNG s CNG dojezdem cca 200 km a původní kapacitou benzinové nádrže a s omezením velikosti zavazadlového prostoru přidanou lahví. Zástupce společnosti CNG Company s.r.o. jsem potkala náhodou při tankování v jediné (!) plničce Plzeňského kraje, jedné z prvních vůbec v areálu RWE v Plzni Doudlevcích. Nabídku projet si na krátkém okruhu do kopce kolem Fakultní nemocnice Bory a zpět pak ulicí U Trati CNG Fiat Doblo jsem ráda přijala. Za tak krátkou dobu se nedá mnoho porovnat a také vozidla jsou sice podobného objemu válců, ale přeci jen jiného typu. Proto není možno jednoznačně potvrdit nějaký zaznamanatelný rozdíl mezi přestavěným vozem a "originálem". Zástupci společnosti CNG Company s.r.o uvažují o nějakém reprezentativnějším testování vozidel na CNG (osobních) ve spolupráci s redakcí. O tématu pouvažujeme, propagace osobních vozů přeci jen na strany BUSportálu až tak nepatří, i když bychom se bez osobního vozu při cestách za informacemi neobešli.
Dagmar Braunová

BUSportál jezdí na CNG: Poprvé za volantem CNG vozu z výroby