* ČSAD ubrala autobusy z Liberce do Prahy, Student Agency už smí na nádraží. Autobusy ČSAD Liberec s výjimkou Hodkovic nad Mohelkou nebudou na trase do Prahy nikde zastavovat. * Proměna Ústředního autobusového nádraží v Ostravě v nákupní centrum. *
* ČSAD ubrala autobusy z Liberce do Prahy, Student Agency už smí na nádraží. Autobusy ČSAD Liberec s výjimkou Hodkovic nad Mohelkou nebudou na trase do Prahy nikde zastavovat. * Proměna Ústředního autobusového nádraží v Ostravě v nákupní centrum. *
ČSAD ubrala autobusy z Liberce do Prahy, Student Agency už smí na nádraží Vydáno dne 02. 09. 2005 LIBEREC - Tvrdá konkurence přinutila ČSAD Liberec znovu snížit počet autobusů mezi Libercem a Prahou. Ještě v březnu jich jezdilo mezi oběma městy šestnáct, od září jich jezdí ve všední den už jen pět a navíc na cestě budou zastavovat jen v Hodkovicích nad Mohelkou. Bezpečnostní agentura najatá ČSAD Liberec už také nebrání autobusům Student Agency ve vjezdu na autobusové nádraží v Liberci. To bude od prosince provozovat jiná firma než ČSAD Liberec. Pasažéři se také musí připravit na to, že i přes ostrou konkurenci jízdné vzroste až k sedmdesáti korunám. www.igenus.cz 2.9.2005 -

ČSAD Liberec ubírá spoje V březnu posílala ČSAD Liberec do Prahy denně šestnáct spojů, poté jejich počet snížila na dvanáct, v létě jich jezdilo deset a od září jich ve všední den jezdí pět a o víkendu pojedou čtyři. V sobotu přitom poslední spoj pojede z Liberce do Prahy ve 12.30 a další vypraví až o 24 hodin později. Podle vedoucího divize autobusové dopravy ČSAD Liberec k tomu přistoupil z ekonomických důvodů.

„Poté, co byla tato linka vyjmuta ze závazku veřejné služby se musíme zachovat tak, abychom byli konkurence schopní,“ uvedl Řádek. Autobusy ČSAD Liberec proto s výjimkou Hodkovic nad Mohelkou nebudou na trase do Prahy nikde zastavovat, tak jak tomu bývalo obvyklé. „Zastávky jako byly Jeřmanice, Příšovice nebo Paceřice byly vedle dálnice a k žádnému zpoždění nedocházelo, lidé ale přesto raději jezdili přímými linkami. Proto jsme přistoupili ke zrušení zastávkových spojů,“ nastínil Řadek. Od září přitom v Hodkovicích ve směru na Prahu zastaví jen první dva ranní spoje, ostatní pojedou přímo.

Spoje ČSAD Liberec budou navíc jezdit jen v časech, které považuje vedení firmy za atraktivní. I nadále si bude tato společnost udržovat primát v tom, že jejich autobus vyjíždí ve všední den a v sobotu z Liberce jako první – v 5.30. Už ale nebude provozovat noční linky z Prahy, které využívalo minimum lidí.

Linky jsou ztrátové

ČSAD Liberec po nástupu konkurence přišla o dvě třetiny tržeb. Jiří Řádek si přitom myslí, že současná konkurence na této trase je dlouhodobě neudržitelná. „I v létě zde dohromady jezdilo 36 spojů dohromady. To je nesmysl,“ prohlásil vedoucí divize autobusové dopravy. S tím souhlasí i Radim Jančura, jednatel konkurenční Student Agency. „Vytíženost našich velkokapacitních autobusů je zhruba šedesát až sedmdesát procent. I tak je pro nás provoz na této lince ztrátový. A tvrdím, že tak tomu je i u ostatních,“ řekl Jančura.

I proto si myslí, že současná výše jízdného mezi 50 až 60 korunami je neudržitelná. Optimální cena by, i kvůli stoupajícím nákladům na naftu, měla být podle něj zhruba sedmdesát korun. „Zatím se nikdo kvůli konkurenci neodváží jít s cenou nahoru,“ konstatoval.

Student Agency přitom svoji pozici na trhu vyklidit nechce, naopak hodlá od ledna nasadit čtyři nové autobusy. „Ráno do Prahy a odpoledne z Prahy chceme jezdit každou půl hodinu, jinak bychom jezdili každou hodinu,“ nastínil Jančura.

Student Agency už smí na autobusové nádraží

Bezpečnostní agentura najatá ČSAD Liberec už zhruba čtrnáct dnů nebrání autobusům Student Agency ve vjezdu na autobusové nádraží v Liberci. A to přesto, že ještě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nenabylo právní moci. V něm dal úřad sice za pravdu Student Agency, ale ČSAD Liberec se proti tomuto rozhodnutí odvolalo. Už teď ale podle slov Jiřího Řádka konkurenční firmě nabídli jednání k uzavření smlouvy.

„Stanoviště ještě přidělené nemáme a jezdíme na nádraží stále v podstatě neoficiálně,“ řekl Radim Jančura.

Od prosince přitom autobusové nádraží bude spravovat jiná firma než ČSAD Liberec. Většinový vlastník ČSAD Liberec, což jsou obce Libereckého kraje, totiž založí novou firmu, která bude mít na starost autobusové nádraží. Tento krok by měl zamezit ke sporům, k jakému došlo právě mezi ČSAD Liberece a Student Agency.

Kromě těchto dvou firem na lince Liberec – Praha jezdí také Hotliner a Hoffmann. Konkurenční boj přinesl cestujícím zlevnění jízdenek a komfort, jaký není obvyklý ani na mezinárodních linkách.
www.ostravablog.cz 5.9.2005 - volíme přímý odkaz:

Proměna Ústředního autobusového nádraží v Ostravě v nákupní centrum v obrazech