Celý tento týden se policisté při dopravně-bezpečnostních akcích zaměřují na autobusovou dopravu.
Celý tento týden se policisté při dopravně-bezpečnostních akcích zaměřují na autobusovou dopravu.
www.rozhlas.cz - 26.7.2010 -Zájezdové autobusy v Česku jezdí často přetížené. Jde hlavně o spoje, ve kterých jsou obsazená všechna sedadla a cestující mají s sebou větší zavazadla na dovolenou - třeba do Chorvatska.
Více na www.rozhlas.cz

Pozn. BUSportálu: Normy pro zatížení autobusů se v Česku léta nemění, přestože modernější autobusy jsou těžší a bezpečnější už z principu vývoje (stabilizační a deformační prvky, retardéry, klimatizační jednotky ap.) Normy zatížení na nápravu jsou zde daleko přísnější než např. ve Francii a řešením v takovém případě jsou např. třínápravová vozidla, která mají kromě vyšší obsaditelnosti však vyšší zatížení mýtem v ČR. Jsou dopravci, u nichž jsou třínápravy velmi oblíbené.
Nešvarem mnoha dopravců je, že ve snaze o co nejvyšší zisk devalvují komfort moderních autokarů nezřídka i velmi zvučných značek požadavkem na vyšší množství sedadel. Kromě přetížení je pak atributem plně obsazeného autokaru málo místa na nohy a nezřídka cestující s povzdechem zavzpomínají na cestování v "Karosách". Nemluvě o Š 706 RTO LUX :-). Počet sedadel je i jedním z faktorů na "ohvězdičkování" autokaru.