* Zmatky v autobusové dopravě na Ústecku nekončí * Autobusy na Ústecku možná nevyjedou ani 9. září * DPÚK slíbil, že v pondělí vypraví školní autobusy * ČSAD Česká Lípa má dost autobusů a řidičů, problémy ale nekončí * Řidiči ČSAD Česká Lípa se bojí o práci, možná budou stávkovat *
* Zmatky v autobusové dopravě na Ústecku nekončí * Autobusy na Ústecku možná nevyjedou ani 9. září * DPÚK slíbil, že v pondělí vypraví školní autobusy * ČSAD Česká Lípa má dost autobusů a řidičů, problémy ale nekončí * Řidiči ČSAD Česká Lípa se bojí o práci, možná budou stávkovat *

Zmatky v autobusové dopravě na Ústecku nekončí

www.rozhlas.cz/izurnal

Už tak zamotaná situace v autobusové dopravě v Ústeckém kraji se ještě zkomplikovala. V pondělí ještě pojedou děti do školy autobusy Dopravního podniku Ústeckého kraje, v úterý už možná s jinou firmou a zadarmo. Vedení ČSAD Česká Lípa totiž považuje uzavřené smlouvy za špatné. Tato společnost měla od 9. září provozovat linkovou dopravu místo ústeckého Dopravního podniku.

"Tyto smlouvy, jak se ukázalo, nejsou smlouvami veřejnoprávními a nejsou to smlouvy o závazku veřejné služby, které k provozování této dopravy nutně potřebujeme," říká ředitel ČSAD Česká Lípa David Mahdal.

Podle hejtmana Ústeckého kraje Jiřího Šulce jsou ale smlouvy v pořádku. "Ta smlouva byla součástí výběrového řízení, oni ji dobrovolně podepsali, nikdy ji nezpochybnili. My jsme je nenutili, aby tuto smlouvu podepisovali, a tato smlouva je pro ně závazná."

Antimonopolní úřad mezitím oznámil, že Dopravní podnik Ústeckého kraje se čtyřdenním přerušením dopravy pravděpodobně dopustil porušení zákona. Dopravce na začátku srpna zastavil provoz na 2100 spojích, protože mu kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce.

"Došlo k závažnému zneužití dominantního postavení, vzhledem k tomu, že byli významně poškozeni občané Ústeckého kraje. Samotný fakt, že dopravní podnik odmítne jezdit se ztrátou, je jeho svatým právem, ale musí to oznámit v dostatečné lhůtě," vysvětluje předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

I když od oznámení a faktického přerušení dopravy uplynulo podle Ústeckého kraje pět dní, podle mluvčího dopravce Marka Ženkla upozorňoval Dopravní podnik Ústeckého kraje na možnost přerušení dopravy daleko dřív. "Dopravní podnik Ústeckého kraje informoval písemně krajský úřad již 7. února, že v případě, že kraj nebude platit, jsou finanční rezervy Dopravního podniku na zajištění dopravy v řádu dnů, nejvýše týdnů."

Autobusy na Ústecku možná nevyjedou ani 9. září

novinky.cz 1.9.2006

Firma ČSAD Česká Lípa pohrozila, že na Ústecku od 9. září nevyjedou její autobusy. Chce uzavření lepší smlouvy s krajem. Bude o nich dál jednat. ČSAD Česká Lípa je dopravce, který má nahradit Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPKÚ), který autobusovou dopravu na Ústecku v srpnu přerušil proto, že od kraje nedostal zaplacenu ztrátu.

BRNO - Nástupce Dopravního podniku, se kterým již kraj zrušil smlouvu, ČSAD Česká Lípa, v pátek Právo informoval o tom, že tento dopravce má podezření, že při uzavření Rámcových smluv tuto firmu uvedl kraj v omyl. "Ministerstvo vnitra nás informovalo o významných právních vadách smluv a naše společnost se tak ocitá v kritické situaci," konstatoval ředitel společnosti ČSAD Česká Lípa David Mahdal. Pokud by prý od 9. září firma poskytovala služby veřejnosti podle podmínek vyplývajících z těchto smluv, nemusela by vůbec dostat zaplaceno. "Na základě těchto alarmujících skutečností jsme se rozhodli vyvolat společné jednání se všemi zainteresovanými stranami," prozradil Mahdal.

Kraj Dopravnímu podniku nevěří

Dopravní podnik zároveň v pátek opakovaně vyzval zástupce kraje k jednání s cílem vyřešit "stav legislativní nouze", do kterého Ústecký kraj uvedl svým jednáním jeho hejtman.

"Náhradní dopravu ale stejně budeme zajišťovat. DPÚK neustále porušuje sliby a zákony, nemáme proto jistotu, že vyjedou. V pondělí autobusy vypraví, ale co když v úterý ne?" uvedl v pátek ústecký hejtman Šulc.

Více na novinky.cz

DPÚK slíbil, že v pondělí vypraví školní autobusy

(čtk) Ústí nad Labem - Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) slíbil, že v pondělí vypraví 592 školních spojů. "Spoje vyjedou i přesto, že DPÚK za ně zatím nedostal přes příslib kraje zaplaceno," uvedl dnes mluvčí DPÚK Marek Ženkl. Nesdělil, zda autobusy vyjedou i v dalších dnech.

DPÚK dnes kraj vyzval, aby dal dopravci záruky, že za školní spoje v době od 4. září do 8. září zaplatí. Podle Ženkla je objednávání náhradní dopravy, kterou kraj shání pro případ, že by DPÚK v pondělí nevyjel, nezákonné a navíc mnohem dražší než provoz autobusů DPÚK na těchto spojích. "Upozorňujeme na značné finanční škody, které těmito kroky vzniknou a na osobní odpovědnost krajských radních, kterou za takovéto jednání v budoucnosti ponesou," uvedl Ženkl.

O slibu DPÚK bude odpoledne jednat rada kraje. "Zatím nevím, co jejich prohlášení obsahuje. Náhradní dopravu ale stejně budeme zajišťovat. DPÚK neustále porušuje sliby a zákony, nemáme proto jistotu, že vyjedou. V pondělí autobusy vypraví, ale co když v úterý ne?" uvedl ústecký hejtman Jiří Šulc.

Kraj má s DPÚK dlouhodobé spory. Dopravce na začátku srpna zastavil na čtyři dny provoz na 2100 spojích, protože mu kraj nezaplatil za ztrátu z osobní dopravy za poslední tři měsíce. Podnik žádá zhruba 70 milionů Kč. Kraj je ale vyplatit nehodlá, protože s DPÚK nemá od 1. května platnou smlouvu. Kontrakt vypověděl, protože podle kraje dopravce požadoval za provoz autobusů příliš mnoho peněz. Od 9. září budou na linkách DPÚK jezdit autobusy sesetrské firmy ČSAD Česká Lípa. Ta od DPÚK převzala většinu jeho řidičů. Nový dopravce má smlouvu do 2. června 2007, ale objednávku na své služby do 31. prosince 2006.

ČSAD Česká Lípa má dost autobusů a řidičů, problémy ale nekončí

(čtk) Česká Lípa má dost autobusů a řidičů, aby po 9. září mohlo zahájit autobusovou dopravu v Ústeckém kraji. Vyplývá to z dnešní kontroly, kterou u dopravce provedli na žádost ústeckého hejtmana Jiřího Šulce krajští úředníci.

Problémy s dopravou v Ústeckém kraji ale ani po dnešku nejsou zažehnány; podnik má smlouvu jen do konce roku, a řidičům proto hrozí výpovědi.

"Dopravce disponuje dostatečnou kapacitou k zajištění plnění smluv o provozu autobusových linek v plném rozsahu," uvedla mluvčí kraje Šárka Roudnická.

Kontrola dnes zjistila, že ČSAD Česká Lípa vlastní 85 autobusů a dále disponuje 385 autobusy na dobu určitou od 1. srpna 2006 do 2. června 2007. Na základě předložených kopií technických průkazů bylo namátkově ověřeno 104 vozidel, uvedla Roudnická s tím, že dopravce předložil pracovní smlouvy 454 nových řidičů. ČSAD Česká Lípa má od 9. září převzít přes 2000 autobusových linek v Ústeckém kraji od své sesterské firmy, Dopravního podniku Ústeckého kraje (DPÚK). S tím má kraj od začátku roku spory. S firmou se nedohodl na ceně za provozování dotovaných spojů a vypověděl jí smlouvu. DPÚK od května provozoval spoje bez dotací, začátkem srpna však na čtyři dny zastavil dopravu na 2100 spojích. Kraj mu přikázal obnovit provoz autobusů takzvaným vrchnostenským nařízením až do 8. září.

Od 9. září budou na linkách DPÚK jezdit autobusy ČSAD Česká Lípa. Ta od DPÚK převzala většinu jeho řidičů. Nový dopravce má smlouvu do 2. června 2007, ale objednávku na své služby do 31. prosince 2006. Proti objednávce jen do konce roku ale zaměstnanci ČSAD protestují. Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík ve středu uvedl, že pracovníci firmy by již v září mohli dostávat výpovědi pro nadbytečnost. Odborář nevyloučil, že by kvůli tomu zaměstnanci firmy mohli stávkovat.

"Situace je dramatická, výpovědi během září reálně hrozí. Spuštění provozu na linkách po DPÚK je kvůli tomu ohroženo. Odboráři to staví do pozice: uděláme vše pro to, abychom jezdili pod DPÚK, protože ten má licence až do roku 2011," uvedl dnes ředitel ČSAD Česká Lípa David Mahdal.

"Krajské zastupitelstvo zatím nehlasovalo o rozsahu základní dopravní obslužnosti pro příští rok. To se stane 6. září. Po kladném hlasování není problém objednávku u smluvního partnera zajistit," uvedl dnes krajský radní pro dopravu Milan Franc.

Řidiči ČSAD Česká Lípa se bojí o práci, možná budou stávkovat

(čtk) Na 600 zaměstnanců ČSAD Česká Lípa, které má od 9. září zajišťovat dopravu na většině dotovaných autobusových spojů v Ústeckém kraji, se obává, že koncem roku přijde o práci.

Kraj s dopravcem uzavřel smlouvu jen do 31. prosince, řekl dnes ČTK předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Odbory se proto obrátily na krajské radní, které v otevřeném dopisu upozorňují na svoji nejistou situaci. Pomajbík nevyloučil, že by odboráři mohli i stávkovat.

"Kraj nabízí ČSAD Česká Lípa perspektivu na tři měsíce. Podnik v takové situaci by měl koncem září dát svým zaměstnancům výpověď z důvodu nadbytečnosti," uvedl Pomajbík.

Odboráři se podle něj obrátili na hejtmana, aby situaci napravil. Otevřený dopis je jen prvním krokem z řady možných, upozornil Pomajbík. Alfons Kokoška z Odborového svazu dopravy dnes uvedl, že dopis doručil i odstupujícímu premiérovi Jiřímu Paroubkovi a že se situací v dopravě Ústeckého kraje bude na svém dnešním zasedání pravděpodobně zabývat vláda. Rada Ústeckého kraje dopis odborářů projedná dnes na svém zasedání.

Kraj má od začátku roku spory s největším dopravcem v regionu, Dopravním podnikem Ústeckého kraje (DPÚK). S firmou se nedohodl na ceně za provozování dotovaných spojů a vypověděl jí smlouvu. DPÚK od května provozoval spoje bez dotací, začátkem srpna však na čtyři dny zastavil dopravu na 2100 spojích. Kraj mu přikázal obnovit provoz autobusů takzvaným vrchnostenským nařízením až do 8. září. Od 9. září budou na linkách DPÚK jezdit autobusy jeho sesterské firmy ČSAD Česká Lípa. Ta od DPÚK převzala většinu jeho řidičů. Nový dopravce má smlouvu do 31. prosince s možností prodloužení do 1. června 2007.