* Autobus Citelis pojede zkušebně v Ústí nad Labem * Autobusy na Mladoboleslavsku mají nové linky * Autobusy v Českých Budějovicích již brzy čeká akce kulový blesk * MDPT navrhuje pravidlá na úhradu straty v autobusovej doprave na Slovensku *
* Autobus Citelis pojede zkušebně v Ústí nad Labem * Autobusy na Mladoboleslavsku mají nové linky * Autobusy v Českých Budějovicích již brzy čeká akce kulový blesk * MDPT navrhuje pravidlá na úhradu straty v autobusovej doprave na Slovensku *
www.usteckydenik.cz 31.8.2005 - Předlice - Zkušební jízdy v novém nízkopodlažním autobusu Citelis mohou dnes a zítra absolvovat ústečtí cestující. A to v případě, že pojedou linkou číslo sedmnáct na Střekov.

Právě na tuto trasu totiž vedení ústeckého Dopravního podniku (DP) nasadí zapůjčený autobus z Karosy Vysoké Mýto. Citelis je vylepšenou a zmodernizovanou verzí současných Citybusů.

Podle mluvčího ústeckého DP Jana Relliga, který včera autobus do Ústí přivezl, je vozidlo zcela klimatizováno, má čtyřstupňovou převodovku a moderní kabinu řidiče. "Z boku je Citelis podobný Citybusu, předek a zadek vozidla je ale odlišný. Tento typ je navíc celý nízkopodlažní, kdežto Citybus má nízkopodlažní jen přední část vozidla. Autobus navíc zaručuje maximální pohodlí pro cestující i komfort pro řidiče," řekl Rellig.

Současná cena autobusu Citelis se pohybuje kolem 5 800 000 korun. Vedení dopravního podniku pro letošek neplánuje, že by ho koupil. Podle výkonného ředitele DP Pavla Havránka na to nejsou finance. "Proto letos ani nepočítáme se žádnou obměnou vozového parku," uvedl Havránek.

Cestující nyní na Ústecku vozí celkem 39 nízkopodlažních Citybusů, z nichž 4 jsou kloubové. Ve vozovém parku ale slouží i staré Karosy včetně repasovaného cyklobusu
www.boleslavskydenik.cz 30.8.2005- Mladá Boleslav - Nové autobusové linky mohou využít lidé už od 1. září. Vedení Dopravního podniku Mladá Boleslav zavedlo spoj na trase Mladá Boleslav - Doksy - Česká Lípa - Nový Bor - Svor Varnsdorf - Rumburk. Na lince dopravní podnik zajistí na všechny tři pracovní směny v Mladé Boleslavi.
www.ceskobudejovickelisty.cz 30.8.2005 - České Budějovice - Již definitivně se přesun autobusového nádraží (ČbL 27. července) na náhradní místo v depu nádraží Českých drah uskuteční v noci z 18. na 19. září. Hlavním důvodem stěhování je stavba nového nádraží společně s projektem Dopravně obchodního centra Mercury Center.

"To bude z nynějších prostor mezi ulicemi Nádražní a Žižkova přesunuto, po dobu výstavby o pouhých tři sta metrů dále, na pozemky Českých drah," popsal včera budoucí azyl desítky autobusů marketingový manažer ČSAD JIHOTRANS Jaroslav Vrchota.

Ovšem provizorní "autobusák" bude sloužit cestujícím pouze k nástupům a odjezdům. "Vystupovat se pak bude na nově zřízených výstupních místech v ulicích Nádražní a Průmyslová," doplnil užitečné informace pro cestující.

Stavbu celého areálu (veřejná parkovací místa, nákupní centrum, nádraží na střeše budovy a podchod pod Nádražní) bude financovat soukromý investor, město by však také mělo uvolnit částku peněz na doprovodné akce. "Již před časem se uvažovalo o sedmdesáti milionech korun na takovou akci. Pokud by se ale měly naplnit všechny investiční akce, musí město zvážit své priority," řekl k finančnímu problému náměstek primátora Tomáš Kubín (ODS).

"V případě, že by cestující potřebovali získat další informace anebo vidět počítačovou studii nového centra, tak mohou nahlédnout na internetové stránky www.jihotrans.cz," dodal Vrchota.

Nejen cestujících meziměstských linek se dotknou změny s přesunem nádraží, také obyvatelé města si ruchu zajisté všimnou. "Jsme zvědavi, co tu provedou. Už teď, jak jezdí městská jinudy, je doprava dost komplikovaná. A co teprve potom, ale zase budeme mít pěkné a nové nádraží, ne?" okomentovala situaci pětadvacetiletá Adéla Kryštofová
bleskovky.sk - 30.8.2005 - MDPT navrhuje pravidlá na úhradu straty v autobusovej doprave. Zmluvu o výkone vo verejnom záujme by mala samospráva podľa návrhu ministerstva dopravy uzatvárať s dopravcom na najviac osem rokov

Ak sa pravidelná autobusová doprava vykonáva na autobusovej linke, ktorá presahuje územie samosprávneho kraja, na úhrade preukázanej straty z výkonu vo verejnom záujme (VVZ) by sa mal od januára budúceho roka podieľať primerane každý samosprávny kraj, na území ktorého sa nachádza zastávka takejto linky. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý predložilo Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR (MDPT) do pripomienkového konania. Zmluvu o VVZ by mal v tomto prípade s dopravcom uzatvoriť ten samosprávny kraj alebo obec, na ktorého území sa nachádza východisková zastávka linky.

Zmluvu o VVZ by mala samospráva podľa návrhu ministerstva dopravy uzatvárať s dopravcom na najviac osem rokov. "Ak by sa neupresňovala strata každoročne formou dodatkov k zmluve, povinnou súčasťou zmluvy na obdobie dlhšie ako jeden kalendárny rok by mal byť aj odborný odhad straty predložený dopravcom za celé obdobie, na ktoré sa zmluva o výkone vo verejnom záujme uzatvára," uvádza sa v navrhovanej novele. Samosprávny kraj alebo obec by pritom uhradil stratu v mestskej autobusovej doprave najviac do výšky tohto odborného odhadu.

Rezort dopravy navrhuje, aby preukázanú stratu v mestskej autobusovej doprave, ktorá vzniká dopravcom pri realizácii VVZ, naďalej hradil samosprávny kraj alebo obec zo svojho rozpočtu. "Keďže výška tejto straty závisí od objemu prepravných výkonov, od výšky cestovného, ako aj od optimalizácie prepravných výkonov vo vzťahu k železničnej doprave, nemožno odhadnúť predpokladaný dopad, ktorý je v jednotlivých samosprávnych krajoch a v mestskej autobusovej doprave v jednotlivých mestách rozdielny," uvádza ministerstvo. Ako dodáva rezort, samospráva považuje finančné prostriedky, ktoré môžu vynaložiť po fiškálnej decentralizácii zo svojho rozpočtu na financovanie VVZ, za nepostačujúce a dožaduje sa dotácií od štátu.