* Cestování autobusy bude zřejmě dražší * Olomoucko - Autobusoví dopravci v kraji zváží zdražení * Litoměřicko - Autobusy zdraží jen v některých pásmech * Mimořádné autobusy vyjedou v sobotu na hudební festival na Okoři ye Slaného, Kladna a Prahy * V Královéhradeckém kraji zatím zdražila doprava jen v Hradci Králové * Autobusy v Pardubickém kraji zatím kvůli naftě nepodraží *
* Cestování autobusy bude zřejmě dražší * Olomoucko - Autobusoví dopravci v kraji zváží zdražení * Litoměřicko - Autobusy zdraží jen v některých pásmech * Mimořádné autobusy vyjedou v sobotu na hudební festival na Okoři ye Slaného, Kladna a Prahy * V Královéhradeckém kraji zatím zdražila doprava jen v Hradci Králové * Autobusy v Pardubickém kraji zatím kvůli naftě nepodraží *
ižurnál 17.8.2005 - Milan Kopp, Vít Dvořák - Cestování autobusy bude zřejmě dražší

Jízdenky v autobusech v dohledné době nejspíš podraží. Potvrzuje to čím dál víc veřejných dopravců. Cena nafty se totiž jenom od začátku letošního roku zvýšila o pět korun a podle analytiků nelze ani v příštích měsících čekat zlepšení, spíš naopak.

Řada autobusových firem proto uvažuje o zdražení jízdného až o deset procent. Ceny už zvedla například společnost ČSAD Uherské Hradiště, a to na kratší vzdálenosti o korunu, za 30 kilometrů pak o dvě. Podobné plány mají i veřejní autobusoví dopravci na Olomoucku a na jihu i západě Čech.

Do miliónů jdou kvůli čím dál dražší naftě také ztráty autobusáků ve středních Čechách. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí kraje Martin Kupka.

" Středočeští dopravci se obrátili na krajský úřad s žádostí o náhradu právě zvýšených nákladů přibližně jednu korunu na kilometr, s tím, že rada kraje bude příští týden jednat, zda se v rozpočtu najde více než 38 milionů korun na tuto náhradu v souvislosti se zvýšením ceny nafty."
www.den.cz Olomoucký den 18.8.2005 Autobusoví dopravci v kraji zváží zdražení

Olomouc Dva největší autobusoví dopravci z Olomouckého kraje, Connex Morava a FTL Prostějov, se obrátí na hejtmanství a radnice v regionu se žádostí o navýšení příspěvku na zajištění dopravní obslužnosti. Důvodem je růst nákladů kvůli zvýšení cen pohonných hmot. Pokud dopravci neuspějí se žádostí, budou jednat o zdražení jízdného. Vedení kraje zváží navýšení příspěvků dopravcům od příštího roku. "Cena nafty se od začátku roku zvýšila o šest korun, což je nepřijatelné. Není jiná cesta než se s krajem a prostějovským městským úřadem dohodnout na navýšení dotace, nebo na zdražení. Cenový výměr to ještě umožňuje,"sdělil prezident společnosti FTL Prostějov Jaroslav Hanák. Podobně se vyjádřila generální ředitelka společnosti Connex Morava Jitka Homolová. "Ceny nafty nás začínají lámat. Nelze očekávat, že půjdou do konce roku dolů. Jednání o navýšení příspěvku již připravujeme. Pokud by se zdražovalo, tak zřejmě o korunu,"uvedla Homolová. Krajský radní Petr Polášek řekl, že hejtmanství zváží navýšení příspěvků dopravcům od příštího roku. "Vše bude otázkou jednání. Pro letošní rok jsou ale možnosti kraje vyčerpané,"uvedl. Zvýšení cen jízdného se zatím nemusejí obávat lidé, kteří využívají městskou hromadnou dopravu v Olomouci. Místní dopravní podnik sice pociťuje zvýšení cen pohonných hmot, situace si však podle ředitele společnosti Vladimíra Menšíka nežádá okamžité řešení. (čtk)
www.deniklitomericka.cz Deník Litoměřicka 18.8.2005 - Autobusy zdraží jen v některých pásmech.

Litoměřice - Od 1. září zdraží Dopravní podnik Ústeckého kraje a.s. ceny jízdého v autobusech. Reaguje tak na růst ceny nafty. Dražší jízdné bude pouze v některých pásmech i na Litoměřicku. Dopravní podnik reagoval na růst pohonných hmot řadou úsporných opatření, a proto uvažuje pouze o minimální úpravě cen základního jízdného. "Definitivní podoba ceníku se dokončuje. Ta bude připravena v průběhu příštího týdne," sdělil včera obchodní náměstek Dopravního podniku Michal Jergl. Zdražení se nebude týkat cen jízdného MHD v Litoměřicích. "O zdražování městské dopravy nemám žádný signál. Máme pevnou smlouvu na kilometrovné na letošní rok. S takovým zdražením nafty se ale nepočítalo, tak se o cenách jízdného bude muset nadále diskutovat," řekl vedoucí odboru dopravy v Litoměřicích Ivo Perna. Na oplátku zdražení nabízí Dopravní podnik slevu odbavovacích čipových karet. Jejich pořizovací cena klesne ze současných 123 Kč na 80 Kč. Cestujícím je nabízena možnost využívat výhod a slev integrace různých druhů doprav při použití jedné čipové karty. Dopravní podnik také připravuje spolupráci s Českými drahami a.s. Z každé prodané karty poputuje deset korun ve prospěch dětských pacientů v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. (ed)
www.kladenskydenik.cz Kladenský deník 18.8.2005 - Autobusy pojedou také ze Slaného

Slaný - Mimořádné autobusy nevyjedou v sobotu na hudební festival na Okoři jen z Kladna a Prahy, ale také ze Slaného. Zdejší ČSAD vypraví dva spoje, a to ze zastávky U Váhy ve 12 a 19 hodin. Pokračovat budou přes autobusové nádraží, Knovíz, Pchery, Theodor, Brandýsek, Stehelčeves a Libochovičky. Zpět do Slaného pojedou z Okoře v 18 a 1.45 hodin.

(rob)
www.cerstvezpravy.cz - 18.8.2005 - Autor: nem - V Královéhradeckém kraji zatím zdražila doprava jen v Hradci Králové

Růst cen nafty zatím přinesl ve veřejné dopravě v Královéhradeckém kraji zdražení hromadné dopravy jen v Hradci Králové, a to od 1. ledna příštího roku. Další autobusoví dopravci ale míní, že se zdražení zřejmě také nevyhnou. Případné zvýšení cen jízdného na místních linkách v rámci dopravní obslužnosti v kraji bude záležet na dohodě mezi dopravci a Královéhradeckým krajem, který ztráty z této dopravy hradí.

Cestující autobusy a trolejbusy Dopravního podniku Hradec Králové již mají jasno. Od ledna je bude jednotlivá papírová jízdenka stát 12 korun místo dosavadních devíti. Podnik ale současně spustí nový systém jízdenek v podobě čipových karet a v něm jedna jízda vyjde na deset korun. Na novém systému čipových jízdenek by měli vydělat hlavně lidé cestující na kratší vzdálenosti. Nyní cestující platí devět korun, i když jede jen jednu zastávku. Při použití čipové karty bude jízda do dvou zastávek stát pět korun.
www.cerstvezpravy.cz 17.8.2005 - Autor: ctk - Autobusy v Pardubickém kraji zatím kvůli naftě nepodraží

Autobusy v Pardubickém kraji zatím kvůli rostoucí ceně nafty nepodraží. Se zvyšováním cen jízdného v nejbližší době nepočítají provozovatelé meziměstské ani městské autobusové dopravy, vyplynulo z ankety ČTK. Dopravci se obávají odlivu zákazníků, který by podle nich dražší jízdné způsobilo. V současné době je totiž plné jízdné v autobusech nižší než ve vlaku.

"Je to začarovaný kruh, jízdné je už dost vysoké a jeho zvýšení by přineslo odliv lidí," řekl ČTK například spolumajitel společnosti Zlatovánek Václav Kořínek. Tato firma vedle nepravidelné autobusové dopravy v současné době provozuje mimo jiné městskou hromadnou dopravu v Poličce a 26 meziměstských linek na Svitavsku. "Jsou to tisíce korun, o něž se nám každý měsíc zvyšují náklady, ale zatím zdražení neplánujeme," řekl Kořínek.

Růst ceny nafty znepokojuje i velké dopravní společnosti. I ony ale zatím nesou zvýšené náklady na nákup pohonných hmot na svých bedrech. O zdražení jízdného zatím podle ředitele Martina Kotoulka neuvažuje ČSAD v Ústí nad Orlicí. Zda k tomuto kroku v nejbližší době přistoupí největší dopravce v Pardubickém kraji, společnost Connex východní Čechy, se ČTK nepodařilo zjistit.

V současné době je meziměstská autobusová doprava pro lidi, kteří nevyužívají žádné formy slev, levnější než vlaková. Jízdné v autobusech je zhruba stejně vysoké jako jízdenka, na jejíž zakoupení potřebuje cestující Českých drah takzvanou Z kartu. Například ze Svitav do Prahy zaplatí cestující v autobuse 136 korun, ve vlaku 224 korun, se slevou 138 korun.

Zdražení se zatím nemusejí obávat ani lidé, kteří využívají městské hromadné dopravy v Pardubicích. Plné jízdné dnes stojí deset korun. Zdražení by podle ředitele Dopravních podniků Pardubice Tomáše Pelikána mohlo přijít nejdříve v dubnu příštího roku.