* Přestavba českobudějovického autobusového nádraží změní MHD* Zlínsko - Vysoká cena nafty nutí dopravce zdražovat jízdné * Výhradně nízkopodlažní autobusy budou do dvou let sloužit lidem cestujícím městskou hromadnou dopravou v Kroměříži *ČESMAD Slovakia žiada menšie dane pri palivách * * Slovensko - Autobusári pýtajú 750 miliónov na naftu *
* Přestavba českobudějovického autobusového nádraží změní MHD* Zlínsko - Vysoká cena nafty nutí dopravce zdražovat jízdné * Výhradně nízkopodlažní autobusy budou do dvou let sloužit lidem cestujícím městskou hromadnou dopravou v Kroměříži *ČESMAD Slovakia žiada menšie dane pri palivách * * Slovensko - Autobusári pýtajú 750 miliónov na naftu *
budnews.cz 17.8.2005 - Přestavba autobusového nádraží změní dopravu

České Budějovice - Cestující, kteří jezdí autobusy či trolejbusy českobudějovického Dopravního podniku, musejí počítat už od soboty se změnami tras na pěti z devatenácti linek městského dopravce. Změny si vyžádala plánovaná přestavba českobudějovického autobusového nádraží.

Změny zastávek se týkají linek, které vždy končily u autobusového nádraží. Jsou to linky číslo 1, 3, 4, 17 a 104, které budou teď končit u pošty. Cestující, kteří chtějí dojet na Senovážné náměstí, tam nedojedou. Poslední zastávka jsou Sady a pak pojedou spoje Rudolfovskou ulicí k nádraží,“ uvedl Pavel Janouch z Dopravního podniku. Od soboty převede dopravce zastávky, které sousedí s autobusovou budovou, k hotelu Grand a zastávku Nádraží zruší. Výstupní zastávka v Žižkově ulici bude přemístěna do Nádražní ulice proti nádražní poště.

Linky číslo 3, 4, 17 a 104 budou směrem k nádraží vedeny ze zastávky Poliklinika Sever ulicí Rudolfovská, kde bude náhradní zastávka Jeronýmova místo nynější zastávky Senovážné náměstí - pošta. V opačném směru od nádraží budou jezdit všechny linky Žižkovou ulicí místo ulicí Průmyslovou. „Doby odjezdů ani příjezdů linek se nemění. Přestavba nádraží potrvá minimálně rok a půl, což je i doba, kdy se musíme s trasami městské dopravy přizpůsobit,“ podotkl Janouch.
Vysoká cena nafty nutí dopravce zdražovat jízdné - zlin.cz - Helena Kyriakou Zlínské noviny 16.8.2005 -

Ke zdražení jízdného přistupují provozovatelé autobusové dopravy. K tomuto kroku je nutí rostoucí cena nafty, která od začátku letošního roku vzrostla o pět korun za litr.

"Zdražili jsme již začátkem července," informoval technický náměstek ČSAD Uherské Hradiště Jiří Psota. "Pořizovací cena nafty v červnu překročila nejvyšší předpokládanou úroveň. Ceny jízdného jsme proto zvedli o korunu v tarifním pásmu pěti až třiceti kilometrů a o dvě koruny od třiceti kilometrů nahoru," zdůvodnil vedoucí divize autobusové dopravy ČSAD Uherské Hradiště Vladimír Oswald.

Jízdné zřejmě zvýší také zlínská firma Housacar. "Přistoupíme k němu ve druhé polovině roku, zatím ale nevím přesně o kolik. Obecně se však dá říct, že procentuálně bude zdražení odpovídat zvýšení ceny nafty," uvedl majitel společnosti Karel Housa.

O zdražení uvažují i další provozovatelé. "Naše společnost spotřebuje za měsíc čtyři sta tisíc litrů nafty. V současné době tedy máme měsíční provozní náklady o dva miliony vyšší než v lednu, kdy stál litr nafty o pět korun méně," konstatoval výkonný ředitel ČSAD Vsetín Josef Růčka.

ČSAD Vsetín, největší dopravce ve Zlínském kraji, naposled zdražila jízdné počátkem letošního roku. "O dalším zvýšení ceny proto zatím pouze uvažujeme. Pokud však cena za litr nafty nepřevýší třicet korun, nezdražíme. Podle marketingového průzkumu jsou naše ceny jízdného vyšší než například ČSAD Uherské Hradiště nebo firmy Housacar. Zdražení by přineslo odliv cestujících," poznamenal Růčka. "Může se ale stát, že litr nafty bude stát za měsíc třicet pět korun a v tom případě bychom samozřejmě už zareagovali," doplnil ředitel.

Kroměřížská společnost Krodos bus, která je nástupnickou společností ČSAD Kroměříž, v současné době kalkuluje a vyhodnocuje zvýšené náklady.

"Jedna z variant je i ta, že budeme muset zdražit. Od kterého data a o kolik, rozhodneme v září. Cena nafty je hrozná, její zdražování se ale nepromítne jenom v dopravě, ale i v potravinářství a jinde," podotkl ředitel Luděk Ferenc.

Dopravní společnost Zlín - Otrokovice zatím stačí zvýšené náklady za naftu pokrýt a o zdražení podle slov ředitele Josefa Kocháně neuvažuje. "Kromě vnitřních úspor jsme zavedli také některá speciální opatření, která omezila výskyt černých pasažérů," upřesnil Kocháň. "Zdražovat jízdné se proto nechystáme, i když navýšení nákladů oproti plánu je výrazné," dodal.
www.denikymoravia.cz/zlin 16.8.2005 - Výhradně nízkopodlažní autobusy budou do dvou let sloužit lidem cestujícím městskou hromadnou dopravou v Kroměříži. Změn se dočkají i zastávky a nástupiště, které budou upraveny tak, aby byly bezbariérové. Realizace celého projektu bude stát asi třicet milionů korun. Informoval o tom mluvčí radnice Pavel Zrna. Již nyní přitom mohou cestující využít tří nízkopodlažních autobusů. "Dva začaly v Kroměříži jezdit v roce 2003 a o rok později byl schválen nákup třetího,"uvedl ředitel Kroměřížských technických služeb Leo Berka. V květnu letošního roku radnice vyhlásila veřejnou soutěž na dodavatele dalších čtyř. Jeden z nich začne ve městě jezdit ještě letos. Do roku 2007 tak bude v Kroměříži celkem sedm moderních autobusů. "Městská hromadná doprava tedy bude zajištěna zcela bezbariérově. Ulehčíme tak nástup a výstup především tělesně postiženým občanům, bezbariérovost je ovšem pohodlná i pro jiné skupiny obyvatel, jako jsou například matky s dětmi a starší občané,"vysvětlil Berka. Současné klasické autobusy budou postupně vyřazovány z provozu. "Necháme si pouze několik strojů jako rezervu,"dodal. Projekt, jehož cílem je odstranění všech bariér v MHD, počítá také s úpravami nástupišť, zastávek a se zavedením několika nových služeb. "Chceme vybudovat moderní informační systém zahrnující označení zastávek, autobusů či orientaci v jízdních řádech, který budou moci využívat i nevidomí lidé,"podotkl Berka. Městskou hromadnou dopravu zajišťují Kroměřížské technické služby. Na šesti linkách přepraví autobusy ročně asi dva miliony cestujících a urazí dvě stě osmdesát tisíc kilometrů. (čtk)
www.tvojepeniaze.pravda.sk, TASR 12.8.2005 - ČESMAD žiada menšie dane pri palivách.

Združenie automobilových dopravcov ČESMAD považuje za arogantný prístup ministerstva financií k cenám pohonných látok. Dopravcovia žiadajú zníženie spotrebnej dane.

V súvislosti s rastom cien pohonných látok v tomto roku o približne 18 percent Združenie ČESMAD Slovakia zaráža alibistický a arogantný prístup ministerstva financií k motoristom a dopravcom, pre ktorých je cena pohonných látok životne dôležitá, uvádza sa vo vyhlásení združenia.

"Ministerstvo financií zavádza, ak tvrdí, že vysoké ceny pohonných látok nemôže ovplyvniť. Má v rukách jeden z najdôležitejších nástrojov na ceny benzínu a nafty, a to je stanovovanie výšky spotrebnej dane," tvrdí ČESMAD.

Podľa združenia spotrebné dane z minerálnych olejov na Slovensku patria k najvyšším v Európskej únii. Napríklad spotrebná daň z nafty presahuje odporúčanú sadzbu únie o 20 percent, a preto ČESMAD navrhuje jej zníženie o 2 Sk na liter. Podľa neho by takýto krok nespôsobil výraznú ujmu štátnemu rozpočtu. Naopak, ČESMAD odhaduje, že kvôli vysokým cenám nafty štát mesačne prichádza o približne 600 miliónov Sk.

ČESMAD Slovakia predložil ministerstvu analýzu, podľa ktorej zníženie spotrebnej dane a zníženie ceny nafty bude mať efekt v zvýšenom tankovaní medzinárodných prepravcov na Slovensku, čo pomôže riešiť výpadok príjmov zo zníženia spotrebnej dane.

"Nemenej dôležité je, že odbudnú starosti podnikov autobusovej dopravy, ktoré vykonávajú prepravy osôb vo verejnom záujme. Úspora by v tomto prípade bola okolo 140 miliónov Sk za rok," tvrdí ČESMAD. Podľa združenia obavy, že zníženie výšky spotrebnej dane sa nepremietne do konečnej ceny pohonných látok, nemôžu byť u ministerstva namieste, pretože ministerstvo môže nastaviť kontrolný mechanizmus tak, aby sa tieto obavy nenaplnili.

Hovorca ministerstva F Peter Papanek, fakt, že zníženie spotrebných daní neznamená automaticky aj zníženie cien pohonných látok. Potvrdzuje nto podľa neho nielen príklad Poľska a Maďarska, kde k takejto situácii došlo, ale aj Slovenska pri znižovaní hornej sadzby DPH.

"Zvyšovanie cien palív nie je slovenským špecifikom, dochádza k nemu v globálnom meradle. Vývoj cien v budúcnosti bude daný predovšetkým vývojom na svetovom trhu s ropou. Preto je zasahovanie do cenotvorby prostredníctvom daní nesystémové opatrenie," tvrdí Papanek.

Ako dodal, za zdržanie sa takýchto krokov vyzvali členské štáty únie aj predstavitelia Európskej komisie. "Ministerstvo ako aj NBS pozorne sledujú vývoj inflácie na Slovensku. Rast cien pohonných látok sa na nej zatiaľ neprejavil," dodal Papanek.
tvojepeniaze.sk - Autobusové podniky žiadajú od štátu mimoriadne peniaze na straty, ktoré im spôsobuje drahá nafta. Zväz autobusovej dopravy poslal na ministerstvá financií a dopravy žiadosť o 745 miliónov korún. Inak je vraj ohrozené fungovanie prímestských autobusov na konci roka. Osem županov súčasne žiada, aby štát znovu prevzal určovanie cien aj uhrádzanie zliav v autobusoch. Odstránil by sa tak podľa nich chaos, ktorý vznikol vlaňajším presunutím tejto zodpovednosti na župy. Vláda podľa informácií Pravdy zvažuje, že čiastočne vyhovie obom požiadavkám.

"Peniaze riešia okamžitú situáciu a problém s drahou naftou. Požiadavky VÚC nastoľujú koncepčné riešenie na ďalšie roky," spresnil George Trabelssie, splnomocnenec podnikov SAD pre reformu autobusovej dopravy.

Štát presunul financovanie prímestských autobusov na osem žúp minulý rok pri decentralizácii štátnej správy. Potrebné peniaze mali byť započítané pri príprave regionálnych rozpočtov. Štát dával posledné roky na prímestské autobusy ročne 1,3 miliardy korún. Zástupcovia SAD tvrdia, že súčasný rozsah dopravy, ktorý zabezpečujú, stojí ročne aspoň 2 miliardy korún.

"Žiadosťou sa budeme zaoberať. Za financovanie autobusovej dopravy zodpovedajú VÚC a štát nemá žiadne peniaze navyše. Do konca augusta však župy urobia analýzu fungovania finančnej decentralizácie a bude sa diskutovať aj o tomto probléme," pripustil hovorca rezortu financií Peter Papanek.

"Áno, momentálne spisujeme všetky problémy a diery, ktoré vznikli pri presune kompetencií zo štátu na kraje. Medzi základné požiadavky patrí, aby ceny a zľavy v prímestskej autobusovej doprave určoval štát a zľavy aj financoval," spresnil Milan Belica, šéf Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Vyriešil by sa tak problém, ktorý vznikol na jar. Osem žúp sa vtedy síce dohodlo, že budú mať rovnaké cenníky za autobusovú dopravu, štyri z nich si však nakoniec určili vlastné zľavy. Teraz linky jazdiace medzi viacerými krajmi s rôznymi cenníkmi nevedia, aké ceny majú účtovať cestujúcim.

"Lacnejšie cestovanie dôchodcov a študentov by malo mať jednotnú stratégiu pre celé Slovensko a to bude len v prípade, ak ho určí štát," doplnil Belica.

Autobusové podniky nástoja aj na tom, aby dostali finančnú injekciu, pretože na dopravu vo verejnom záujme tento rok podľa nich chýbajú peniaze. V rozpočtoch ôsmich žúp je približne 1,2 miliardy korún, čo však na súčasný počet liniek vystačí približne do októbra.

"Stále rastúca cena nafty zhoršila hospodárenie podnikov SAD. Požadované peniaze navyše obsahujú aj dorovnanie dlhu štátu z minulého roka," spresnil Martin Sojka, viceprezident Zväzu autobusovej dopravy. Zväz zastrešuje 17 podnikov SAD a niekoľko menších dopravcov.

"Financovanie autobusovej dopravy sa tento rok robí z rozpočtov VÚC, ale pri nastavovaní presunu financovania zo štátu na kraje sa nezohľadnilo, že nafta bude o 40 percent drahšia a každý kilometer jazdy drahší," doplnil Trabelssie. Podľa neho je situácia vážna, pretože v kasách ôsmich VÚC nie je dosť peňazí, aby mohli autobusy jazdiť v dnešnom rozsahu až do konca roka.

"Župy možno pridajú nejaký milión, ale určite nie je v ich silách doplatiť straty z drahej nafty," doplnil Sojka. Zatiaľ problém väčšina podnikov rieši z odpisov autobusov. "Podniky peniaze, ktoré chceli použiť na obnovu autobusov, míňajú na naftu," vysvetlil Sojka.

Jana Morháčová, Pravda