BUSmonitor srpen.
SOR B10.5 - foto SOR Libchavy.

* Dva nové autobusy SOR zakoupí v polovině srpna jablonecké ČSAD pro městskou hromadnou dopravu * Ministerstvo dopravy ustupuje od záměru vybírat poplatek za užívání úseku dálnice * Na stáncích na Chomutovsku jsou nové jízdní řády *
* Dva nové autobusy SOR zakoupí v polovině srpna jablonecké ČSAD pro městskou hromadnou dopravu * Ministerstvo dopravy ustupuje od záměru vybírat poplatek za užívání úseku dálnice * Na stáncích na Chomutovsku jsou nové jízdní řády *
www.igenus.cz - 4.8.2005 - JABLONEC NAD NISOU - Dva nové autobusy SOR zakoupí v polovině srpna jablonecké ČSAD pro městskou hromadnou dopravu. Jedná se o delší a prostornější verzi stávajících typů se zvýšenou kapacitou zhruba devadesát pasažérů, vozy disponují plošinou pro tělesně postižené, přičemž nové moderní motory zaručují nižší spotřebu pohonných hmot. Nové autobusy nahradí na lince číslo 10 přes patnáct let staré Karosy.

Město Jablonec přispěje na nákup nových autobusů, které dohromady přijdou na více než sedm milionů korun, částkou čtyři miliony. Zbytek zaplatí společnost ČSAD. V současné době vozový park jablonecké MHD čítá osmatřicet autobusů. Plošinou pro tělesně postižené je vybaveno 9 velkých City busů a 5 menších autobusů značky SOR. "Po nákupu dvou dalších jich budeme mít s plošinou 16, takže si myslím, že splňujeme standardy kvality, což se kladně odráží i v průzkumu mezi cestujícími," řekl pro Deník Jablonecka Luboš Wejnar z dopravní firmy.
dnes.politikon.info - Ministerstvo dopravy ustupuje od záměru vybírat poplatek za užívání úseku dálnice - Autor František Janačík - 4.8.2005
Tiskové oddělení Ministerstva dopravy České republiky dnes informovalo o některých změnách souvisejících se zařazením nových úseků dálnic a rychlostních silnic mezi komunikace, jejichž užívání je zpoplatněno. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc přivítal informaci, že ministr dopravy zváží taková opatření, aby řidiči nemuseli od 1. září 2005 platit poplatek za užití 4,7 km dálnice D8 Trmice – Řehlovice a navazujících 7 km rychlostní komunikace R63 Řehlovice - Bystřany.

„Byl jsem informován, že i když jsou tyto úseky už vyjmenované ve vyhlášce, ministr Šimonovský se po dovolené bude zabývat připomínkami krajů a v našem případě by do čtrnácti dnů mohl přijmout taková opatření, která by umožnila užívání této silnice bez poplatku. Podle mých informací uvažuje i o dohodě s ministrem vnitra, aby Policie ČR v tomto úseku minimálně do konce roku nepřihlížela k tomu, že zde jezdí automobily bez příslušné dálniční známky. Považuji to za vítězství zdravého rozumu a myslím, že už se nestane aby byly názory kraje házeny do košů. My jsme požadavek na vyřazení této komunikace z těch na něž se poplatek vztahuje, a ona opravdu místo dálnice připomíná spíše silniční staveniště, uplatnili včas, už v připomínkovém řízení. Kdyby ministerstvo dopravy hlasu kraje věnovalo pozornost, nemuselo by si nyní uříznout tuto ostudu,“ uvedl hejtman Jiří Šulc.

Vyhláška č. 305/2005 Sb., která vyjmenovává úseky rychlostních silnic a dálnic jež mohou motoristé užívat pouze po zaplacení příslušného poplatku, vstupuje v platnost 1. září tohoto roku.
www.inreport.cz - 1.8.2005 - Na stáncích jsou nové jízdní řády

Ve všech dobrých obchodech, především trafikách, jsou v prodeji nové jízdní řády pro vlaky a autobusy na Chomutovsku. Kapesní jízdní řády vydalo vydavatelství Globus. Všechny spoje jsou aktualizované, jízdní řády platí od 12. června letošní roku, stojí 20 korun.