auto.aktualne.centrum.cz - 6.5.2013 - Praha - Za šest let by si firma Avia v Letňanech měla připomínat sté výročí od svého založení. Je ale otázkou, zda v tu dobu bude co slavit.

V současnosti totiž vedení tuzemské továrny vede s vlastníkem, indickou firmou Ashok Leylands Motors, jednání o tom, zda vůbec bude výroba nákladních aut v Letňanech zachována, případně v jakém rozsahu. Od začátku letošního roku Avia podle oficiálních údajů Sdružení automobilového průmyslu ČR vyrobila pouze jediné kompletní vozidlo.
Více na auto.aktualne.centrum.cz

BUSportál: V roce 2009 se představil zatím nejnovější existující český projekt autobusu na podvozku Avia, a to ALMA II. Karosář KARS ovšem je již minulostí (areál v Dolních Bučicích patří nyní SKD Stratos). Další autobusová vize Avia pak je datována létem 2010. NA Busworldu 2011 jsme mohli vidět projekt Avie spolu s Volgabusem. Na IAA v Hannoveru2012 byla předloni avizovaná verze autobusu Avia - Volgabus pro Evropu k dispozici pouze na obrázku, autobusovým exponátem na podvozku Avia byla britská nástavba Optare s kontinentálním umístěním volantu. Autobusy Avia - to jsou tedy už jen různí veteráni s různými nástavbami a rarity. Třeba není ještě konec, ale o vozidla této velikosti a užitných vlastností na trhu nouze není.

BUSmonitor: Slavné Avii hrozí konec
IAA Hannover 2012 © BUSportál
BUSmonitor: Slavné Avii hrozí konec
IAA Hannover 2012 © BUSportál