Jedou, i když řidič zkolabuje ...... Nejkomplikovaněji jde při kolapsu řidiče ochránit cestující autobusů.
Jedou, i když řidič zkolabuje ...... Nejkomplikovaněji jde při kolapsu řidiče ochránit cestující autobusů.
praha.idnes.cz - 29.92011 - Tragické srážce dvou tramvají, při které minulé pondělí v Praze 5 zemřel jeden z řidičů, bylo možné předejít. Kdyby byly tramvaje, stejně jako vlaky, vybaveny takzvaným tlačítkem bdělosti. To musí strojvedoucí lokomotivy čas od času zmáčknout, jinak se stroj sám zastaví. Nic takového ale ve většině tramvají není.

....

Nejkomplikovaněji jde při kolapsu řidiče ochránit cestující autobusů. "Vždyť ani osobní auta zatím nemají autopilota, který by řidiče nahradil ve všech krizových situacích," říká ředitel výrobce autobusů společnosti Iveco Pavel Pachovský. Konstruktéři proto alespoň vyvíjejí systémy, které riziko nehody při indispozici řidiče sníží.

"Patří mezi ně například tempomat, který autobusu hlídá vzdálenost od vozidel před ním, a pokud se příliš přiblíží, automaticky zabrzdí. Dalším mechanismem je hlídání jízdy v pruhu. Začne-li například řidič klimbat a autobus se blíží k čáře, rozvibruje se mu sedadlo," popisuje Pavel Kouba z koncernu Daimler, výrobce autobusů Mercedes.

Firma Volvo zase vyvíjí systém, který by rychlost vozu reguloval na základě pohybu zornic řidiče.

Tyto systémy se však zatím používají jen v zájezdových autobusech, do městských se nemontují. "Důvodem je samozřejmě vyšší cena. Žádný dopravce u nás zatím nic takového nepoptával," říká Jindřich Chudý z firmy SOR, která dodává autobusy dopravním podnikům.
Více na praha.idnes.cz