(Informace k obnově pražského vozového parku v regionální mutaci MFD.) „Představenstvo Dopravního podniku již schválilo výsledek soutěže na dodávku autobusů.“
(Informace k obnově pražského vozového parku v regionální mutaci MFD.) „Představenstvo Dopravního podniku již schválilo výsledek soutěže na dodávku autobusů.“
O výsledek jsme požádali Ondřeje Pečeného z DPhl.m.Prahy. Asi nebudeme sami, takže věříme, že se to odněkud konečně dozvíme.
Tak už: Praha koupí nové autobusy od firmy SOR za více než tři miliardy.
12. února 2009 0:00 - zpravy.idnes.cz - Praha - Obnova vozů metra, tramvají a autobusů připomíná nekonečný příběh. Letos ani v příštích letech to nebude jinak.

Na uskutečnění svých plánů by Dopravní podnik potřeboval asi 3,4 miliardy korun, nyní má ale na obnovu vozového parku pouze 700 milionů. Jaké má městský dopravce při nákupech priority? „V tuto chvíli autobusy, to je aktuální téma,“ uvedl radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS).

Metro U metra se obnovuje vozový park dvěma způsoby - dopravce buď nechá přestavět staré soupravy, nebo kupuje nové.

Letos bude pro trasu B opraveno 9 souprav a v letech 2010 až 2012 bude opraveno dalších 15 starých souprav, které by měly být připraveny na prodloužený úsek trasy A. Celkem bude v roce 2010 v Praze 93 rekonstruovaných souprav. Dvě nové soupravy by chtěl dopravce nakoupit po roce 2013 a budou rovněž určeny pro trasu A. Do roku 2015 pak koupí další tři.

Autobusy

Jednoznačně největší skluz má dopravce v množství vyměněných autobusů. V posledních dvou letech totiž nekoupil ani jeden nový, s výjimkou čtyř speciálních autobusů pro vozíčkáře.

Právě v autobusové dopravě by měly být nákupy nejvíce vidět. „Představenstvo Dopravního podniku již schválilo výsledek soutěže na dodávku autobusů,“ uvedl Šteiner.

Dodávky nových vozů by měly začít letos a do roku 2016 se v ulicích objeví 60 „normálních“ a 30 kloubových nových autobusů. V letech 2017 až 2018 by jich měly přibýt dohromady další dvě stovky.

Tramvaje

I tramvaje Dopravní podnik buď opravuje nebo kupuje nové. Letos začne nakupovat nový typ tramvaje Škoda 15 T. Do roku 2017 jich podnik koupí 250.

Do roku 2010 by mělo Prahou jezdit také 60 tramvají známých jako Porsche.

Letos se dočká přestavby 23 „klasických“ tramvají T3 a v roce 2004 začala také obnova vozů KT8, která skončí v roce 2014, kdy bude zmodernizováno celkem 47 vozů.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha

Autor:

ALEŠ BERNÝ
Vyšlo na zpravy.idnes.cz