Zdlouhavým a detailním přednesením znaleckého posudku analyzujícího účetnictví pokračovalo tento týden líčení v kauze bývalého majitele privatizovaného ČSAD Klíčov Jana Hofmanna.
Zdlouhavým a detailním přednesením znaleckého posudku analyzujícího účetnictví pokračovalo tento týden líčení v kauze bývalého majitele privatizovaného ČSAD Klíčov Jana Hofmanna.
Deník Právo 20.01.2006 - Petra Timoumiová - str. 06, článek převzat z archivu Newton.
Hofmannova obhajoba chce prověřit účetnictví

Podnik byl ve finanční tísni, jednodušší prý bylo pojistné neplatit

Zdlouhavým a detailním přednesením znaleckého posudku analyzujícího účetnictví pokračovalo tento týden líčení v kauze bývalého majitele privatizovaného ČSAD Klíčov Jana Hofmanna. Obžaloba ho viní, že v letech 1994 až 1997 neodváděl sociální a zdravotní dávky, které zaměstnancům strhával, a zpronevěřil motorovou naftu. Další jednání bude u Obvodního soudu pro Prahu 8 pokračovat až 1. března.

Znalec Alexandr Beran na základě zkoumání účetnictví Hofmannovy firmy ve zmíněném období shledal chyby ve správnosti a úplnosti jednotlivých položek. Nicméně připustil, že by mohlo jít o nesrovnalosti, které mohli způsobit podřízení, nikoliv obžalovaný. Tehdy v podniku pracovali čtyři až šest účetních. Zdůraznil, že Hofmannův podnik od ledna 1994 do konce roku 1997 byl v takové finanční tísni, že nebyl schopen platit v plné výši a ve všech měsících sociální a zdravotní pojištění.

„Výsledky hospodaření nebyly takové, aby platil všechny položky,“ řekl soudní znalec. „Neplacení tohoto pojištění bývá nejjednodušším řešením problémů, neboť u pojištění jsou sankce pozdější, a radši Hofmann platil jiným dodavatelům, u nichž by byl sankciován bezprostředně,“ vysvětlil Beran.

Podle znalce měl Hofmann v letech 1994-1997 dlužit správě sociálního zabezpečení více než sto miliónů, zdravotním pojišťovnám skoro čtyřicet miliónů korun. Do předmětu obžaloby přitom spadají jen částky, které měl svým zaměstnancům strhnout z mezd, ale příslušným institucím neodvést. Jde o částky přibližně 32 miliónů na zdravotní a asi 12 miliónů na sociální pojištění. Beran řekl, že v záznamech účetnictví nebyla zjištěna částka, kterou by Hofmann odčerpal pro vlastní potřebu.

Precizní posudek, nedoložené doklady

Platební neschopnost Hofmann vysvětluje tím, že v době, kdy podnikal, se zvedla úroková sazba. Jeho obhajoba považuje za důležité svědectví Petra Voláčka, který by měl k soudu přijít příště. Na základě jeho svědectví by ráda dokázala nevěrohodnost účetních dokladů, které znaleckému posudku podléhaly. „Znalecký posudek je sice precizně vypracován, ale vychází z naprosto nedoložených dokladů, to znamená, že nebyly doloženy údaje, které jsou objektivní, ale údaje, které se hodily konkursnímu správci. Nebyly dodány veškeré dokumenty, tudíž hodnota takto udělaného znaleckého posudku ztrácí svoji vypovídací schopnost,“ řekl Právu Hofmann.

Rovněž naznačil, že mohlo být upravováno i samotné účetnictví. „Pan Voláček mě v minulosti vyhledal a uvedl, že budu-li u soudu potřebovat, je ochoten vypovídat, že byl konkursním správcem nucen, aby měnil účetnictví. Proto ho chci slyšet,“ uzavřel obžalovaný.