* Města trápí zastaralá autobusová nádraží * * Liberecké autobusové nádraží se snad dočká důstojné budovy *
* Města trápí zastaralá autobusová nádraží * * Liberecké autobusové nádraží se snad dočká důstojné budovy *
Města trápí zastaralá autobusová nádraží

www.ct24.cz 28.01.2007 Praha - Mnohá krajská města trápí zastaralá autobusová nádraží pro meziměstské spoje. Lidé by se však měli v následujících letech dočkat zlepšení, neboť v některých městech se chystá modernizace či výstavba nových autobusových terminálů. Ty nabídnou lepší služby a usnadní cestování. Rozsáhlá rekonstrukce za desítky milionů korun čeká chátrající pražské Ústřední autobusové nádraží na Florenci, investice do autobusových terminálů plánují také v Liberci, Ústí nad Labem či Olomouci.

Stotisícový Hradec Králové dokonce autobusové nádraží nemá vůbec. Obyvatelé a návštěvníci města na něj čekají téměř 50 let a autobusy odjíždějí z provizorních stání před vlakovým nádražím a z nedaleké panelové plochy. Moderní terminál měl být hotov v srpnu, ale kvůli potížím se složitou ocelovou konstrukcí se jeho dokončení zřejmě opozdí. Podobně v Liberci slouží lidem provizorní objekt poskládaný ze stavebních buněk, jimž ale v příštím roce vyprší výjimka k užívání.

Zato v jihočeské metropoli bude cestujícím od dubna sloužit zmodernizované dopravně-obchodní centrum, jehož stavba vyjde zhruba na 850 milionů korun. Českobudějovičtí získají projekt, který je ojedinělý tím, že autobusy budou jezdit na střeše objektu, kde vznikne moderní dopravní hala s nástupišti.

V Ostravě stálo vybudování nového terminálu 40 milionů korun, uvažované investice v dalších městech se pohybují v desítkách až stovkách milionů.

Údajně nejlepším nádražím, co do nabídky služeb i jejich kvality, se může pochlubit Plzeň, tvrdí ředitel ČSAD Autobusy Plzeň Miroslav Hucl. Firma do tamního centrálního autobusového nádraží investuje ročně nejméně milion korun. Jen na úklid haly vydá 100.000 korun měsíčně, dalších minimálně 50.000 Kč na úklid venkovních prostor.

Více na http://www.ct24.cz/ekonomika/index_view.php?id=201225


Liberecké autobusové nádraží se snad dočká důstojné budovy

www.igenus.cz 29. 01. 2007 LIBEREC - Autobusové nádraží ve stotisícovém Liberci se snad po letech dočká důstojné budovy. Areál nástupišť byl modernizován před více než deseti lety, na vybudování důstojného zázemí však tehdy nezbyly peníze. Cestujícím tak od té doby slouží provizorní objekt poskládaný ze stavebních buněk, jimž ale v příštím roce vyprší výjimka k užívání. Provozovatel - Autobusové nádraží Liberec (ANL) - musí do té doby postavit budovu novou, nyní hledá jak ji financovat.

Z libereckého autobusového nádraží denně vyjíždí nebo do něj přijíždí kolem 150 autobusových spojů, v pátek až 190. Podle odhadu tak služby areálu denně využije kolem 4000 cestujících. "Zázemí pro cestující rozhodně není na takové úrovni, jakou by si stotisícové město zasloužilo, podle našeho názoru chybí odbavovací prostory, čekárna i další zázemí pro uživatele," řekl mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych. Podobně se vyjádřil i krajský radní pro dopravu Vladimír Richter. Podle něho ale zázemí pro cestující i personál chybí na více autobusových nádražích v kraji. Více na http://www.igenus.cz/view.php?cisloclanku=2007012902