Na ruzyňském letišti budou tři autobusové zastávky. * Vozový park Dopravního podniku v Hradci Králové se rozšíří letos jen o tři autobusy. * Autobusový terminál v Hradci Králové z části zaplatí evropské peníze. *
Na ruzyňském letišti budou tři autobusové zastávky. * Vozový park Dopravního podniku v Hradci Králové se rozšíří letos jen o tři autobusy. * Autobusový terminál v Hradci Králové z části zaplatí evropské peníze. *

Nový terminál změní linky autobusů

www.deniksip.cz 16.1.2006

PRAHA – Na ruzyňském letišti budou od zítřka tři autobusové zastávky. Dopravní podnik tak reagoval na otevření nového terminálu.

Trvale bude zrušena zastávka Letiště Ruzyně. Označníky s obrázkem autobusu se místo toho vztyčí na třech nových zastávkách. První z názvem Terminál Sever 1 vznikne před odbavovací halou, Terminál Sever 2 bude před novou odbavovací halou a třetí zastávka pojmenovaná Letiště Ruzyně vznikne u administrativního a provozního centra.

Autobusy směřující na letiště projedou nejprve zastávkou Terminál Sever 1, pak Terminál Sever 2 a skončí na nové stanici Letiště Ruzyně. Z letiště do centra vyjedou ze zastávky Terminál Sever 1, naberou cestující na zastávce Terminál Sever 2 a projedou zastávkou Letiště Ruzyně.

"V nové odbavovací hale bude také otevřeno další informační středisko dopravního podniku, které bude v provozu celý týden od 7 do 22 hodin," uvedla mluvčí dopravního podniku Michaela Kuchařová.

ČTK/Martin Štěrba

Vozový park rozšíří jen tři autobusy

www.hradeckenoviny.cz 16.1.2006

Hradec Králové - Dopravní podnik, který v krajské metropoli zajišťuje městskou hromadnou dopravu, letos koupí výrazně méně nových vozidel než vloni.

"Plánujeme jen nákup tří krátkých nízkopodlažních autobusů v celkové hodnotě kolem 17 nebo 18 milionů. Letos se musíme držet při zemi," řekl nám ředitel Dopravního podniku města Hradce Králové Miloslav Kulich. Důvodem je podle něj obrovská finanční náročnost výstavby terminálu pro autobusovou dopravu. Víc vozidel chce dopravce pořídit v příštím roce. Vloni koupil za více než 50 milionů korun pět krátkých a tři velkokapacitní kloubové autobusy, které nahradily dosloužilé vozy. Ve všech případech se jednalo o autobusy nízkopodlažní.

Městskou hromadnou dopravu podnik zajišťuje 135 vozidly, která v hustém městském provozu ročně ujedou přibližně 6,3 milionu kilometrů. Vozový park v současnosti tvoří 98 autobusů a 37 trolejbusů.

čer )

Autobusový terminál v Hradci Králové z části zaplatí evropské peníze

denik.obce.cz 15. 1. 2006

HRADEC KRÁLOVÉ -- Stavbu nového autobusového nádraží v Hradci Králové za půl miliardy korun z části zaplatí peníze z fondů Evropské unie. Dopravní podnik města Hradce Králové, který je investorem vlastního terminálu nádraží, získal na projekt dotaci 62 milionů korun. ČTK to řekl náměstek hradeckého primátora a člen představenstva dopravního podniku Josef Malíř.

Terminál, který patří mezi hlavní investiční priority radnice, by se měl začít stavět letos. Součástí celé půlmiliardové investice je i následná rekonstrukce sousedního Riegrova náměstí u nádraží Českých drah pro potřeby hromadné dopravy. Celý projekt by mohl být hotový během roku 2008.

Dotace na terminál je zatím nejvyšší, kterou Hradec Králové z evropských fondů získal. "Zatím v různé fázi běží několik menších projektů v řádu jednotek milionů korun," řekl Malíř.

Krajské město dosud žádné klasické autobusové nádraží nemá. Autobusy odjíždějí od provizorních stání u vlakového nádraží a z nedaleké panelové plochy. Větší část z celkové investice bude platit městský dopravní podnik, který by měl být i budoucím provozovatelem nádraží. Financování ale bude záviset na městu, které již v této souvislosti loni navýšilo základní kapitál dopravního podniku o 177 milionů korun.

Nejsložitější částí projektu zřejmě bude přestavba Riegrova náměstí, které je významným dopravním uzlem města. Náměstí je pod povrchem protkáno hustými sítěmi, což by mohlo při stavbě způsobit komplikace. Během stavby také budou dopravu v této části města provázet omezení a různá provizorní řešení.

Zdeněk Rychtera fcz