BUSmonitor IV.
Děkuji za čerstvý listopadový SCHOOL BUS z New Yorku krátký ...

* Kombinace multifunkčního obchodního a zábavního centra s autobusovým nádraž v Českých Budějovicích * Ukrajinské úřady zakázalo používat 136 Karos - ukrajinské dopravní společnosti nakupují staré vyřazené autobusy *
* Kombinace multifunkčního obchodního a zábavního centra s autobusovým nádraž v Českých Budějovicích * Ukrajinské úřady zakázalo používat 136 Karos - ukrajinské dopravní společnosti nakupují staré vyřazené autobusy *

Obchodní centrum a autobusové nádraží v jednom

Stavitel.iHNed.cz - Praha, 10. 11. (dou - Stavitel) - Unikátní kombinací multifunkčního obchodního a zábavního centra s autobusovým nádražím se budou moci již za čtrnáct měsíců pyšnit obyvatelé Českých Budějovic. Stanoviště autobusů budou totiž umístěna v nejvyšších podlažích nového multifunkčního objektu, jehož investorem je společnost CB - Mercury Center. Tuto významnou stavbu v hodnotě 800 milionů korun dokončí společnost Skanska CZ do konce roku 2006.

Na místě stávajícího autobusového nádraží mezi ulicemi Nádražní, Žižkova, Dvořákova a Kasárenská vznikne nový čtyřpodlažní objekt se dvěma podzemními a čtyřmi nadzemními podlažími o celkové ploše 60,5 tisíce metrů čtverečních. V podzemních podlažích bude umístěno parkoviště pro asi 700 automobilů. V nadzemních podlažích pak budou prodejní plochy, supermarket, restaurace, občerstvení a v nejvyšších dvou patrech bude zázemí autobusového nádraží. Autobusové zastávky na vrcholu budovy budou opatřeny přístřešky, aby ochránily cestující před deštěm a přímým sluncem. Autobusy budou na střechu budovy přijíždět po zastřešené rampě, která bude vyúsťovat do Dvořákovy ulice.

Nový objekt bude tvořen železobetonovým skeletem a fasády budou tvořeny obvodovým pláštěm. Pro nájezd autobusů do třetího nadzemního podlaží bude vybudována speciální železobetonová rampa. Část budovy bude prosklená, což poskytne dostatek denního světla uvnitř. Součástí výstavby je také technologické vybavení jako jsou rozvody tepla, plynu, vzduchotechnika, chlazení, samočinné stabilní hasící zařízení, elektronické požární a bezpečnostní zařízení, telefonní a datové rozvody, místní rozhlas a také panoramatické a evakuační výtahy.

Po dobu výstavby bude autobusové nádraží přesunuto do nákladového areálu Českých drah, které je od původního umístění vzdálené zhruba 200 metrů, a autobusové linky budou jezdit bez omezení.

Ukrajina nařídila odstavit české autobusy Karosa

ekonomika.idnes.cz 11. listopadu 2005

Ukrajinské úřady uspořádaly hon na české autobusy Karosa. Skoro třetině z nich zakázaly s okamžitou platností jezdit po silnicích. "Ministerstvo dopravy zakázalo používat 136 karos kvůli technickým vadám do doby, než budou odstraněny," uvádí se v tiskové zprávě.

Karosa říká, že jde o staré kusy, které se do země dostaly jako ojeté.

Ukrajinci se rozhodli zkontrolovat české autobusy poté, co v polovině října vzplála jedna karosa na dálnici blízko města Doněck a pět lidí uhořelo. Předběžnou příčinou byl zkrat na elektrickém vedení.

Úředníci během posledního týdne zkontrolovali 519 karos, zbytek má být prohlédnut během následujících deseti dnů. Do 19. listopadu se má ukrajinské ministerstvo společně s dalšími úřady rozhodnout, zda české autobusy splňují tamní limity a budou vůbec smět na silnici.

Karosy vyrábí ve Vysokém Mýtě stejnojmenný podnik, který ovládá italská automobilka Iveco. Podle Rudolfa Černého, ředitele Karosy, současné poměry na Ukrajině kazí pověst jeho firmy.

"Karosa na Ukrajinu žádné autobusy neprodávala a neprodává. Nejsou to tedy vozy nové ani servisované našimi partnery," říká.

Podle něj ukrajinské dopravní společnosti nakupují staré vyřazené autobusy, které byly v provozu v Česku až patnáct let a nemají už šanci získat technické osvědčení nikde v Evropské unii.

"Jedná se mnohdy o netříděný odpad určený k likvidaci," uvádí Černý. "Pokud tento odpad někdo registruje a schválí k provozu na Ukrajině, velmi mne to zaráží," dodává s tím, že chce pozvat do Karosy zástupce z ukrajinského ministerstva dopravy.

K požárům autobusů, ale bez následků na zdraví, došlo v uplynulých měsících několikrát i v Česku. Naposledy hořela druhého října linková karosa v Plasech na Plzeňsku.

BUSmonitor IV.
... a dva dlouhé SCHOOL BUSy. Fotografováno v New Yorku v listopadu 2005.