* ČSAD Semily zrušilo nákladní dopravu *
* ČSAD Semily zrušilo nákladní dopravu *
26. 04. 2006 igenus.cz

(čtk) SEMILY - Společnost ČSAD Semily zrušila na konci března svou nákladní dopravu, kterou budovala od roku 1999. Důvodem jsou vysoké náklady na naftu a velká konkurence, kvůli kterým nebyla loni doprava pro podnik rentabilní. Nákladní doprava semilského dopravce zajistila loni zakázky zhruba za 40 milionů korun, což představovalo zhruba desetinu obratu firmy. Náklady na ni však byly výrazně vyšší, a proto se podnik rozhodl ji zrušit, řekl generální ředitel Tomáš Roubiček.

Jen v loňském roce stouply podle Roubička náklady společnosti na naftu o pětinu a i letos zřejmě porostou. Podnik už proto prodal svých 14 moderních tahačů, které v posledních letech nakoupil, dál se bude věnovat především autobusové dopravě. ČSAD Semily vlastní 180 autobusů a zajišťuje dopravu v Libereckém, Královéhradeckém a částečně i Středočeském kraji.

Vysoké náklady na naftu, působí podle ředitele problémy i v autobusové dopravě. Společnost chce proto jednat s kraji o zvýšení dotace na dopravu. "Jinak zřejmě budeme muset zdražit," řekl Roubiček.

ČSAD Semily není jediným dopravcem v Libereckém kraji, kterému rostoucí ceny pohonných hmot působí potíže. Například firma Student Agency už kvůli vysokým nákladům od 18. dubna zdražila o desetikorunu jízdné na frekventované lince Praha - Liberec. Ke stejnému kroku přistoupila od úterý také konkurenční ČSAD Liberec, která na stejné trase zdražila o pětikorunu. Běžné jízdné do hlavního města tak u obou společností nyní přijde na 70 korun, zlevněné na 60 Kč.

Semilská ČSAD dosáhla loni rekordních tržeb 400 milionů korun, které byly zhruba o 18 procent vyšší než v roce předcházejícím. Hospodaření bylo podle Roubička ziskové. Majoritním vlastníkem ČSAD Semily je firma Perrygat Group, která drží 58,6 procenta akcií, menší podíl - 28,6 procenta vlastní podle informací Čekie společnost ČSAD Vsetín. Minoritními akcionáři firmy se základním kapitálem 69,874 milionu korun jsou města a obce na Semilsku. Podnik zaměstnává 330 pracovníků.