BUSmonitor: Dopravní podnik (hl.m.Prahy) chystá rekord. Koupí 620 autobusů.
Den otevřených dveří v Hostivaři (nová generace nízkopodlažních vozů) .... Foto BUSportál.

18. února 2008 - ekonomika.idnes.cz - V Česku se vyrábí čím dál více autobusů, zájem o ně na ale našem trhu v poslední době klesal. Letos by se to mělo změnit. Pražský Dopravní podnik vypisuje největší zakázku v historii české autobusové dopravy. Během několika let chce koupit 620 vozů, tedy více než polovinu svého vozového parku.

...

Firma vypsala soutěž v několika různých variantách podle pohonu vozů. Většinu však budou tvořit nízkopodlažní naftové autobusy. Dopravní podnik má dohromady necelých 1 200 autobusů, jejichž průměrné stáří dosahuje devíti let. Dá se očekávat střet tří velkých výrobců, jejichž autobusy mají v Česku původ: Iveco (bývalá Karosa), SOR Libchavy a autobusová divize Mercedesu EvoBus, který část autobusů vyrábí ve svém závodě v Holýšově.

...

V Česku se prodejům nových prostředků hromadné dopravy na rozdíl od osobních nebo nákladních aut příliš nedaří. Loni se jich u nás prodalo 949, jen o pět kusů více než rok předtím. Podle výrobců i dopravců za tím stojí hlavně nedostatek peněz v autobusové dopravě. I proto stoupá stáří českého vozového parku.
Více na ekonomika.idnes.cz

Sdružení automobilového průmyslu:
V České republice bylo v roce 2007 vyrobeno více autobusů (3 357) než nákladních automobilů (3 154).
Nově zaregistrované autobusy za rok 2007 v České republice.

BUSmonitor: Dopravní podnik (hl.m.Prahy) chystá rekord. Koupí 620 autobusů.
... a přehlídka ''devítek'' na Klíčově. Foto BUSportál.