HN.IHNED.CZ 12. 7. 2007 AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL

PRAHA, 12. 7. 2007 Čeští výrobci autobusů zažívají příznivé časy. Ekonomice se daří a dopravci se nebojí výrazněji obměňovat stárnoucí vozový park. To se pak projevuje i v počtu prodaných vozů.

Lídr trhu Iveco Czech Republic Vysoké Mýto si tak za první pololetí polepšil o 250 kusů na 1339 autobusů. Daří se i firmě SOR Libchavy, která za prvních šest měsíců vyrobila 208 autobusů, o dvacet víc než ve stejné době loni. To se pak projeví i v ročních číslech - Iveco (bývalá Karosa) hodlá letos prodat přes 2500 a SOR víc než 450 autobusů.

Přitom už loni se obě firmy dostaly na rekordní úroveň - Iveco CR si tehdy polepšilo o téměř 30 procent na 2450 kusů. To byl nejlepší výsledek od roku 1991. Ještě vyšší skok zaznamenal SOR, který loni prodal 410 autobusů. To bylo o 60 procent víc než rok předtím.

Zájem je o linkové autobusy

Loňské prodejní rekordy se vysvětlovaly příchodem přísnějších emisních norem.

Mnozí dopravci si totiž chtěli ještě na poslední chvíli pořídit autobusy starší generace. Jak se ale ukazuje, poptávka po linkových autobusech se ani potom nezhoršila. Na rozdíl třeba od luxusních zájezdových autobusů.

"Průměrné stáří vozového parku je přes 15 let. Ty vozy nejde donekonečna provozovat. Navíc i náklady na takovou údržbu se neúměrně zvyšují," říká Miloslav Smrček, výkonný ředitel firmy SOR.

Iveco CR, které letos v tuzemsku zatím prodalo 122 autobusů, zatímco zbytek v cizině, hlavně Francii, Itálii a Slovensku, začne v září sériově vyrábět autobus Crossway LE. Písmena LE znamenají "Low Entry", čili nízký vstup. Nový model s nízkou podlahou v přední části je tak určen pro provoz na městských a příměstských linkách. Do konce roku jich bude čtyřicet. "Na všechny má firma objednávky," řekl generální ředitel firmy Daniel Patka. Od příštího roku se jich může ročně vyrábět 300 až 500. Zájem se vedle Česka a Slovenska čeká i ze Skandinávie, Francie a Itálie.

Dobrá investice

Podle Petra Hájka, jednatele SOR za investiční skupinu J&T, která se vlastníkem podniku stala předloni, má výroba autobusů zajímavý růstový potenciál. "Proto jsme do této investice šli," říká Hájek.

Společnost SOR Libchavy v roce 1991 založili bývalí zaměstnanci Karosy. Zpočátku vyráběli stavební maringotky, od roku 1995 k nim přidali autobusy. "Našli mezeru na trhu a tu stále víc vyplňujeme," říká Hájek.

Movitý investor J&T, podnikající i v energetice nebo bankovnictví, proto už oznámil, že výrobu od nového roku rozšíří také o trolejbusy. Po plzeňské Škodě Electric se tak stane jejich druhým domácím výrobcem.

Autobusy v Česku vyrábí i firma Tedom, která s jejich sériovou výrobou začala v novém závodě Třebíči letos v lednu. V plánu má dodat zákazníkům asi padesátku vozů.

http://ihned.cz/c4-10041240-21595290-000000_d-vyrobci-autobusu-v-cesku-zazivaji-zlate-casy