Liberec - Ztráta licence hrozí soukromému dopravci Hofmann Gmbh, který vozí lidi na lince z Tišnova do Nového Města pod Smrkem. Firma to ale odmítá.
Liberec - Ztráta licence hrozí soukromému dopravci Hofmann Gmbh, který vozí lidi na lince z Tišnova do Nového Města pod Smrkem. Firma to ale odmítá.
zpravy.idnes.cz ÚTERÝ 25. ČERVENCE 2006

„Vedeme s nimi správní řízení ve třech bodech. Pokud se zavinění prokáže, můžeme dát pokutu a podnět jihomoravskému krajskému úřadu, aby licenci odebral,“ řekla vedoucí odboru dopravy Stanislava Jakešová. Licence na linku vydali v Brně, proto ji může odebrat jen odbor dopravy jihomoravského úřadu.

Úřad vede správní řízení s firmou ohledně její linky kvůli stížnosti cestující na chybějící náležitosti na jízdním dokladu a po podnětu firmy ANL, která provozuje liberecké autobusové nádraží a která patří hlavnímu majiteli ČSAD Liberec. „Zjistilo se, že za duben 2006 došlo asi ve dvou třetinách případů k porušení jízdního řádu. Autobus nejel vůbec, jel předčasně, jel se zpožděním,“ dodala Jakešová.

Šéf firmy Jan Hofmann ale takovou kritiku odmítá. Správní řízení považuje za protiprávní, tolik zpoždění je podle něj nesmyslných.

„Je cíleně účelové, neboť se naše firma hodlá ucházet o účast ve výběrovém řízení v rámci Libereckého kraje a snaha v rámci správního řízení sankcionovat naší firmu by nás jako dopravce z účasti na tomto řízení vyloučila,“ tvrdí Hofmann.

Odmítl i to, že by jízdenka doložená cestující byla skutečně jízdenkou vydanou jeho firmou. Hofmann Gmbh má sice linku až z Tišnova u Brna, ve skutečnosti ale spoje jezdí jen z Prahy do Nového Města.

Mezi českými dopravci patří k nejzvláštnějším firmám. Místo autobusů jezdí občas minibusy, řada autobusů nepatří k nejnovějším a zepředu jsou prorezlé. „Spodní, tedy bezpečnostně rozhodující část vozidla je po generální opravě a vozidlo prošlo v červnu 2006 řádnou technickou kontrolou,“ odpověděl na dotaz technického stavu autobusů Hofman. Na kvalitu cestování si stěžují také cestující na internetovémportálu www.busportal.cz. „Cesta byla otřesným zážitkem,“ uvedla cestující Radomíra Hradilová. S dopravcem vede správní řízení také Krajský úřad Plzeňského kraje.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - liberecký kraj

Autor: (js)
Pozn. BUSportálu - Zkušenosti cestujících nejen s touto společností i s reakcemi společností, pokud se k problému vyjádřily včetně nejnovější stížnosti Radomíry Hradilové, jsme uveřejnili v rubrice Ohlasy.