* V Moravskoslezském kraji začnou jezdit tři nové nízkopodlažní autobusy *
* V Moravskoslezském kraji začnou jezdit tři nové nízkopodlažní autobusy *
(čtk) V Moravskoslezském kraji začnou jezdit tři nové nízkopodlažní autobusy, které usnadňují dopravu handicapovaným lidem. Zvýší se tak i počet spojů mezi Ostravou a Hrabyní na Opavsku a mezi Bruntálem a Rýmařovem na Bruntálsku, řekla mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová.

Posílené bezbariérové autobusy začnou jezdit od 1. července. Z Ostravy do Hrabyně dosud jezdí dva spoje, od července to budou další tři. V opačném směru pak budou současné dva spoje posíleny o další dva. Na trase Bruntál-Břidličná-Rýmařov bude zavedeno pět nových spojů.

Mluvčí doplnila, že spoje mezi Hrabyní a Ostravou jsou důležité především proto, že v Hrabyni funguje rehabilitační ústav, a lidé si tak mohou lépe vyřídit potřebné věci v krajském městě. "Na Bruntálsku žijí zase starší lidé a ukázalo se, že v odlehlejších částech jsou tyto linky potřebné. Je tam spousta starých imobilních lidí nebo zdravotně postižených, kteří linku využijí," uvedla Swiderová.

Nové nízkopodlažní autobusy jsou vybaveny nájezdovou rampou pro bezbariérový nástup a výstup. "V autobusech bude fungovat hláska zastávek a budou vybaveny speciálním systémem pro nevidomé a také vnitřním textovým tablem. V každém voze je místo pro pět invalidních vozíků," dodala Swiderová.

Na nákup vozů přispělo ministerstvo dopravy a na provoz linek s nízkopodlažními vozy přispívá kraj ze svého rozpočtu částkou okolo 2,5 milionu korun.