MFD 25.07.2007 - (js) - Vysoké Mýto - Značka Karosa sice od začátku roku už neexistuje, pod značkou Irisbus se však prodávají autobusy z Vysokého Mýta ještě lépe než dříve.

Iveco Czech Republic, jak od ledna zní název někdejší Karosy, letos pokoří další prodejní rekord a vyrobí zhruba 2700 autobusů, o tři sta více než loni. „Do konce roku máme naplněnou výrobu objednávkami,“ říká generální ředitel Daniel Patka. Italští majitelé už přemýšlejí, jak výrobu ve Vysokém Mýtě ještě zvýšit. „Šlo by hlavně o technické úpravy lakovny, ta je nyní maximálně využita,“ dodal Patka. Podle něj však není ještě o investici v hodnotě 200 milionů korun rozhodnuto.

Pokud se začne stavět, závod se dostane na kapacitu tří tisíc autobusů ročně. Tolik se ve Vysokém Mýtě vyrábělo za socialismu. „Nynější výroba je úplně o něčem jiném, každý autobus je jiný podle přání zákazníka,“ podotkl Patka.

Už na začátku roku kvůli letošnímu rozšíření výroby firma přijala 300 nových lidí a letos navýší stavy ještě o další dvě stovky.

Vysoké Mýto je nyní pro Irisbus největším výrobním závodem v Evropě, vyrábějí se tu linkové autobusy pro celý koncern. Čtyři pětiny autobusů jdou na export, nejvíce do Francie a Itálie. Irisbus, patřící přes Iveco pod koncern Fiat, chce z Vysokého Mýta udělat i svoji základnu pro další expanzi na východní trhy, hlavně do Ruska nebo pobaltských států.