Část autobusů městské hromadné dopravy v Mladé Boleslavi je ve špatném stavu a město připravuje nákup nových.
Část autobusů městské hromadné dopravy v Mladé Boleslavi je ve špatném stavu a město připravuje nákup nových.
boleslavsky.denik.cz - 27.3.2007 - Mladá Boleslav - Část autobusů městské hromadné dopravy v Mladé Boleslavi je ve špatném stavu a město připravuje nákup nových! To prohlásil primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati. Podle něho má stejný názor i rada města.

"Sedm městských autobusů je ve vážném a dalších sedm autobusů je dokonce ve velmi vážném technickém stavu. Vedení dopravního podniku má nyní za úkol do konce dubna navrhnout komplexní řešení, jak obměnu zastaralých autobusů zajistit," řekl Nwelati na tiskové konferenci. Podle něho je většina autobusů starších deseti let, což je ve světě hranice jejich životnosti. Šest nových luxusních autobusů Mercedes již město ale koupilo v minulých letech. V letošním rozpočtu se zatím počítalo s šesti miliony korun na nákup jednoho nového autobusu. Podle primátora by taková částka mohla na nákup autobusů plynout každý rok formou splátky úvěru. Město totiž zvažuje, že si půjčí 80 milionů korun. Tolik by asi stál nákup zvažovaných 14 až 15 autobusů.

Jednou ze zvažovaných variant je také nákup ekologických autobusů na zemní plyn, na které by bylo možné získat výhodné dotace ze státních i evropských zdrojů, případně i od prodejců či distributorů plynu. "Tato myšlenka získává na významu ve chvíli, kdy se v Mladé Boleslavi připravuje otevření plnící stanice na plyn. Na rozdíl od řady jiných měst by zde tak odpadl problém s nutností dojíždět i desítky kilometrů pro toto palivo," uvedl Nwelati. Navíc by podle primátora nastala i výrazná úspora v nákladech v porovnání s provozem na naftu.

Podle primátora by případné větší investice do nákupu autobusů neměly vést ke zdražování jízdného. "Naopak, vládnoucí koalice má za cíl nabídnout dopravu zdarma seniorům nad 70 let bez časového omezení a dále chystá zvýhodnění pro děti do 12 let," řekl Nwelati s tím, že by to způsobilo pokles příjmů z jízdného, který by však měl být dopravní podnik schopen zajistit důslednějším snižováním nákladů i zvyšováním příjmů z reklamy na autobusech.

Pavel Svačina

Našli jsme na http://boleslavsky.denik.cz:80/zpravodajstvi_mb/SB20070327437572.html