* Hradec Králové do konce týdne vyhlásí nový tendr na stavbu autobusového nádraží. * Autobusem do Lokte? Pro mnohé problém! *
* Hradec Králové do konce týdne vyhlásí nový tendr na stavbu autobusového nádraží. * Autobusem do Lokte? Pro mnohé problém! *
www.cerstvezpravy.cz - Autor: nem, zveřejnění: 8.3.2006

Radní města Hradce Králové na svém včerejším zasedání schválili podmínky pro nové zadávací řízení. Původní řízení bylo zrušeno na základě rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) po odvolání firmy Skanska. „Zadání bylo upraveno tak, že bude vyhovovat ÚOHS a oproti minulému tendru bude jediným hodnotícím kriteriem cena,“ řekl naší redakci Václav Svoboda, mluvčí magistrátu. Zrušení původního a vypsání nového tendru sice zdrží zahájení stavby asi o tři měsíce, na druhou stranu by na tom ale město mohlo vydělat. Nabídkové ceny zrušeného tendru jsou známé a dá se očekávat tlak na jejich snížení.
Autobusem do Lokte? Pro mnohé problém!

www.karlovarskenoviny.cz - Karlovarské noviny - 9.3.2006

Do nezáviděníhodné situace se dostala čtenářka Karlovarských novin, paní Blanka (plné jméno na její žádost neuvádíme). Kvůli zrušenému autobusovému spoji se z Karlových Varů do Lokte dostává jen velice těžko. "Společnost Ligneta zrušila jediný noční zastávkový autobus z Karlových Varů do Sokolova, který odjížděl z Karlových Varů v půl jedenácté večer," posteskla si v dopise adresovaném naší redakci.

Čtenářka a nespokojená cestující bydlí v Lokti a pracuje v Karlových Varech. "Pro lidi v podobné situaci to znamená čekat několik hodin na autobusové spojení, anebo riskovat, jet vlakem a doufat, že nebude mít zpoždění, jak tomu většinou bývá. V Novém Sedle či v Chodově pak musejí přestoupit. Když má ale vlak zpoždění, nezbývá jim nic jiného, než šlapat z Chodova či Nového Sedla do Lokte pěšky. To už se mi stalo několikrát," popisuje svou situaci čtenářka.

"Spoj jezdil na základě objednávky kraje. Teď byl ovšem tento přepravní směr vyjmut ze základní dopravní obslužnosti kraje. Jde o ekonomicky nevýhodnou trasu, na které jezdilo i pět šest lidí. Vzhledem k tomu, že nemůžeme účtovat nedotované jízdné, museli jsme tento spoj zrušit," vysvětlil důvody tohoto kroku René Roubík, obchodní ředitel společnosti Ligneta autobusy.

Jak tvrdí, plně chápe požadavky cestujících, zvláště těch, kteří v Karlových Varech pracují ve směnném provozu. "Pro ně byl tento spoj výhodný. Ale čísla hovoří jasně," podotkl obchodní ředitel. Rušení spojů ovšem k velké nelibosti cestujících pokračuje. "26. února jsme zrušili večerní autobus z Karlových Varů do Bochova, který zajišťoval přepravu cestujících do Andělské Hory, Žalmanova a Stružné. Museli jsme to udělat ze stejných důvodů jako v případě nočního spoje do Sokolova," dodal Roubík.