OLOMOUC - Vyhrazené jízdní pruhy pro autobusy se v centru města osvědčily. Ve špičce ušetří dvě minuty...
OLOMOUC - Vyhrazené jízdní pruhy pro autobusy se v centru města osvědčily. Ve špičce ušetří dvě minuty...
olomoucky.denik.cz 22.8.2007 ... To je závěr vyhodnocení programu preference hromadné dopravy. Třídu Svobody ale čekají úpravy.

Jednou z nich bude odstranění dvou retardérů před okresním soudem. Napojení autobusového pruhu tam podle primátora Martina Novotného (ODS) není šťastné. „Pruh pro autobusy tak bude končit už na křižovatce se Švermovou ulicí,“ vysvětlil Marek Černý z magistrátu.

Pruhy se rovněž dočkají po více než půlroce existence vodorovného značení. Konečně dostanou plnou čáru, která je opticky oddělí od vedlejšího pruhu pro auta. „Rozhodli jsme se pro bílou žulu. Je trvanlivější. Obyčejná bílá barva by se na kostkách neudržela,“ uvedl náměstek primátora Svatopluk Ščudlík (ČSSD). Dodatečné úpravy mají stát necelých dvě stě tisíc korun a provedeny mají být do dvou měsíců. „Bílé kostky totiž nejsou k sehnání,“ dodal Ščudlík.

Osazení olomouckých zastávek světelnými displeji, nastavení zelené vlny pro vozy MHD na křižovatkách a vytvoření autobusových pruhů stálo 46 milionů korun. Tři čtvrtiny nákladů zaplatila městu Evropská unie.
Více na http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region/retardery_zmizi20070822.html