* Poutníky na Svatou Horu doveze kyvadlová autobusová doprava * Dva nové nízkopodlažní autobusy uvedl do provozu Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova * V Milovicích by od září mohly začít jezdit městské autobusy * Uzavírka vezme lidem na čtvrt roku autobusové spoje na Českodubsku*
* Poutníky na Svatou Horu doveze kyvadlová autobusová doprava * Dva nové nízkopodlažní autobusy uvedl do provozu Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova * V Milovicích by od září mohly začít jezdit městské autobusy * Uzavírka vezme lidem na čtvrt roku autobusové spoje na Českodubsku*
Příbramský deník - 30.5.2005 V sobotu a v neděli se na Svaté Hoře koná Národní pouť při příležitosti oslav 100. výročí povýšení Svaté Hory na baziliku. S ní souvisejí i dopravní opatření. Osobní automobily budou parkovat pod Svatou Horou. Autobusy zastaví také v blízkosti tohoto parkoviště a poté odjedou na určené místo. Provoz bude řídit městská policie. Z parkoviště pod Svatou Horou na Svatohorské náměstí bude jezdit kyvadlová doprava v neděli od 7.30 do 10 hodin. Zdravotně postižení, starší a nemocní poutníci tak budou moci dojet až na náměstí. Informoval o tom svatohorský farář Stanislav Přibyl. Při příchodu na Svatohorské náměstí dostane každý poutník v neděli od 7 hodin v jednom ze dvou informačních stánků knížku, v níž je program pouti, písně a úvahy Petra Piťhy. Zde bude také možno přispět dobrovolnou částkou na uhrazení nákladů pouti. Na náměstí bude připraveno zhruba 900 míst k sezení.
Severočeské noviny - 31.5.2005- Dva nové nízkopodlažní autobusy včera uvedl do provozu Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova. Do konce roku chce koupit dalších osm takových vozidel. Na obchod za více než 87 milionů korun přispěje společnosti 75 procenty Unie. Pomohlo ji vyjednat ministerstvo pro místní rozvoj.

"Důvodem investice je zpřístupnit městskou hromadnou dopravu co nejvíce obyvatelům, " uvedl Oldřich Vojíř, předseda představenstva dopravního podniku. "Starší a invalidní občané, lidé s omezenou či sníženou pohyblivostí a rodiny s kočárky se budou moci snáze pohybovat po území regionu," řekl Milan Dundr, ředitel podniku. Investice do městské hromadné dopravy na Mostecku kvitoval i ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. "Jsem rád, že jsme mohli pomoci právě investicemi. Toto byla první dotace ze Společného regionálního operačního programu," sdělil Radko Martínek. (rl)
Deník veřejné zprávy 30. 5. 2005 - V Milovicích na Nymbursku, kde v posledních letech výrazně roste počet obyvatel, by již od podzimu mohly začít jezdit městské autobusy. Zajišťovaly by spojení městské části Mladá s železničním nádražím. V ideálním případě by spoje mohly začít jezdit od 1. září. ČTK to dnes řekl starosta Milan Kraus.

Milovice zažívají v posledních letech dynamický nárůst obyvatel, kteří se stěhují do opravených domů po sovětských vojácích v městské části Mladá. Vzhledem k malému počtu pracovních příležitostí řada lidí dojíždí za prací především do Prahy. Proto radnice již několik měsíců připravuje ve spolupráci s krajským úřadem možnost, aby se lidé z Mladé dostávali včas k vlakům přinejmenším v ranních a odpoledních dopravních špičkách.

Podle Krause již radnice získala od podnikatelů dva návrhy jízdních řádů autobusů. Kraj ovšem podle něj dosud nerozhodl, jakou částkou se bude na provozu vnitřní milovické dopravy podílet.

Podle zkušeností s touto první etapou městských autobusů radnice rozhodne, zda jejich trasy nerozšíří i do dalších částí města.

Část obyvatel Mladé by podle Krause nejvíce uvítala, kdyby město zajistilo autobusové spojení z Milovic přímo do Prahy. Tuto variantu by však podle starosty město muselo zaplatit celou samo, proto s ní zatím nepočítá.

Pavel Šubrt
www.igenus.cz - Tři měsíce neprojedou motoristé ulicí Svobody v Českém Dubu. Město od prvního června začne s kompletní rekonstrukcí silnice a výstavbou splaškové a dešťové kanalizace. Kvůli uzavírce se změní trasy autobusů ČSAD, nejvíce omezení dopadne na obyvatele obcí Smržov a Roveň. Tam ubyde zhruba polovina spojů, napsal deník Liberecký den.

Autobusy jsou přitom vyjma osobních automobilů pro obyvatele okolních obcí jediným dopravním prostředkem. "Snažili jsme se všem vyjít maximálně vstříc, úplná uzavírka je ale nutná a bohužel ne všechny spoje se nám podaří zajistit. Hlavně v době, kdy jezdí méně cestujících," vysvětlil deníku starosta Českého Dubu Josef Müller.

Podle všelibického starosty Jaroslava Čermáka vázla během příprav uzavírky komunikace. Jak starosta dodal, spojů nakonec pojede ještě méně, než o kolika se původně hovořilo. "Mrzí mě, že s obcí nikdo oficiálně nejednal, zatím čekám i na dopis, ve kterém nám zrušení spojů někdo oznámí. Služeb ČSAD si vážím, chyběla mi ale lepší domluva, přitom jsme také akcionáři a partneři," míní všelibický starosta. Domnívá se, že se situace podcenila jak ze strany ČSAD tak Českého Dubu. "I pro čtyři lidi je autobus důležitý. Uzavírku chápu, chtěl bych ale, aby jezdilo alespoň tolik autobusů, na kolika jsme se původně dohodli," řekl deníku Čermák.

Směrem od Osečné nebudou moci autobusy zajíždět do Smržova, protože se tu neotočí. Lidem bude sloužit prozatímní zastávka na křižovatce Kotelská. Ve směru od Hlavice a Všelibic bude autobus přijíždět do Českého Dubu přes Březovou a Libič. Splašková kanalizační síť se v Českém Dubě buduje již třetím rokem. Během uzavírky ulice Svobody položí město kromě nové splaškové a dešťové kanalizace také nový vodovodní řad, kabel nízkého napětí a další inženýrské sítě. Silnice by se také měla rozšířit až na pět a půl metru. Uzavírka poběží ve dvou etapách - od konce května řidiči neprojedou částí Husovy ulice ke křižovatce ulice v Parku. K domovu důchodců se automobily dostanou od Žižkova. V průběhu druhé etapy bude uzavřena od křižovatky ulice v Parku k prodejně Jednoty na Žižkově.