BusLine vytvoří „Ukrajinský ženský autobusový pluk“
BusLine vypravil sám nebo ve spolupráci s Libereckým a Středočeským krajem na 1 900 kilometrů dlouhou cestu na ukrajinské hranice celkem čtrnáct autobusů. Foto BusLine

Dopravce plánuje ve všech regionech kde BusLine působí zapojení Ukrajinek do pracovního procesu v roli řidiček autobusů, nejdříve je ale potřeba odstranit legislativní překážky.
Dopravce plánuje ve všech regionech kde BusLine působí zapojení Ukrajinek do pracovního procesu v roli řidiček autobusů, nejdříve je ale potřeba odstranit legislativní překážky.
BusLine za prvních deset dní ukrajinské krize dopravil do České republiky na 700 lidí ve čtrnácti autobusech. Teď chystá další krok. Ukrajinské ženy by mohly usednout za volanty autobusů. Snaží se proto odstranit překážky v procesu zapojování Ukrajinek do práce řidiček MHD.  Řidiče ukrajinské národnosti již firma několik let úspěšně zaměstnává, zpravidla však zatím muže. Současná migrační vlna však přivádí hlavně ženy a děti.

Jakub Vyskočil, majitel dopravní skupiny BusLine zadal managementu svých firem úkol připravit koncept „Ukrajinského autobusového ženského pluku“. Název trochu připomíná seriály ze sedmdesátých let, ale podle dopravce je to záměr. Podstatou projektu je připravit se ve všech regionech kde BusLine působí na zapojení Ukrajinek do pracovního procesu v roli řidiček autobusů. Firma už dnes umí pro dámy nabídnout zkrácené úvazky a důstojné rodinné ubytování, v případě „Ukrajinského ženského pluku“ je ještě navíc nutné vyřídit všechny nezbytné legislativní otázky, výuku základů českého jazyka včetně ovládání moderních odbavovacích přístrojů v latince, řidičské průkazy a profesní průkazy. „Spousta legislativních překážek legální práce Ukrajinců v ČR již v minulých dnech padla, zatím však bohužel mimo oblast dopravy osob. Proces získání řidičského oprávnění a profesního průkazu zůstává stejný, s tím se nic udělat nedá. Ovšem zatím stále platí likvidační požadavek na minimálně 185 dní strávených v ČR v kalendářním roce, což ukládá ze zákona č. 247/2000 Sb. o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel. BusLine již vyzval příslušná ministerstva k eliminaci tohoto požadavku, který už je dnes dávno překonaný a zbytečný,“ dodává Vyskočil.

Naše rodina odešla v roce 1968 do Švýcarska. Také jsme si prošli uprchlickým táborem, takže tu zkušenost máme. Na co dodnes vzpomínáme s největším dojetím je způsob, jak se k nám Švýcaři zachovali, že nám umožnili rychle si najít práci a tím pádem se začlenit a zachovat si důstojnost. Jsem přesvědčen, že toto je velmi důležité i pro řadu příchozích. V minulých dnech naše rodina poskytla azyl dvěma ukrajinským rodinám a vidím, že pro Ukrajince je osobní důstojnost a pracovní uplatnění podstatné“ komentuje Vyskočil. „Není to běh na krátkou trať, ale jsme přece v situaci, kdy tu podstatná část těchto lidí zůstane na poměrně dlouhou dobu, proč by tedy nemohli zůstat „napořád“ a proč jim s tím nepomoci a nezapojit je? Můžeme se na to samozřejmě dívat jako na charitu ale jsem přesvědčen, že reálně získají obě strany“ říká Jakub Vyskočil.

BusLine vytvoří „Ukrajinský ženský autobusový pluk“
První řidiči vyrazili pomáhat 28. února. Foto BusLine