Brno slaví 155 let městské hromadné dopravy
V sobotu 17. srpna 2019 v 19 hodin při příležitosti 150 výročí MHD v Brně vyjela koněspřežná tramvaj z Moravského náměstí směrem k Semilassu. Místo původní zastávky připomíná historický označník. Foto DPMB

V sobotu 17. srpna uplyne přesně 155 let od zahájení provozu městské hromadné dopravy v Brně. První koněspřežná tramvaj tehdy vyjela z Moravského náměstí směrem do Králova Pole. Dopravní podnik města Brna na tento den připravuje pro veřejnost program u Janáčkova divadla a jízdy historickými vozy.

V sobotu 17. srpna uplyne přesně 155 let od zahájení provozu městské hromadné dopravy v Brně. První koněspřežná tramvaj tehdy vyjela z Moravského náměstí směrem do Králova Pole. Dopravní podnik města Brna na tento den připravuje pro veřejnost program u Janáčkova divadla a jízdy historickými vozy.

Po slavnostním zahájení před Janáčkovým divadlem ve 13 hodin se návštěvníci mohou těšit na okružní jízdy historickými tramvajemi a autobusy, které připomenou bohatou historii dopravy v Brně. „Připravili jsme dva okruhy, které kopírují trasy prvních linek MHD. Tramvaje budou cestující vozit do Králova Pole a zpět a autobusy do Černých Poli a zpět do centra. V provozu bude navíc i populární Party Šalina, ve které mohou cestující spojit jízdu s konzumací piva,“ sdělil Miloš Havránek, generální ředitel Dopravního podniku města Brna.

Na piazzettě Janáčkova divadla budou při příležitosti 75 let trolejbusové dopravy v Brně vystaveny retro trolejbusy 14Tr a 15Tr. Premiéru zde bude mít i renovované dispečerské auto Volha GAZ 24. Pět vozů tohoto typu brněnský dopravní podnik využíval v 80. letech minulého století.

O hudební doprovod a příjemnou atmosféru se po celé odpoledne budou starat kapely, jejichž členy jsou zaměstnanci DPMB. Další součástí programu budou stánky městských společností, které nabídnou zábavné aktivity pro děti i dospělé. Na akci se objeví i stánek Nadačního fondu Emil, který DPMB dlouhodobě podporuje a pro handicapované děti, které Emil podporuje ve sportovních a pohybových aktivitách, vypraví speciální jízdu historickou tramvají.

V 19 hodin se veškerá pozornost přesune k historickému označníku na Moravském náměstí. Po slavnostním aktu odsud vyjede kolona historických tramvají s cestujícími po trase, po které přesně před 155 lety vyjela první koněspřežná tramvaj.

Jízdy tramvají a autobusů z retro sbírky DPMB od 13:15 do 18:30 na trasách:

Tramvaje: Janáčkovo divadlo – Pionýrská – Semilasso – Královo pole, nádraží a zpět přes náměstí Svobody k Janáčkovu divadlu

Autobusy: Janáčkovo divadlo – Náměstí 28. října – Zemědělská – Štefánikova čtvrť a zpět

Jízdné: 20 Kč/osobu a okruh, jízda Party Šalinou včetně piva 60 Kč/osoba a okruh

Program

13:00   zahájení na piazzettě Janáčkova divadla

13:45   vystoupení kapely EVOLET

15:00   vystoupení kapely Pohledy

16:15   vystoupení kapely Noise Flow

17:30   vystoupení kapely Purple Rainbow

19:00   slavnostní akt u historického označníku na Moravském náměstí

19:15   odjezd kolony historických tramvají k Semilassu

Volha GAZ 24

Dopravní podnik města Brna provozoval v 80. letech celkem pět aut tohoto typu (z toho jedno ve verzi kombi). Od dopravního nadšence z Plzně se podařilo odkoupit vůz stejného typu v lednu letošního roku. Zapálení pracovníci z DPMB se postarali o jeho kompletní renovaci, která obnášela i náročné shánění komponent. „Maják jsme získali od dobrovolných hasičů, vysílačku a další náhradní díly od nadšenců do veteránů. Lakování do původních barev pak proběhlo v našich ústředních dílnách,“ vysvětlil Jan Setil, dopravní ředitel DPMB.

Z oslav 150 let MHD v Brně v roce 2019.


Brno slaví 155 let městské hromadné dopravy
17. srpna, tentokrát v roce 2024, v 19 hodin od historického označníku na Moravském náměstí vyjede kolona historických tramvají s cestujícími po trase, po které přesně před 155 lety vyjela první koněspřežná tramvaj. Foto DPMB
Brno slaví 155 let městské hromadné dopravy