Brašov postaví depo pro 157 elektrických autobusů
Brašov postaví největší depo pro elektrické autobusy v Rumunsku. Foto RATBV

Největší garáž pro elektrobusy v Rumunsku bude v Brašově. Moderní zázemí zde najdou také elektrické autobusy dodané SOR Libchavy.

 

Reklama

Největší garáž pro elektrobusy v Rumunsku bude v Brašově. Moderní zázemí zde najdou také elektrické autobusy dodané SOR Libchavy.

 

Téměř tři roky po podpisu evropské smlouvy o financování prostřednictvím Regionálního operačního programu 2014-2020 na výstavbu nového depa pro autobusy RATBV vyhlásila radnice města Brašov v Úředním věstníku Evropské unie zadávací řízení na jeho výstavbu.

Původní projekt prošel oproti původní verzi řadou změn, které vedly k prodloužení termínu a navýšení hodnoty investice. Nejdůležitější změna se týká konstrukce garáže, která byla původně navržena jako kovová,  bylo však nutné dodržet bezpečnostní předpisy a byla změněna na železobetonovou.

Prostřednictvím nového projektu v předpokládané hodnotě 141 002 495 lei bez DPH (přibližně 671 milionů korun) bude postaveno zázemí pro 157 autobusů na ploše přibližně 30 tisíc m2. Bude zahrnovat i mycí linku, která bude využívat dešťovou vodu, čerpací stanici pro autobusy se spalovacími motory, budovy pro zajištění údržby vozového parku a administrativní budovu s vlastní tepelnou elektrárnou. Práce potrvají 12 měsíců, vzhledem k posunu vyhlášení nebude dodržen termín stanovený smlouvou o financování, kdy měly být do konce letošního roku ukončeny. V roce 2020 na tuto investici Brašov získal financování ve výši 71 317 373 lei z Regionálního operačního programu REGIO 2014-2020, což představuje 98 % původní hodnoty projektu (72 772 830 lei).

V Brašově vyjely první elektrické autobusy už v roce 2020. Městský dopravce RATBV provozuje 60 vozů od SOR Libchavy. V roce 2022 dodal dvanáct 18metrových elektrických autobusů Karsan.