BorgWarner (Akasol) a FinDreams uzavřely mezinárodní dohodu pro LFP baterie
BYD představila svůj nový podvozek elektrického autobusu s novou lithium železnofosfátovou baterií na Busworld 2023. Baterie Blade s maximální kapacitou 500 kWh poskytuje dojezd až 600 kilometrů na jedno nabití. Foto BYD

Strategický vztah s dceřinou společností BYD Company Limited znamená pro americkou BorgWarner, že bude osm let preferovaným výrobcem LFP bateriových sad pro užitková vozidla využívající blade články FinDreams Battery v Evropě, Americe a vybraných regionech Asie a Tichomoří.

Reklama

Strategický vztah s dceřinou společností BYD Company Limited znamená pro americkou BorgWarner, že bude osm let preferovaným výrobcem LFP bateriových sad pro užitková vozidla využívající blade články FinDreams Battery v Evropě, Americe a vybraných regionech Asie a Tichomoří.

Kromě získání nejmodernějších blade článků pro výrobu bateriových sad LFP v uvedených oblastech získá BorgWarner od společnosti FinDreams Battery licenci na používání duševního vlastnictví související s jejím návrhem a výrobním procesem bateriové sady.

Chemie lithium-železofosfátových baterií je vzrušující technologie, která nabývá celosvětově na významu díky své cenové konkurenceschopnosti. Zaznamenali jsme zvýšenou poptávku našich zákazníků po balíčcích s články LFP,“ řekl Frédéric Lissalde, prezident a generální ředitel společnosti BorgWarner. „Věříme, že FinDreams Battery je pro BorgWarner v této oblasti to pravé, s více než 20 lety zkušeností a úspěchů v oblasti LFP baterií pro sektor mobility v celé Číně a Evropě. Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat na vývoji špičkové technologie článků a bateriových sad, abychom dále elektrizovali tento segment trhu.“

Micheal He, prezident a generální ředitel společnosti FinDreams Battery, řekl: „V klíčovém načasování komplikované geopolitiky a výchozím bodě elektrifikace lithium-iontového fosfátu pro zámořská užitková vozidla je zámořská lokalizační spolupráce se společností BorgWarner na bateriových sadách využívajících lopatkové články FDB v daném území výhody vzájemných silných stránek, poskytuje diverzifikované a flexibilní možnosti pro zahraniční zákazníky a také nabízí extra přístup k lokalizovaným bateriovým sadám využívajícím blade články FDB pro zahraniční zákazníky. FDB, oddaná vizi "nechte lidi bezstarostně používat baterie", bude spolupracovat s BorgWarner na společném úsilí o rychlou elektrifikaci zámořského trhu užitkových vozidel.“

Blade Battery byla vyvinuta společností BYD v posledních několika letech. Jednotlivé články jsou uspořádány dohromady v poli a poté vloženy do bateriového bloku. Díky optimalizované struktuře bateriového bloku se využití prostoru bateriového bloku zvyšuje o více než 50 % ve srovnání s konvenčními lithium-železofosfátovými blokovými bateriemi. Blade Battery má podle BYD výhody i pokud jde o bezpečnost baterie a hustotu energie. Při zkouškách penetrace hřebíkem nevypouštěla Blade Battery po proražení kouř ani oheň a její povrchová teplota dosáhla pouze 30 až 60 °C. Za stejných podmínek ternární lithiová baterie přesáhla 500 °C a prudce hořela, a zatímco konvenční lithiová železnofosfátová bloková baterie otevřeně nevydávala plameny ani kouř, její povrchová teplota dosahovala nebezpečných teplot 200 až 400 °C. To znamená, že elektromobily vybavené Blade Battery by byly mnohem méně náchylné k požáru – i když jsou vážně poškozeny. Blade Battery také prošla dalšími extrémními testovacími podmínkami, jako je drcení, ohýbání, zahřívání na na 300 °C a přebíjení o 260 %. Žádný z nich nevedl k požáru nebo výbuchu. Uvedla BYD.

BYD představila platformu elektrického autobusu B2 využívající Blade Battery na veletrhu Busworld Europe 2023.

BorgWarner, americký dodavatel pro automobilový průmysl a e-mobilitu se sídlem v Michiganu, vyrábí baterie díky akvizici německého výrobce bateriových modulů Akasol v roce 2021. Akasol poskytuje bateriové moduly pro velké autobusy OEM, například Volvo Buses a Daimler Buses. Primárně se zaměřovala na technologii NMC, ale pod skupinou BorgWarner byla do portfolia přidána LFP.


BorgWarner (Akasol) a FinDreams uzavřely mezinárodní dohodu pro LFP baterie
Blade Battery BYD. Foto BYD