Bezemisní cíl v Norsku: Autobusová společnost Vy se připravuje na cestu elektromobility
Volvo 7900 Electric v ulicích Drammen, Norsko. Foto Volvo

Jedna z největších autobusových společností ve Skandinávii rozšiřuje flotilu, elektromobilita je na prvním místě. 150 elektrických autobusů pro Vy Buss AS v létě 2021. Polovina od Volvo Buses.
Jedna z největších autobusových společností ve Skandinávii rozšiřuje flotilu, elektromobilita je na prvním místě. 150 elektrických autobusů pro Vy Buss AS v létě 2021. Polovina od Volvo Buses.
Generální ředitel společnosti Vy Buss AS vzpomíná na začátky elektromobility ve veřejné dopravě: "Naši první cestu elektrickým autobusem jsme započali v roce 2007, byl to minibus pro jednoduchou kyvadlovou dopravu v norském Trondheimu. Říkali jsme mu Gulliver a měl dvě baterie, kterým trvalo nabití deset minut."

Vy Buss AS od té doby ušel dlouhou cestu. V rámci úspěšné skupiny VY Group, která provozuje také osobní vlaky a nákladní dopravu, přepraví denně v Norsku a Švédsku asi půl milionu lidí. Hlavním cílem společnosti Vy jako jednoho z největších skandinávských provozovatelů autobusů je stát se do roku 2025 lídrem v udržitelnosti ve svém odvětví a poskytovat svým cestujícím služby, které jsou šetrné k životnímu prostředí, dostupné a bezpečné. Investice do elektrifikace jeho flotily jsou proto vysokou prioritou.

Partnerství v elektromobilitě mezi Vy a Volvo Buses začalo v roce 2019, kdy vstoupil do provozu první standardní elektrický autobus - Volvo 7900 Electric - pro veřejnou dopravu ve městě Drammen. Ve městě je jich nyní šest, dalších 22 (včetně dvou autobusů Volvo 7900EA) bude dodáno na podzim 2020. V Drammen funguje infrastruktura dobíjení v depu a zpětná vazba na autobusy je velmi pozitivní. Další objednávka v Norsku zní na 10 elektrických autobusů Volvo pro provoz veřejné dopravy Vy v Ålesundu.

Volvo Buses je partnerem Vy v elektromobilitě, ale spolupracují už po desetiletí, kdy Vy nakupoval jejich dieselové autobusy. Volvo zajišťuje i veškerý servis vozů.

Norsko je jedním z předních světových lídrů v udržitelných řešení ve svých městech. Jedním z cílů je od roku 2025 mít v městské dopravě všechny nové autobusy s nulovými emisemi, což znamená více elektrických autobusů. "Městské úřady jsou pod rostoucím tlakem, aby splnily náročné environmentální cíle. Cílem Oslo je například být do roku 2028 zcela bez emisí. Přechod také vyžaduje zajištění financování, což není vždy jednoduché,“ říká Ole Engebret Haugen.

Dalšími výzvami je přizpůsobení se novým technologiím, které se stále vyvíjí, a převzetí odpovědnosti za infrastrukturu nabíjení. Ole Engebret Haugen má pozitivní pohled na budoucnost elektrických autobusů: "Vývoj v elektromobilitě je neuvěřitelný od dob provozování jednoho elektrického mikrobusu v Trondheimu před těmi lety. Přechod k udržitelnější budoucnosti je fantastický a jsem hrdý, že jsem jeho součástí.“

Vy Buss provozuje celkem 65 elektrických autobusů, z toho šest Volvo v norském Drammen. Do léta 2021 se toto číslo zvýší na 150, z toho 70 bude od Volvo Buses. 20 vozů Volvo 7900E a dva 7900EA mají být dodány do Drammen na podzim 2020. Deset elektrických autobusů Volvo 7900E zahájí provoz v Ålesund v lednu 2021. Pro švédský Jönköping je objednáno 48 autobusů Volvo 7900EA, dodání v červnu 2021.

Elektrické autobusy Volvo dosáhly na začátku léta milníku - ujely 10 milionů kilometrů. Volvo Buses začalo jako první z velkých výrobců autobusů v Evropě nabízet elektrifikované autobusy. Hybrid byl spuštěn již v roce 2009 a elektrický hybrid přišel v roce 2014. O dva roky později představilo Volvo s dvanáctimetrovým elektrickým autobusem a loni rozšířilo nabídku o kloubový. Následovala objednávka na 157 těchto autobusů pro švédský Göteborg. Ebusy Volvo jezdí ve městech v osmi evropských zemích.


Bezemisní cíl v Norsku: Autobusová společnost Vy se připravuje na cestu elektromobility
Do roku 2025 je cílem Norska mít všechny nové autobusy v městské dopravě s nulovými emisemi. Foto Volvo
Bezemisní cíl v Norsku: Autobusová společnost Vy se připravuje na cestu elektromobility
Plně elektrické autobusy Volvo jsou nabíjeny v autobusovém depu v Drammen. Foto Volvo