Bee Network v oblasti Manchesteru má první double deckery
ADL předalo prvních pět double deckerů v pátek 2. června starostovi metropolitní oblasti Manchesteru Andymu Burnhamovi. Foto ADL

Alexander Dennis předal první elektrické autobusy BYD–Alexander Dennis Enviro400EV pro nový integrovaný dopravní systém Bee Network v Greater Manchester. Sto elektrických dvoupodlažních autobusů bude tvořit základ sítě Bee, největší IDS ve Spojeném království.

Alexander Dennis předal první elektrické autobusy BYD–Alexander Dennis Enviro400EV pro nový integrovaný dopravní systém Bee Network v Greater Manchester. Sto elektrických dvoupodlažních autobusů bude tvořit základ sítě Bee, největší IDS ve Spojeném království.

Prvních 50 dvoupodlažních autobusů s nulovými emisemi vstoupí do provozu ve Wiganu, Boltonu a částech Salfordu a Bury v září 2023, kdy začne fungovat nová síť veřejné dopravy Bee zahrnující autobusové a tramvajové spoje, cyklistickou dopravu i pěší trasy, a později i místní železniční dopravu. Kontrolu nad Bee má Transport for Greater Manchester (TfGM) - instituce místní samosprávy a koordinátor dopravních služeb v celém Greater Manchester v severozápadní Anglii. Dalších 50 nových autobusů bude dodáno v březnu 2024, kdy se síť rozšíří do Bury, Rochdale a Oldhamu a částí Manchesteru, Salfordu a Tameside, v roce 2025 bude pokrývat celý městský region.

Každý bezemisní autobus BYD–Alexander Dennis Enviro400EV je dlouhý 10,8 m a pojme 62 cestujících. Je přizpůsoben pro přepravu dvou invalidních vozíků, neslyšících a nedoslýchavých osob a má protiskluzovou podlahu. Nové autobusy jsou financovány vládou v rámci zavádění udržitelné dopravy v městských regionech.

Obchodní ředitel Alexander Dennis Group, Martin West, řekl: „Jsme hrdí na to, že vyrábíme zbrusu nové autobusy pro Bee Network. Montáž těchto autobusů ve Spojeném království podporuje pracovní místa a učňovské vzdělání více než 2 000 členů týmu v naší společnosti. Prostřednictvím našeho domácího dodavatelského řetězce tato investice prospívá komunitám v severní Anglii a po celé zemi.“

Transformovaná autobusová doprava je klíčovou součástí sítě Bee pro Greater Manchester pro dostupnější a integrovanější síť, která má být s tramvajemi, vlaky i službami pro cyklistickou dopravou a pro pěší největší sítí ve Spojeném království. Starosta Greater Manchester Andy Burnham řekl: „Tím, že autobusy dostaneme pod kontrolu samosprávy a investujeme do nových vozidel, tras a služeb, začneme měnit způsob, jakým se lidé pohybují. Klíčem k tomu je vozový park moderních, přístupných a ekologických autobusů světové třídy."

Bee Network znamená jednotný design vozidel ve žluté a černé barvě inspirovaný včelou dělnicí - symbolem této oblasti, integrované jízdné a strop jízdného. Kromě Londýna, který je pro Bee vzorem, není autobusová doprava ve Velké Británii regulována. Po schválení zákona o autobusových službách z roku 2017 se Greater Manchester stal prvním městským regionem, který vrací autobusovou dopravu pod veřejnou kontrolu. Manchester a jeho okolí je vybaveno hustou sítí autobusové dopravy spojující město se satelitními částmi a okolními vesnicemi. Provozuje nejdelší tramvajový systém na Britských ostrovech spojující centrum města s letištěm, který spravuje TfGM. Má i historické prvenství v provozování železniční dopravy, protože zde roku 1830 vznikla první železniční linka pro přepravu cestujících mezi Manchesterem a  Liverpoolem

TfGM spravuje také půjčovny jízdní kol a je zodpověná za cyklistickou a pěší infrastrukturu. Vlastní autobusová nádraží, zastávky a přístřešky. Do roku 2030 by do systému Bee měla být zahrnuta příměstská železnice, o jejímž zapojení jedná s vládou.