Mateřská společnost Ashok Leyland získala čtvrtinový podíl britského výrobce autobusů Optare.
Mateřská společnost Ashok Leyland získala čtvrtinový podíl britského výrobce autobusů Optare.
Praha – Letňanská automobilka Avia Ashok Leyland Motors (AALM) vstupuje do další fáze vývoje a přípravy výroby podvozků pro autobusy. Rozšíření tradičního portfolia produktů Avia, které historicky tvořily hlavně lehké nákladní automobily s naftovým pohonem, zapadá do koncernové strategie automobilové divize skupiny Hinduja Group.

„Naše mateřská společnost Ashok Leyland získala čtvrtinový podíl britského výrobce autobusů Optare. Spolu s programem podvozků pro autobusy, které vyvíjíme na platformě podvozků pro nákladní automobily u nás v Avii, tak koncern potvrzuje svoji dlouhodobou strategii získání významného podílu na světovém trhu autobusů,“ vysvětluje výkonný ředitel AALM Marcus Pauels. Společnost Optare je součástí skupiny Tanfield, mateřskou společností firmy Smith Electric Vehicles, se kterou už více jak pět let automobilka vyrábí elektrovozy pro evropský trh, a od loňského podzimu také pro trh v USA. V letošním roce budou dodávky pro Smith tvořit třetinu veškeré výroby.

V Letňanech se po celozávodní dovolené výroba ve druhé polovině prázdnin opět naplno rozjela. Firma totiž obdržela objednávku na dalších 200 podvozků pro elektrovozy. „Objednávka přišla týden po oficiální návštěvě prezidenta Baracka Obamy v závodě Smith v Kansasu, kde prezident ve svém projevu podpořil rozšiřování elektrovozů,“ doplňuje zajímavost vedoucí marketingu AALM Michal Bačkovský. Na důležitém ceremoniálu v sídle firmy Smith bylo současně oznámeno zvýšení plánu výroby na deset elektrovozů týdně počínaje zářím.

TZ Avia Ashok Leyland Motors .

Avia rozšiřuje vývoj autobusových podvozků pro evropský trh
Z produkce AALM: Elektromobil Smith © BUSportál
Avia rozšiřuje vývoj autobusových podvozků pro evropský trh
Z produkce AALM: Malokapacitní bus ALMA II - karosář KARS © BUSportál